Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ, πρόεδρος του ΔΣΑ: «Ο άπαξ φυλακισμένος, εσαεί καταδικασμένος»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

12/02/2008

Το σωφρονιστικό σύστημα είναι ένα από τα «ταμπού» της χώρας μας. Ο άπαξ φυλακισμένος είναι καταδικασμένος στη συνείδησή μας εσαεί. Είναι απόβλητος από την κοινωνία.

Οι συνθήκες στις φυλακές είναι γνωστές και δεν επιτελούν τον παιδευτικό χαρακτήρα τους, προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που πράγματι εξακολουθεί να βλέπει με δυσπιστία, με καχυποψία, με εχθρότητα όσους διετέλεσαν φυλακισμένοι.

Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι οι φυλακισμένοι και οι εγκληματούντες χρήζουν καλύτερης μεταχείρισης από άλλους άνεργους και παρίες της κοινωνίας, οι οποίοι στο κάτω κάτω ούτε παραβάτησαν ούτε διέπραξαν έγκλημα. Το οριοθετώ στο πλαίσιο ενός κράτους πρόνοιας, για το τι δηλαδή δικαιώματα μπορεί να έχει μια ευπαθής -όπως λέγεται- μειονεκτούσα ομάδα και τι πρέπει να κάνουμε εμείς για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ομάδας αυτής. Οι επιστημονικοί φορείς, χρέος έχουμε πλέον να εκπαιδεύουμε και να ενεργοποιήσουμε τα μέλη μας στην κατεύθυνση της προσφοράς, του εθελοντισμού, της προάσπισης των δικαιωμάτων και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, της ενδυνάμωσης των συνεκτικών δεσμών, της αλληλεγγύης, όσο και αν τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε συναισθηματισμούς. Ισως όμως χρειάζεται και λιγάκι συναίσθημα για τον χιλιοταλαιπωρημένο αλλοδαπό, το χρήστη, τον κρατούμενο που πρέπει να ξανασταθεί όρθιος.

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι με ανάλογο μερίδιο στην επιτυχία ή την αποτυχία της εξέλιξης της κοινωνίας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5966440

ΑΡΧΕΙΟ