Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

«Πέθανε αβοήθητη στις φυλακές Κορυδαλλού»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

Καταγγελίες συγκρατουμένων

Β.ΦΩΤ.

Την τελευταία της πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο στις φυλακές Κορυδαλλού 40χρονη, που είχε καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Η άτυχη γυναίκα, που ήταν χρήστης ναρκωτικών, μετά την καταδίκη της οδηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στον Κορυδαλλό και όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κρατούνταν σε ειδικό κελί μαζί με άλλες πέντε συγκρατούμενές της, επίσης εξαρτημένες. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου, στις 7 του ίδιου μήνα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών αλλά δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή στο κελί της από αναρρόφηση τροφών.

Ωστόσο, καταγγελίες συγκρατουμένων της αναφέρουν ότι από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού της οδηγήθηκε στην απομόνωση των φυλακών και ουσιαστικά πέθανε αβοήθητη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ενώ η 40χρονη ήταν χρήστης ναρκωτικών δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο αλλά επέστρεψε στο κελί της για να πεθάνει εκεί, χωρίς να έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ο θάνατος της τοξικομανούς -είναι ο πρώτος για το 2008- συμπίπτει με τη δημοσίευση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές που διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υγιειονομική περίθαλψη αλλά και περιστατικά ξυλοδαρμών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι «έλαβε υπ' όψιν της με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις της Επιτροπής και πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε θα φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=56782184

ΑΡΧΕΙΟ