Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Η αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης

www.in.gr

Με πιέσεις στην ΕΕ

Λεζάντα φωτογραφίας: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης (Eurokinissi)

Αθήνα


Εκστρατεία για την αποσυμφόρηση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος άρχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης με την πρότασή του για τη μεταφορά των καταδικασμένων αλλοδαπών (που έφτασαν ήδη το 48% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές) σε φυλακές της χώρας καταγωγής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εκστρατεία ξεκίνησε από την 28η Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2007.

O κ. Χατζηγάκης ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών την υιοθέτηση δεύτερου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τη Μεταφορά Καταδικασμένων Ατόμων (Προσώπων) και κάλεσε τους ομολόγους του να στηρίξουν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς αυτή θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία τους.

Ο κ. Χατζηγάκης με τον Κύπριο ομόλογό του Σ. Σοφοκλέους συμφώνησαν κοινές πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε οι αλλοδαποί κρατούμενοι (που αποτελούν μείζον πρόβλημα για τις φυλακές των δύο χωρών) να εκτίουν τις ποινές στις χώρες καταγωγής τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακομεταχείριση με την οποία θεσπίζονται νέες αυστηρές διατάξεις και κυρώσεις.

Στην εισήγησή του ο Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε πως το θέμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη των ευπαθών ομάδων βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της χώρας μας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=844196&lngDtrID=244

ΑΡΧΕΙΟ