Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Εκθεση-καταπέλτης της Ε.Ε. για βασανιστήρια

KAΘHMEPINH

08-02-08

Της Μαριας Δεληθαναση

Αδιαφορία για τις συστάσεις, ασάφεια στις απαντήσεις και έλλειψη καλής θέλησης απέναντί της διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης (CPT) εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Οργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά από το 1993 τη χώρα μας για να καταλήξει στη νέα της έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα (και αφορά ελέγχους του 2007) ότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση των κρατουμένων ημεδαπών και αλλοδαπών σε κρατητήρια, φυλακές, κέντρα κράτησης κ.λπ.

Ατιμωρησία

Πρώτιστο πρόβλημα παραμένει η κακομεταχείριση από αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.ά., η λήψη ελάχιστων μέτρων για την πρόληψή της και η ατιμωρησία των υπευθύνων. Ακολουθούν οι κακές συνθήκες κράτησης. Στην έκθεση καυτηριάζεται η στάση των επισήμων αρχών απέναντι στην Επιτροπή και σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι του πρώην υπ. Δημόσιας Τάξης (νυν υπ. Εσωτερικών) «συνεχίζουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία των ευρημάτων της CPT και χαρακτηρίζουν οποιεσδήποτε περιπτώσεις κακομεταχείρισης μεμονωμένα περιστατικά ή κατασκευασμένες ιστορίες».

Ετερο πρόβλημα, η εμπλοκή πολλών διαφορετικών υπουργείων που καθιστά δύσκολη τη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με την Επιτροπή. Η Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρό «κενό» στις προσπάθειές της να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και απουσία μηχανισμού αποτίμησης των απαντήσεων που αποστέλλονται από τις αρχές.

Αθλιες συνθήκες κράτησης

Επίσης διαπιστώνει μηδαμινή πρόοδο στο θέμα της κακομεταχείρισης το 2007 συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Μη ικανοποιητικές συνεχίζει να βρίσκει τις συνθήκες στα κρατητήρια των τμημάτων, τα οποία ενώ έχουν σχεδιασθεί για βραχυχρόνια διαμονή, χρησιμοποιούνται για μακροχρόνιες κρατήσεις αλλοδαπών, με συνέπεια να σωρεύεται πολλαπλάσιος του ανεκτού αριθμός ανθρώπων και ανεπίτρεπτες συνθήκες κράτησης. Στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών συνεχίζουν να μην τηρούνται ούτε κατ’ ελάχιστον οι στοιχειώδεις προδιαγραφές. Παρεμποδίζεται η επαφή κρατουμένων με δικηγόρους, παραβιάζεται το δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρό. (Χαρακτηριστική η περίπτωση κρατουμένου που ξυλοκοπήθηκε στο αστυν. τμήμα Ομονοίας και όταν ζήτησε ιατρική βοήθεια απειλήθηκε από τον διοικητή ότι θα απελαθεί εάν δηλώσει στην Επιτροπή ότι επιθυμεί να τον δει γιατρός).

Στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού διαπιστώνεται ότι οι συνθήκες παραμένουν αμετάβλητες από το 2005. Προηγούμενες συστάσεις για βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσηλευτικό - ιατρικό προσωπικό, δυνατότητα εξετάσεων, αντιμετώπιση του προβλήματος ευρείας χρήσης ναρκωτικών) δεν λήφθηκαν υπόψη. Με ανάλογη αδιαφορία έχουν αντιμετωπισθεί οι επανειλημμένες συστάσεις για το επίπεδο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ανάγκη εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Απάντηση της Ελλάδας

Στην απάντησή της η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ακαταλληλότητα κάποιων κτιρίων (έλλειψη υποδομών και ανεπάρκεια χώρων), αλλά υπεραμύνεται της διασφάλισης υγιεινών συνθηκών διαβίωσης. Στρώματα στο πάτωμα, έλλειψη τουαλετών, απουσία ιατρικών εξετάσεων κ.ά. συνιστούν αποσπασματικές και τυχαίες ελλείψεις.

Η αστυνομία αρνείται

Μάλιστα, ως ένδειξη καλής θέλησης αναφέρεται ότι «στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου (οπότε έγινε τυχαία επίσκεψη από την Επιτροπή) άμεσα αντικαταστάθηκαν τα σκεπάσματα και τα στρώματα που δεν ήταν σε καλή κατάσταση και βάφτηκαν τα κρατητήρια»... Αναξιόπιστες κρίνονται επί το πλείστον οι καταγγελίες για κακομεταχείριση (μόνο σε μια περίπτωση τιμωρήθηκε αστυνομικός), ενώ χαρακτηριστική είναι η απάντηση σε καταγγελία μελών της Επιτροπής για απόκρυψη στοιχείων από φάκελο κρατουμένου. Ενώ οι ερευνητές δηλώνουν ότι ενώπιόν τους αφαιρέθηκαν τα έγγραφα, η κεντρική αστυνομική διεύθυνση διαβεβαιώνει ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Επίσης η χώρα μας υποστηρίζει ότι σε όλα τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών διατίθενται φυλλάδια σε 15 γλώσσες, από τα οποία μπορούν να πληροφορηθούν για τα δικαιώματά τους. Στις φυλακές διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα, όλοι οι κρατούμενοι εξετάζονται από γιατρό και όταν συντρέχει λόγος μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Στους φυλακισμένους με πρόβλημα τοξικοεξάρτησης διατίθενται συμβουλευτικά προγράμματα. Αρα, οι συστάσεις της Επιτροπής για ανάγκη λήψης «δυναμικών μέτρων από τις ελληνικές αρχές» και οι προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφωθούν είναι τουλάχιστον περιττές, αν όχι προκατειλημμένες...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_967534_08/02/2008_258612

ΑΡΧΕΙΟ