Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Απίστευτη «απαγωγή»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μια εφιαλτική κινηματογραφική σκηνή τύπου Ράμπο εκτυλίσσεται στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στους επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατικού πλοίου της ΑΝΕΚ LINES για το Ηράκλειο Κρήτης, όταν τελείως ξαφνικά δύο άνδρες, ίσως του λιμενικού, χωρίς διακριτικά στοιχεία, κυριολεκτικά αρπάζουν ένα παλικάρι τον Γ.Κ. και τον τσουβαλιάζουν μέσα σ΄ ένα αυτοκίνητο τζιπ που φρενάρει επιδεικτικά. Αμέσως ξεπετάγονται άλλοι τρεις άνδρες, της αστυνομίας αυτή την φορά, χωρίς να δηλώσουν ταυτότητα και συμπληρώνουν το βίαιο σκηνικό. Χωρίς κανένα λόγο και βεβαίως χωρίς καμία εξήγηση ξεκινούν βιαστικά.

Πρόκειται για ένα μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που το μοναδικό του ''λάθος'' ήταν το γεγονός ότι και με την φυσική του παρουσία στάθηκε αλληλέγγυος στον σύντροφό του Γιάννη Δημητράκη τον οποίο είχαν για μεταγωγή προς φυλακή της Κρήτης. Από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε η είδηση για την μεταγωγή του Δημητράκη και μερικοί σύντροφοί του κατέβηκαν συμπαραστάτες στο λιμάνι, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.

Ο νεαρός άντρας που προσήχθη αναίτια, μ΄ αυτόν τον απαράδεκτο, βίαιο και άκομψο τρόπο, δεν πρόλαβε βέβαια να αντιδράσει και βρέθηκε κρατούμενος στην Ασφάλεια Πειραιά χωρίς κανένας αρμόδιος ή μη, να μπει στον κόπο να του εξηγήσει τον λόγο κράτησης του. Έμεινε μέσα, χωρίς καμία δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας ούτε με την δικηγόρο του, για αρκετές ώρες (του είχαν κρατήσει άλλωστε το κινητό του τηλέφωνο), μέχρι τελικά να μπορέσει να κατορθώσει το στοιχειώδες.

Εννοείται ότι ενώ η ''απαγωγή'' έγινε στις 8 του απογεύματος της Τρίτης 6 Οκτωβρίου, ο ίδιος πέρασε όλο το βράδυ πίσω από τα κάγκελα, μέχρι την επομένη το μεσημέρι.

Εμείς, σαν Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μέσα από την πολιτική πολυσυλλεκτικότητά μας, καταδικάζουμε τους τρόπους δράσης των ένστολων, και πολύ περισσότερο των χωρίς διακριτικά, με μεθόδους και όρους ''νονών της νύχτας'', τους θεωρούμε γιατί είναι βεβαίως παράνομους, και δεν θέλουμε να σκεφτούμε ούτε με την πιο ζωηρή φαντασία μας ότι μπορεί να ξανασυμβεί έτσι, αυθαίρετα στον καθένα μας.

Επισημαίνουμε επιπλέον και θέτουμε υπό την κρίση όλων μας το γεγονός ότι στην φυλακή που μεταφέρουν τον Δημητράκη, υπάρχει δράση γνωστών και οργανωμένων ακροδεξιών στοιχείων.

ΑΡΧΕΙΟ