Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

40χρονη χρήστης ναρκωτικών πέθανε αβοήθητη στις φυλακές Κορυδαλλού

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Το νέο τραγικό γεγονός του θανάτου μιάς 40χρονης κρατούμενης των φυλακών του Κορυδαλλού, το Σάββατο 9-2-2008, αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Συθήκες γνωστές εδώ και χρόνια στην Πολιτεία, η οποία όμως κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσής τους δεν έχει λάβει. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που καταγράφεται στην ειδησιογραφία των ημερών, η άτυχη γυναίκα, που ήταν χρήστης ναρκωτικών, οδηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στον Κορυδαλλό και κρατούνταν σε ειδικό κελί μαζί με άλλες πέντε συγκρατούμενές της, επίσης εξαρτημένες. Στις 7 του ίδιου μήνα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών, αλλά δύο ημέρες αργότερα ουσιαστικά πέθανε αβοήθητη, γιατί, ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών, επέστρεψε στο κελί της για να πεθάνει εκεί, χωρίς να έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.


Όταν στα χέρια της Πολιτείας, στα χέρια της Δικαιοσύνης, μέσα δηλαδή στις φυλακές οδηγούνται στο θάνατο κρατούμενοι/ες, τότε η Πολιτεία έχει παρέβη μιά θεμελιώδη υποχρέωσή της: να διασφαλίσει τη ζωή των κρατουμένων και την ακεραιότητά τους. Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στον Κορυδαλλό, που έρχεται να προστεθεί στους εκατοντάδες πλέον θανάτους που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία-364 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές την τελευταία δεκαετία-συντελέσθηκε μέσα σε συνθήκες που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν “ένα προαναγγελθέν και επαναλαμβανόμενο έγκλημα”. Σ΄αυτό συνηγορούν οι συνθήκες κράτησης, οι στοιβαγμένοι υπεράριθμοι κρατούμενοι/ες στα κελιά, η διακίνηση ναρκωτικών, οι σχέσεις εξάρτησης και προστασίας. Το “άβατο” των φυλακών με πρόσφατο παράδειγμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας της εφημερίδας “Το Κελί” στις φυλακές, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Κρατουμένων του Κορυδαλλού, καθώς και τα κρούσματα λογοκρισίας στον ημερήσιο και τον εβδομαδιαίο τύπο, όπως παλιότερα την άρνηση του υπουργείου να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΕΙΝΑΠ να επισκεφτεί τους χώρους της φυλακής, σκιαγραφούν με τον χειρότερο τρόπο μια παγιωμένη σωφρονιστική, άκρως συντηρητική και επικίνδυνη αντίληψη.


Για την ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ “Πάμε Αλλιώς”τα στεγανά στις φυλακές δεν συνιστούν αποτελεσματική μέθοδο διαχείρισης σύνθετων προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Η κατάσταση που υπάρχει στο σωφρονιστικό σύστημα, στις φυλακές είναι υπόθεση που αφορά και τη δημοκρατία μας και τον πολιτισμό μας. Είναι κατάσταση που αφορά και τους θεσμούς αλλά και την κοινωνία μας.


Για την πόλη του Κορυδαλλού, όπως και για οποιαδήποτε πόλη στα όριά της οποίας έτυχε να λειτουργούν φυλακές, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να συμβάλλει δυναμικά στο να προωθηθούν δραστηριότητες των κρατουμένων στην εργασία, στο πολιτισμό, στην άθληση. Να συμβάλλει δηλ. σε μια συντονισμένη προσπάθεια και άλλων αρμόδιων φορέων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους/ες να εντάξουν οι ίδιοι/ες τον εαυτό τους σε μια προσπάθεια επανένταξης.


Στη κατεύθυνση αυτή ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικός. Η αδράνεια του σημερινού Δημάρχου και επί σειρά ετών Αντιδημάρχου στο πλευρό του πρώην Δημάρχου, ήταν και είναι απαράδεκτη. Οι δημότες/σσες απαιτούν να ασκήσει όλη την θεσμική επιρροή του, ώστε οι φυλακές ν΄αποκτήσουν ανθρώπινο πρόσωπο.

http://www.pame-alliws.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=1

ΑΡΧΕΙΟ