Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Θανατική Ποινή είναι αυτή η φυλακή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Ψάχνοντας στοιχεία για τη Θανατική Ποινή στην Ελλάδα πληροφορούμαστε από επίσημα έγγραφα ότι η τελευταία εκτέλεση έγινε τον Αύγουστο του ’72. Επίσης ότι πρόσφατα με την επικύρωση από τη Βουλή του 13ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η θανατική ποινή καταργήθηκε για όλα ανεξαιρέτως τα εγκλήματα.

Κάποιος να το πληροφορήσει αυτό στους 52 νεκρούς κρατούμενους του 2007 (46 θάνατοι και 6 αυτοκτονίες) και στους συγγενείς τους που, όπως έχουν φροντίσει οι αρχές μη διερευνώντας επαρκώς τα συμβάντα αυτά, ποτέ δεν θα δικαιωθούν. Δε δικαιούνται όμως τουλάχιστον κάποιες εξηγήσεις;

Το 2008, ακόμα δεν το καλωσορίσαμε καλά καλά. Ξεπροβοδίσαμε όμως ήδη δύο νέους ανθρώπους. Την 39χρονη στην απομόνωση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και τον 46χρονο κρατούμενο στις φυλακές Διαβατών.

Η Θανατική Ποινή είναι εδώ και ισχύει, μόνο που πλέον οι άνθρωποι καταδικάζονται στην εσχάτη των ποινών όχι μέσω κάποιου άρρωστου συστήματος απονομής δικαιοσύνης αλλά με τη μέθοδο της ρώσικης ρουλέτας: μια στο τόσο συχνά η “σφαίρα” θα βρει και θα τελειώσει κάποιον.

Οι εξηγήσεις από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφήνουν άφωνους και τους πιο αδιάφορους: θάνατος από ναρκωτικά, εγκληματική ενέργεια ή «ατύχημα» όπως η φωτιά που έκαψε ζωντανούς 4 ανθρώπους στο Κελί 80 των φυλακών Κορυδαλλού και αποτέλεσε την αφορμή για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων! Και όλα αυτά σε χώρο περιορισμού, σε χώρο εγκλεισμού, σε χώρο όπου εξ’ ορισμού «φυλάσσονται» οι άνθρωποι.

Μα κανείς από τους κρατούντες την εξουσία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ειλικρινά για τη ζωή των ανθρώπων - κρατουμένων. Πόσο μάλλον για τον θάνατό τους.

Κι εκεί που πέφτουν ακόμη πιο στα μαλακά, η εξήγηση είναι θάνατος από παθολογικά αίτια. Πικρότερη, πιο άδικη κι ωμή αν αναλογιστεί κανείς πόσες αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους σοβαρότατων προβλημάτων υγείας έχουν απορριφθεί. Άνθρωποι έσβησαν στη φυλακή με τη γνωστή ελλιπέστατη ιατρική φροντίδα. Επανειλημμένες καταδίκες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια… αλλά πού να ακουστούν; Απαντήστε μας: ο Φώτης Τσολακάκης, ο καρκινοπαθής που άφησε την τελευταία του ανάσα πίσω από τα κάγκελα στις 9 Ιανουαρίου, πέθανε από παθολογικά αίτια; Ε, ναι… και ποιος να διαφωνήσει με το πιστοποιητικό θανάτου…

Από το 1998, 377 (τώρα 379;) θάνατοι, 28 αυτοκτονίες λέει ευθαρσώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε σύνολο πόσων χιλιάδων θανατοποινιτών, κυρίες και κύριοι της… Δικαιοσύνης;

Διότι με τις συνθήκες που επιμένετε να δημιουργείτε και να διατηρείτε πάση θυσία στις φυλακές της χώρας,
θανατική ποινή είναι αυτή η φυλακή.

ΑΡΧΕΙΟ