Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Τραγικός θάνατος 40χρονης στο κελί της

KAΘHMEPINH

12-02-08

Του Νικου Μπαρδουνια

Ο πρώτος θάνατος κρατούμενης για το 2008 καταγράφηκε το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, όπου άφησε την τελευταία της πνοή, από αναρρόφηση, μια 40χρονη χρήστης ναρκωτικών.

Η άτυχη γυναίκα, από τις 5 Φεβρουαρίου που οδηγήθηκε στις φυλακές και για δυο ημέρες «μπαινόβγαινε» στο νοσοκομείο των φυλακών για παρακολούθηση. Κατά πληροφορίες, είχε τοποθετηθεί σε ειδικό κελί, μαζί με πέντε ακόμη κρατούμενες, για «στενή παρακολούθηση». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στην 40χρονη είχε προταθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή την οποία η ίδια δεν θέλησε να λάβει. Την άτυχη γυναίκα βρήκε νεκρή στον θάλαμο που κρατείτο, ο δεσμοφύλακας που είχε βάρδια. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου της 40χρονης διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού και κατά πληροφορίες η έρευνα θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς και τις όποιες καταγγελίες έγιναν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της κρατούμενης. Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητήθηκε να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), όπως γίνεται σε αντίστοιχα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια του 2007 σε σύνολο 11.120 κρατουμένων σημειώθηκαν 46 θάνατοι και 6 αυτοκτονίες κρατουμένων. Από το 1998 έχουν καταγραφεί 377 θάνατοι (από παθολογικά αίτια, από χρήση ναρκωτικών ουσιών και από εγκληματικές ενέργειες) και 28 αυτοκτονίες κρατουμένων.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των θανάτων κρατουμένων στις φυλακές του Κορυδαλλού και κυρίως αυτών που προήλθαν από τη χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών ουσιών είχε απασχολήσει πολλές φορές, στο παρελθόν, την εισαγγελία Πειραιώς. Μάλιστα είχε ζητηθεί να διερευνηθεί το πώς εισάγονται στις φυλακές τα ναρκωτικά με αφορμή το γεγονός ότι το 2005 σε διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών, από 17 Ιανουαρίου 2005 έως και 6 Απριλίου του 2005, πέθαναν από ναρκωτικά μέσα στον Κορυδαλλό τέσσερις κρατούμενοι. Ωστόσο, παρά την επιμονή που επέδειξαν, τότε, οι εισαγγελείς που χειρίσθηκαν τις έρευνες δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τα κυκλώματα και να εντοπίσουν τους ανθρώπους που βοηθούν για να εισάγονται τα ναρκωτικά στις φυλακές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_698041_12/02/2008_259035

ΑΡΧΕΙΟ