Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Ξεπέρασε το κώμα αφού του αφαίρεσαν κομμάτι από το κρανίο του…

ΕΠΟΧΗ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Σοφοκλής Βασιλειάδης


Ποιος θυμάται τον ασθενή που πέρασε από το ΑΤ Καλλιθέας;

** Για απλή… «αδιαθεσία» είχε μιλήσει η αστυνομία για τον ψυχικά ασθενή που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το τμήμα της Καλλιθέας όπου κρατούνταν. Ακόμα δεν έχει ανακτήσει την ομιλία του.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον ξέχασαν γρήγορα. Τι τους αφορά άλλωστε ένας ψυχικά ασθενής που διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση από ένα αστυνομικό τμήμα στο νοσοκομείο; Η ιστορία του απασχόλησε μια δυο μέρες και μετά χάθηκε. Ένας άνθρωπος, όμως, ο 33χρονος Χρήστος Χρονόπουλος, παραμένει νοσηλευόμενος στο Θριάσιο νοσοκομείο έχοντας ξεπεράσει με τη βοήθεια των γιατρών το κώμα στο οποίο είχε περιπέσει. Το μεγάλο του παράπτωμα; «παρουσίαζε μη φυσιολογική συμπεριφορά, φωνασκούσε». Δι΄ ασήμαντον αφορμήν, λοιπόν, βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και από εκεί στο νοσοκομείο, σε κώμα! Το πώς άγνωστο. Ο ιατροδικαστής απόλυτος –«βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση». Η αστυνομία μιλάει για «αδιαθεσία»! Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, την πορεία ενός ψυχικά ασθενούς που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λεπτομέρεια: ακόμα δεν υπάρχει επίσημα ανακοίνωση–πόρισμα για το πώς έπεσε σε κώμα.


Το βράδυ της 22ης Μάη, ο Χρήστος Χρονόπουλος, 33 ετών, ψυχικά ασθενής, φώναζε σε μια καφετέρια και γι΄ αυτό προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας. Λίγες ώρες αργότερα τον παρέλαβε από εκεί ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήταν αδιάθετος και γι΄ αυτό διακομίστηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Τον επισκεφτήκαμε το βράδυ της 24ης Σεπτέμβρη στο ίδιο νοσοκομείο, από όπου ακόμα δεν έχει πάρει εξιτήριο, για να δούμε αν έχει ξεπεράσει εκείνη την «αδιαθεσία». Δεν μπορέσαμε, ωστόσο, να συζητήσουμε μαζί του καθώς ακόμη δεν έχει ανακτήσει την ικανότητα της ομιλίας, αν και έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή του και το κώμα στο οποίο βρισκόταν για εβδομάδες. Το αιμάτωμα στον εγκέφαλο έχει υποχωρήσει αλλά χρειάστηκε να του αφαιρεθεί τμήμα οστού από το κρανίο και να αντικατασταθεί από ειδικό κονίαμα. Εμφανές είναι το τραύμα που φέρει στο κεφάλι και η θέα του προκαλεί ταραχή. Ο Χρονόπουλος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Μία αποκλειστική νοσοκόμα τον φροντίζει καθώς και συγγενείς του, οι οποίοι τον επισκέπτονται καθημερινά.

Από την έρευνά μας προκύπτει ότι στις 22 του περασμένου Μάη και περί τις 11 μ.μ. ο Χ. Χρονόπουλος, συνταξιούχος λόγω ψυχικής ασθένειας, καθότανε σε καφετέρια της Καλλιθέας. Κάποια στιγμή άρχισε να φωνάζει έντονα και ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ειδοποίησε το πλήρωμα διερχόμενου περιπολικού. Οι αστυνομικοί, αφού πέρασαν χειροπέδες στον Χρονόπουλο, τον προσήγαγαν στο Α.Τ. Καλλιθέας. Στη 1.30 π.μ. περίπου της 23ης Μάη ασθενοφόρο, που είχε ειδοποιηθεί σχετικά, τον παρέλαβε από εκεί και τον διεκόμισε σε κωματώδη κατάσταση και με αιμάτωμα στον εγκέφαλο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Γύρω στις πέντε τα ξημερώματα υποβλήθηκε σε εγχείριση και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας μέχρι και τις 17 Ιούλη. Από τότε και μέχρι σήμερα νοσηλεύεται σε θάλαμο της νευροχειρουργικής κλινικής.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά από το προσωπικό του νοσοκομείου, αν είχε εισαχθεί στο χειρουργείο έστω και μία ώρα νωρίτερα η κατάστασή του θα ήταν σημαντικά καλύτερη. Ακόμα διάχυτες ήταν οι πληροφορίες –ουδείς, όμως, παίρνει την ευθύνη να το επιβεβαιώσει έστω και εκ των υστέρων – που έφεραν τον Χρονόπουλο να βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών. Πληροφορία που πιθανόν να συνδέεται με την καθυστέρηση της εισαγωγής του στο χειρουργείο.

Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας, στην οποία διαμένει ο Χρονόπουλος, ήταν αυτή που αρχικά ενημέρωσε για το όλο συμβάν τους συγγενείς του, όπως αυτοί μας είπαν. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν επικοινώνησαν μαζί τους δεδομένου ότι ο 33χρονος Χρονόπουλος, λόγω του ψυχικού του νοσήματος, έχει πάντοτε μαζί του χαρτιά που αποδεικνύουν την ταυτότητα του ενώ υπάρχουν και στοιχεία για άμεση επικοινωνία με τους συγγενείς του. Αφού λοιπόν ενημερώθηκαν από τη διαχειρίστρια έσπευσαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο και βλέποντας την εικόνα που παρουσίαζε ο Χρονόπουλος κατά την έξοδό του από το χειρουργείο, απευθύνθηκαν διαμαρτυρόμενοι στον διοικητή του Α.Τ. Καλλιθέας υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με την από 10-6-2007 σχετική ανακοίνωση του γραφείου ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο Χρονόπουλος διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο λόγω του ότι δήλωσε αδιαθεσία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, λόγω της δημοσιοποίησης του συμβάντος, διατάχτηκε από τη Γ.Α.Δ.Α. η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δηλαδή εδώ και περίπου τέσσερις μήνες.

Η ιατροδικαστική έκθεση που συντάχτηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για το περιστατικό, κατόπιν παραγγελίας του Α.Τ. Καλλιθέας, κάνει λόγο για «βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση» και για πολλαπλά τραύματα σε ολόκληρο το σώμα του Χρονόπουλου.

Με αφορμή το συμβάν η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων είχε πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Καλλιθέας καθώς και έξω από το Α.Τ. Καλλιθέας στις 19 του περασμένου Ιούνη.

ΑΡΧΕΙΟ