Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Γερμανία: συνέλαβαν δημοσιογράφο που θα παρουσίαζε βιβλίο του Σάββα Ξηρού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2007

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Συνελήφθη στη Γερμανία ανταποκρίτρια γερμανικών εφημερίδων της Αριστεράς στην Ελλάδα, η Χάικε Σράντερ. Η δημοσιογράφος συνελήφθη βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, ταξιδεύοντας στη χώρα της για να παρουσιάσει το βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει τη σύλληψή της ως «χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας».

Περιγράφοντας την περιπέτειά της λέει: «Φθάνοντας στη Γερμανία την περασμένη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, με περίμεναν στη σκάλα του αεροπλάνου. Δεν επέτρεψαν καν την είσοδό μου στο κτίριο. Μου έδειξαν ένα ένταλμα σύλληψης του 2001, το οποίο μετέτρεψαν σε διεθνές το 2005 (μέσω Ιντερπόλ) και με μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Βόννης, όπου με κράτησαν 24 ώρες».

«Την επομένη, με μετέφεραν στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Εκεί διευκρίνισαν ότι στο ένταλμα αναφέρεται πως είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης το διάστημα 1996-98, εννοώντας μία τουρκική οργάνωση πολιτικών προσφύγων, που υποστηρίζαμε στην Αριστερά».

Ομως, σ' αυτήν την περιπέτεια στάθηκε τυχερή: «Δημιουργήθηκε τεράστιο κύμα υποστήριξης από δικηγορικούς συλλόγους και δημοσιογράφους. Οι δικηγόροι απέδειξαν ότι μέχρι σήμερα ταξιδεύω συχνά στη Γερμανία, χωρίς κανένα πρόβλημα, και μάλιστα την τελευταία φορά μίλησα σε ανοιχτή εκδήλωση. Ετσι καταφέραμε να με αφήσουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (5.000 ευρώ εγγύηση και δίνοντας το "παρών" κάθε εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να δικαστώ».

Οπως διευκρινίζεται στον γερμανικό Τύπο, αιτία της σύλληψής της στάθηκε η παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου του Σάββα Ξηρού σχετικά με τα βασανιστήρια στις φυλακές της Ελλάδας, και συμπίπτει με την έντονη συζήτηση αυτό το διάστημα στη Γερμανία για τα βασανιστήρια στις ευρωπαϊκές φυλακές.

Πάντως, η Χάικε βγαίνοντας από το κρατητήριο παρουσίασε το βιβλίο στη γερμανική Βουλή, προσκαλεσμένη του κόμματος του Λαφοντέν, όπως ήταν προγραμματισμένο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=22.12.2007,id=20307296

ΑΡΧΕΙΟ