Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Κινδύνευσε η ζωή του Χριστόδουλου Ξηρού

www.indy.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΞΗΡΟΥ (ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.

- ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ.


Ανάστατοι είναι οι συγκρατούμενοι του Χριστόδουλου Ξηρού για τον κίνδυνο που διέτρεξε η υγεία του από την «απαράδεκτη», όπως καταγγέλλεται, στάση του γιατρού της φυλακής.

Από το περιβάλλον του πολυϊσοβίτη, έγινε γνωστό ότι από τρία περίπου χρόνια είχε επίμονες και σοβαρές ενοχλήσεις (εκτεταμένα εξανθήματα, ανυπόφορο κνησμό, δυσφορία) που παρά τις συμπτωματική φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν υποχωρούσαν και εμφανίζονταν όλο και πιο έντονα. Σημειώνεται δε ότι τα συμπτώματα αυτά δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με το ειδικό εξοντωτικό καθεστώς κράτησης των πολιτικών κρατουμένων στα υπόγεια κελλιά της – μη προβλεπόμενης – 6ης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.

Δυστυχώς, ο δερματολόγος της φυλακής, δεν τον παρέπεμπε όλο αυτό το διάστημα για εξετάσεις σε νοσοκομείο. Έτσι την Τρίτη 9 Οκτωβρίου που η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, προτίμησε να του κάνει μια ένεση των 500 mg κορτιζόνης, αντί να ζητήσει την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο. Πλην όμως τα συμπτώματα εμφανίστηκαν και πάλι με δριμύτητα από την επόμενη κιόλας μέρα.

Τελικά, την προηγούμενη Τετάρτη (17 Οκτωβρίου) η δερματική αντίδραση απλώθηκε σ΄ όλο του το κορμί (από πάνω μέχρι κάτω), ο ίδιος τουρτούριζε και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, είχε έντονα συγχυτικά φαινόμενα (μπέρδευε τα λόγια του) δεν μπορούσε ούτε να καταπιεί (κόμπος στο λαιμό και δυσκολευόταν στην αναπνοή. Οι συγκρατούμενοι και οι φύλακες πανικοβλήθηκαν και μεταφέρθηκε εκτάκτως στο ιατρείο της φυλακής (που κατ΄ εφημισμόν ονομάζεται «νοσοκομείο Άγιος Παύλος») με σκοπό να διαμετακομισθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Αντί όμως ο ιατρός (παθολόγος) που είχε βάρδια εκείνη την ώρα να υπογράψει αμέσως το σχετικό παραπεμπτικό για την άμεση μεταφορά του κρατούμενου, αρνήθηκε (!) περιπαίζοντας τον ασθενή (λέγοντάς του ότι δήθεν «ένα κρυολόγημα είναι, δεν έχεις τίποτα») και ζήτησε να τον ξαναμεταφέρουν στα υπόγεια κελιά της 6ης πτέρυγας.

Χρειάστηκε να περάσουν δυό κρίσιμες ώρες, με τον Χριστόδουλο τυλιγμένο σε μια κουβέρτα να περιμένει στο διάδρομο του ιατρείου. Τελικά, με παρέμβαση του Διευθυντή της φυλακής (ο οποίος φοβήθηκε προφανώς τα χειρότερα) - αλλά και με εντολή του εισαγγελέα όπως φημολογείται - μεταφέρθηκε τελικά το μεσημέρι στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στη μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Ο επιμελητής που εφημέρευε (αφού διέταξε να λύσουν τις χειροπέδες) αντιμετώπισαν άμεσα με ορούς και φάρμακα την επικίνδυνη κατάσταση (αλεργικό σοκ) του ασθενούς. («Για μισή ώρα τον προλάβαμε» όπως ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά μια νοσηλεύτρια …).

Στη συνέχεια του έγιναν όλες οι εξετάσεις που μπορούσαν να γίνουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο ειδικευμένο νοσοκομείο «Ανδρέα Συγγρού» για αλλεργιολογικές εξετάσεις.

Εκεί, αφού διαγνώσθηκε από τις εφημερεύουσες ιατρούς η όντως κρίσιμη κατάσταση του Χριστόδουλου Ξηρού, που δεν επέτρεπε την άμεση διενέργεια των ειδικευμένων εξετάσεων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτιών, δόθηκε φαρμακευτική αγωγή για τις επόμενες μέρες και διατάχθηκε η επαναδιαμετακόμιση στο ίδιο νοσοκομείο του κρατούμενου, σε μία εβδομάδα.

Ο Χριστόδουλος και οι συνήγοροί του, αλλά και συγκρατούμενοί του, διαμαρτύρονται για όσα απαράδεκτα προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει σοβαρά η ίδια η ζωή του και απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του ιατρού της φυλακής που αρνήθηκε να υπογράψει την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο την κρίσιμη στιγμή.

Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για την πιθανότητα επανάληψης τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων, τόσο στο τέλος της εβδομάδας που πρέπει να ξαναμεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ανδρέα Συγγρού» όσο και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

http://www.indy.gr/newswire/kindyneyse-i-zo-toy-3c7ristodoyloy-ksiroy/?searchterm=None

ΑΡΧΕΙΟ