Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

40 κρατούμενοι μοιράζονται ένα κελί για 20

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στα όρια ασφυξίας οι φυλακές της χώρας – Στα Γιάννενα οι έγκλειστοι απέχουν από χθες από το συσσίτιο ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες

Του Γιαννη Σουλιωτη

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Στα όρια ασφυξίας βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας διαψεύδοντας κυβερνητικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό και αποσυμφόρησή τους. Η απόφαση των εγκλείστων στις φυλακές Ιωαννίνων να προχωρήσουν, από χθες, σε αποχή από το συσσίτιο ζητώντας τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησής τους φέρνει εκ νέου το θέμα στην επιφάνεια, ένα σχεδόν χρόνο μετά το ντόμινο εξεγέρσεων στις φυλακές όλης της χώρας. «Ασφυκτιούμε. Μοιραζόμαστε 40 κρατούμενοι ένα χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 20 άτομα. Το ίδιο συμβαίνει με τις τουαλέτες, ενώ λόγω του υπερπληθυσμού, οι ώρες του προαυλισμού μας είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να μένουμε για ώρες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο», δήλωσε στην «Κ» ο κρατούμενος των φυλακών Ιωαννίνων Δ. Β.

Σε έγγραφο που εστάλη χθες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπογράφουν 120 κρατούμενοι αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση του καταστήματος, ώστε να πάψει επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση που ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε την αποχή από το συσσίτιο έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο κρατούμενος Δ.Β. στις φυλακές Ιωαννίνων καταγράφεται επιπλέον το εξής παράδοξο: κρατούμενοι να κοιμούνται σε... ράντζα που τοποθετούνται από τη διεύθυνση των φυλακών στους διαδρόμους των φυλακών λόγω έλλειψης χώρου! «Ζούμε καθημερινά το εξπρές του μεσονυχτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις φυλακές Ιωαννίνων ο αριθμός των εγκλείστων είναι τριπλάσιος του προβλεπομένου. Οι κρατούμενοι υπερβαίνουν τους 240, ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 80 άτομα. Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Αλικαρνασσού και Κομοτηνής. Στον Κορυδαλλό κρατούνται 1.966 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 640 άτομα, στην Κομοτηνή 307 ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 105 άτομα και στη Λάρισα οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 830 τη στιγμή που οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 450. Στα συγκεκριμένα σωφρονιστικά καταστήματα διαβιούν έξι ακόμα και επτά κρατούμενοι σε κελιά των δύο ατόμων, ενώ σε αρκετές φυλακές (μεταξύ αυτών των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Κέρκυρας) οι κρατούμενοι μοιράζονται τον χρόνο προαυλισμού λόγω έλλειψης χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ζωτικός χώρος που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο είναι της τάξης των 0,70 τ.μ. τη στιγμή που το «πλαφόν» που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι 7 τ.μ ανά κρατούμενο... Συνολικά, ο αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται σε 10.810 ενώ η χωρητικότητα των φυλακών στο σύνολό τους φτάνει τις 7.543 θέσεις.

Από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτουν επιπλέον τα εξής συμπεράσματα:
- Το 50% σχεδόν των κρατουμένων (5.003 σε σύνολο 10.810) είναι αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Αλβανοί.
- Οι 4.612 από τους 10.810 κρατουμένους έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
- 750 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη
- Σε 404 ανέρχεται ο αριθμός των ανήλικων κρατουμένων
- Σε 592 ανέρχεται ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων.

ΑΡΧΕΙΟ