Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Θανάσιμος σωφρονισμός

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Έκθεση-καταπέλτης για τις φυλακές κατέγραψε 600 θανάτους κρατουμένων μόνο το 2006

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει στη Βρετανία η δημοσίευση έκθεσης που αποκαλύπτει ότι περίπου 600 θάνατοι κρατουμένων σημειώθηκαν σε Αγγλία και Ουαλία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.


Λεζάντα φωτογραφίας: Στις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας (στη φωτογραφία οι φυλακές στο Μπέρμιγχαμ) το 2006 σημειώθηκαν 400 θάνατοι από φυσικά αίτια και 200 αυτοχειρίες (φωτ. Ass. Press, Reuters)

Τα στοιχεία του Φόρουμ για την Αποτροπή Θανάτων σε συνθήκες κράτησης αφορούν θανάτους που σημειώνονται σε φυλακές, σε κελιά κράτησης, σε νοσοκομεία υπό καθεστώς επιτήρησης, σε σωφρονιστικά ιδρύματα ενηλίκων και καλύπτουν φυσικά αίτια, αυτοκτονίες και δολοφονίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, περίπου 400 από τους θανάτους αυτούς οφείλονταν σε φυσικά αίτια και 200 ήταν αυτόχειρες.

Αν και παρατηρήθηκε αύξηση στον συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών σε όλες τις μορφές κράτησης, οι αυτοκτονίες στις φυλακές μειώθηκαν από 78 το 2005 σε 67 πέρσι. Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Τζον Γουόνταμ, δήλωσε ότι μεμονωμένα ιδρύματα έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος και έχουν βελτιώσει τις συνθήκες, αφαιρώντας τουλάχιστον από τα κελιά «στοιχεία» που άφηναν περιθώρια σε κρατουμένους για απαγχονισμό. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η έκθεση απέδειξε ότι άτομα με αυτοκτονικές τάσεις «μπορεί να γίνουν ιδιαιτέρως ευρηματικά σε σχέση με το πού θα δέσουν το "σκοινί" τους».

Στην έκθεση διατυπώνονται επίσης ανησυχίες για τον αριθμό των ατόμων με ψυχοδιανοητικές παθήσεις που βρίσκονται υπό κράτηση και συνίσταται αντιμετώπιση με ψυχιατρική βοήθεια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο BBC μια γυναίκα που η κόρη της ήταν το νεαρότερο άτομο που έχει υποκύψει σε συνθήκες κράτησης, οι φυλακές είναι γεμάτες με ευάλωτους ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας και όχι τιμωρίας. Όπως τόνισε, τα σωφρονιστικά ιδρύματα λειτουργούν συχνά σαν «σκουπιδοτενεκέδες της κοινωνίας για άτομα ψυχικά άρρωστα, αλκοολικούς, ναρκομανείς, αστέγους κ.λπ.»...

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών του τελευταίου έτους στο σύνολο των φυλακών φτάνει τους 250.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: «Guardian», «Independent», BBC)

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=22.09.2007,id=19143792

ΑΡΧΕΙΟ