Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Σε μια φυλακή για 90 άτομα στοιβάζονται 200

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

20/02/2008

ΙΩ.Σ

Κραυγή απελπισίας: αποχή συσσιτίου ξεκίνησαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Ιωαννίνων για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης, εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας αύριο για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης.

«Σε μια φυλακή για 90 άτομα στοιβάζονται 200. Εγώ με καμιά 25αριά ακόμα κρατούμενους δεν κοιμόμαστε ούτε σε κελιά ούτε σε θαλάμους, αλλά στους διαδρόμους. Μας έχουν 17 ώρες μαντρωμένους, τα ωράρια είναι τόσο ασφυκτικά που ούτε επισκεπτήριο μπορούμε να έχουμε ούτε τους δικηγόρους μας να δούμε. Για το συσσίτιό μας μάθαμε ότι δίνουν 3,20 ευρώ το άτομο. Δηλαδή εσείς έξω τι τρώτε με αυτά τα χρήματα; Είναι δυνατόν η χώρα που έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες να έχει τέτοιες φυλακές;», μας είπε ο κρατούμενος Δημήτρης Βαλάχας.

«Το ξέρουμε ότι ο Πρόεδρος δεν είναι αρμόδιος, αλλά κάποιος επιτέλους πρέπει να ενδιαφερθεί για την κατάσταση που βιώνουμε και εμείς, γιατί από το υπουργείο δεν βλέπουμε φως και δεν φαίνεται κανείς να ακούει τις κραυγές μας και τις διαμαρτυρίες μας», κατέληξε ο κρατούμενος.

Στο υπόμνημά τους, που υπογράφουν περίπου 100 κρατούμενοι με το οποίο ενημερώνουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και κοινοποιήθηκε στη Βουλή, περιγράφουν τα αιτήματά τους, τα οποία προδίδουν και τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν. Ζητούν λοιπόν: αλλαγή ωραρίου ώστε να προσαρμοστεί σε αυτό που ισχύει και στις υπόλοιπες φυλακές, να τοποθετηθούν από δύο τηλέφωνα ανά όροφο ώστε να έχουν επικοινωνία, να καλυτερέψει το συσσίτιο, να αποσυμφορηθούν οι φυλακές «από την πληθώρα των κρατουμένων που το κράτος έχει δημιουργήσει» και να πάψουν κρατούμενοι να κοιμούνται στους διαδρόμους, να είναι περισσότερες ώρες αναμμένα τα καλοριφέρ, καθώς και η παροχή ζεστού νερού για να πλένονται, να μπουν τραπέζια στα κελιά για να τρώνε σαν άνθρωποι, να μπορούν όσοι είναι από μακριά και δεν έχουν επισκεπτήρια να δέχονται δέματα και να υπάρξει η υποδομή ώστε να μπορούν να ετοιμάζουν και οι ίδιοι γεύματα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=20.02.2008,id=63904024

ΑΡΧΕΙΟ