Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Το πολικό ψύχος των κελιών συναντά την παγερή αδιαφορία των Αρχών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι συνθήκες κράτησης στα «σωφρονιστικά καταστήματα» της Ελλάδας έχουν γίνει επανειλημμένως θέμα συζήτησης και αντικείμενο καταγγελιών, τόσο από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων όσο και από άλλους φορείς και μεμονωμένα άτομα.

Ο υπερπληθυσμός, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής, η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έφτασαν μέχρι σήμερα να συγκινήσουν τις συνειδήσεις αυτών που κρατούν στα χέρια τους τις ζωές τόσων ανθρώπων που για κάποιο λόγο βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η κατάσταση μήπως έχει φτάσει στο απροχώρητο;

Και πιο συγκεκριμένα:

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη έχει δεχθεί πάρα πολλές καταγγελίες για την απουσία θέρμανσης στις φυλακές Διαβατών, κυρίως στη Β’ πτέρυγα, δηλαδή στον δεύτερο όροφο.

Χειμώνα καιρό οι άνθρωποι παγώνουν και δεν υπάρχει κάποιος πιο εύσχημος τρόπος για να περιγραφεί η κατάσταση.

Αναμένετε κάτι να συμβεί, όπως το να βρεθεί άνθρωπος παγωμένος στο κελί του;

Αν και οι νεκροί του παρελθόντος δεν συγκίνησαν επαρκώς κανέναν από τους κρατούντες, δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει στις φυλακές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπρος αλλά και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

ΑΡΧΕΙΟ