Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Πρόταση για αποσυμφόρηση των φυλακών

ΣΚΑΪ

Κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών αναλαμβάνει η χώρα μας με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ελληνικές φυλακές ασφυκτιούν, ενώ το 50% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, οι περισσότεροι εκ των οποίων Αλβανοί.

Παράλληλα, την 1η Οκτωβρίου 2007, στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν 10.983 άτομα, όταν η χωρητικότητά τους ανέρχεται στα 7.543 άτομα.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης των φυλακών είναι ότι ενώ στις φυλακές του Βόλου οι θέσεις των κρατουμένων είναι 65 και κρατούνται 195, στην Αλικαρνασσό οι θέσεις είναι 105 και κρατούνται 369, στην Χαλκίδα οι θέσεις είναι 120 και κρατούνται 240, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού οι θέσεις είναι 270 και κρατούνται 592 γυναίκες, στη Λάρισα οι θέσεις είναι 450 και κρατούνται 830, στη Νεάπολη οι θέσεις είναι 45 και κρατούνται 142.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη απευθυνθεί προς τις βαλκανικές χώρες και ειδικά προς της Αλβανία, να δεχθεί να μεταφερθούν στις χώρες τους οι υπήκοοι τους που εκτίουν ποινές στις ελληνικές φυλακές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.Όπως έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης στην Αθήνα, Ελλάδα και Κύπρος θα καταθέσουν πρόταση στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε οι αλλοδαποί κρατούμενοι στην Ελλάδα και την Κύπρο να εκτίουν τις ποινές τους στις χώρες καταγωγής τους.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=63899

ΑΡΧΕΙΟ