Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Κατάσχουν περιοδικά απαγορεύουν βιβλία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2008

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Ενας θάνατος κρατούμενης στην απομόνωση της φυλακής και ένα πόρισμα-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιγράφει συνθήκες Γκουαντάναμο σε βάρος των φυλακισμένων της Ελλάδας είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει ακόμη ένα πλήγμα στα δικαιώματα των φυλακισμένων της χώρας, το δικαίωμά τους στην ενημέρωση.

Λεζάντα φωτογραφίας: «Η λογοκρισία δεν θα περάσει» διαμήνυσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Στη χθεσινή σχετική συνέντευξη (από αριστερά) οι Δ. Σεραφιανός, Γ. Μπανιάς, Π. Λάμπρου, Γιάννα Κούρτοβικ

Η αφορμή ήταν η λογοκρισία σε βάρος του εντύπου «Το κελί» που εκδίδει η Πρωτοβουλία και κατασχέθηκε από κρατούμενο, ο οποίος επιπροσθέτως τιμωρήθηκε με πειθαρχική ποινή επειδή το κατείχε, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετική επερώτηση και των 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ «νομιμοποίησε τη λογοκρισία σε αντίθεση με ό,τι ορίζει ο σωφρονιστικός κώδικας» όπως κατήγγειλε το μέλος της Πρωτοβουλίας Π. Λάμπρου, αναφέροντας επίσης την απαγόρευση βιβλίων στις φυλακές Χαλκίδας και Ναυπλίου καθώς και το ότι στα Τρίκαλα η αλληλογραφία δεν φτάνει ποτέ.

Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ήταν κοινό σημείο στις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίοι κάλεσαν τον υπουργό να πάει στις φυλακές για να διαπιστώσει και ο ίδιος όσα αποτυπώνονται στις διεθνείς εκθέσεις, σε έντυπα και εφημερίδες.

«Η ενημέρωση αποτελεί το κορυφαίο δικαίωμα στην αστική δημοκρατία που καμία νομοθεσία δεν τόλμησε ποτέ να περιορίσει», είπε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, επισημαίνοντας το πρωτοφανές της υπουργικής κάλυψης σε μια αυθαιρεσία αφού, σύμφωνα με τον νόμο για τους κρατούμενους, δεν περιορίζεται κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από την προσωπική ελευθερία, ενώ τους επιτρέπεται να ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους όπως αυτό στην ενημέρωση.

Ενδεικτική της αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν τη μεσαιωνική πραγματικότητα ήταν η απάντηση του υπουργού για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιά, ενώ για το μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ Δ. Σεραφιανό η απαγόρευση καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τις φυλακές την έννοια του άβατου και της απομόνωσης από την κοινωνία, «είναι όμως αυτές οι κραυγές των κρατουμένων που οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις», παρατήρησε.

Τέθηκαν, ακόμη, μια σειρά ζητημάτων που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις φυλακές (υπερποινικοποίηση, αυστηροποίηση δικαστικών αποφάσεων, προσωρινές κρατήσεις, μη ρύθμιση θεμάτων ναρκωτικών και αλλοδαπών) που ήταν πραγματικά κρίμα το ότι δεν παραβρέθηκε στη συνέντευξη εκπρόσωπος του υπουργείου προκειμένου να έχει μία πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα που συνθέτουν μία εκρηκτική σωφρονιστική πραγματικότητα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=79582888

ΑΡΧΕΙΟ