Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

Είναι γνωστή η κατάσταση μέσα στις φυλακές και οι συνθήκες κράτησης. Το κύμα αυθαιρεσίας, οι παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων, ακόμα και αυτών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, αλλά και το σωφρονιστικό κώδικα, είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα.

Πρόσφατα, προέκυψε ένα ακόμα γεγονός. Οι διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων, δυστυχώς, με την πλήρη κάλυψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προχώρησαν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα στη φυλακή της εφημερίδας της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «ΤΟ ΚΕΛΙ». Η εφημερίδα μας, η οποία δημοσιεύει και κείμενα καταγγελίας των ίδιων των κρατουμένων, χαρακτηρίστηκε από τους ιθύνοντες ως «παρανόμως εκδοθείσα και κυκλοφορούσα…». Υπήρξαν μάλιστα και πειθαρχικές διώξεις σε κρατούμενους, για το μόνο λόγο ότι βρέθηκαν στα χέρια τους αντίτυπα της εφημερίδας μας που εμείς τους στείλαμε με το ταχυδρομείο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «ΤΟ ΚΕΛΙ» δεν είναι και η μόνη. Πυκνώνουν τα κρούσματα απαγόρευσης εισόδου στη φυλακή ημερήσιων ή εβδομαδιαίων εντύπων επειδή εμπεριέχουν κείμενα που αναφέρονται στις εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων, ακόμη και βιβλίων.

Λίγες ημέρες πριν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, σε απάντηση ερώτησης και των δεκατεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ανέφερε ότι «το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής έχει τη δυνατότητα με απόφασή του να απαγορεύσει την κυκλοφορία στο Κατάστημα συγκεκριμένου εντύπου στο οποίο αναγράφονται αόριστοι, γενικευμένοι και ανακριβείς ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς, βαναυσότητα, εξευτελισμό κ.λ.π. των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους…». Είναι σαφές, κατά τη γνώμη μας, ότι η απάντηση του Υπουργού νομιμοποιεί τη λογοκρισία, μάλιστα ενθαρρύνει τη γενίκευσή της, σε αντίθεση με όσα ορίζει ο σωφρονιστικός κώδικας (και το γράμμα του σχετικού νόμου αλλά και το πνεύμα του νομοθέτη). Θα περιμέναμε τα αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λειτουργούσαν ευαίσθητα και αστραπιαία για την διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και όχι με την φίμωση όσων αποπειρώνται να διαπεράσουν τους χοντρούς τοίχους της φυλακής και ακόμη χειρότερα με πειθαρχικά και τιμωρίες των κρατουμένων, για το μόνο λόγο ότι υπήρξαν αποδέκτες ενός εντύπου.

Επειδή φρονούμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει η κοινωνία -της οποίας τι άλλο παρά καθρέφτης είναι οι φυλακές της- με τέτοιες αποφάσεις, απλά για το λόγο ότι σήμερα πλήττουν ανυπεράσπιστους τους χωρίς φωνή εγκλείστους, και ιδιαίτερα δεν πρέπει να αδιαφορεί για πρακτικές που θυμίζουν τραυματικές εμπειρίες άλλων επώδυνων για την δημοκρατία εποχών ο δημοσιογραφικός. ο νομικός και ο ιατρικός κόσμος που έχουν χρέος και δικαίωμα να δίνουν φωνή και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των κολασμένων, σας προσκαλούμε στη σχετική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 11/02, στις 12 το μεσημέρι, στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος). Έχουν προσκληθεί οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, βουλευτές και άλλες συσπειρώσεις για το ζήτημα των φυλακών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3635667, 6944361139, 6936514299, 6974942918

ΑΡΧΕΙΟ