Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης

www.in.gr

08/02/08

Έκθεση - καταπέλτης

Έλλειψη ανάληψης μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης σημειώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αθήνα

Λεζάντα φωτογραφίας: Ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υπερπληρότητα και ξυλοδαρμούς σε κρατητήρια και φυλακές εντοπίζει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Την έκθεση, που συνέταξε ειδική αποστολή που επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 20 έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2007, επικύρωσε η «Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή/και Απαξιωτικής Μεταχείρισης και Τιμωρίας», τον Ιούλιο του 2007.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης σημειώνεται η ανησυχία της για την «έλλειψη ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους».

Ως παράδειγμα, αναφέρεται το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, την οποία η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως «μετρίου επιπέδου» και εκφράζει την ανησυχία της τόσο για την πρόσβαση που έχουν οι κρατούμενοι σε αυτή, όσο και για την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται.

Σημειώνεται μάλιστα ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν δώσει την προσοχή που απαιτείται» στις καταγγελίες που έχουν γίνει για κακομεταχείριση.

Απάντηση της Ελλάδας

Στην 28σέλιδη απάντησή της η Ελλάδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε υπ' όψιν της, με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις της Επιτροπής και πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε θα φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Υπογραμμίζεται η επιθυμία «να διασφαλισθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η προσωπικότητα, η σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων, καθώς επίσης και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής». Ως προ αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένα μέτρα και οδηγίες προς τα όργανα της τάξεως.

Στο ελληνικό κείμενο, δίνεται απάντηση για τις 10 καταγγελίες για κακομεταχείριση κατά την κράτηση (στις οποίες αναφέρεται η Επιτροπή) και αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος αντιμετώπισης από την κυβέρνηση κάθε περίπτωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=871715&lngDtrID=244

ΑΡΧΕΙΟ