Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Κατηγορούμενο για συκοφαντική δυσφήμιση το σωφρονιστικό σύστημα

Επιχείρηση σπίλωσης του Παναγιώτη Γεωργιάδη

Ο κρατούμενος συμπολίτης μας Παναγιώτης Γεωργιάδης αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές. Αυτή του η στάση φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει πολλούς. Συγκρατούμενοί του πιέστηκαν να προβούν σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον του με στόχο τη συκοφάντησή του. Ωστόσο, η αλληλεγγύη συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και μέσα στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, παρά το ότι η κυρίαρχη αντίληψη περί εύρυθμης λειτουργίας του θέλει τους κρατούμενους απομονωμένους, εξαθλιωμένους και στερημένους από την αξιοπρέπειά τους. Μέχρι στιγμής οι απόπειρες για τη σπίλωση του ονόματος του Παναγιώτη Γεωργιάδη έχουν πέσει στο κενό χάρη σε αυτήν ακριβώς την αλληλεγγύη.

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν μια εποχή αναβρασμού για τις ελληνικές φυλακές. Ο αναβρασμός υπήρξε το φυσικό ξέσπασμα απέναντι στο καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί σε αυτές. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε και ένα τελευταίο περιστατικό: εν όψει των εκλογών υπάρχει καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένου που διακινούσε προεκλογικό έντυπο υλικό. Αυτό όμως το οπλοστάσιο της σωματικής βίας συμπληρώνεται και με πιο «υπόγειες» μεθόδους, όπως αυτές της συκοφαντίας και της ηθικής εξουθένωσης των φυλακισμένων που αντιστέκονται και που δημιουργούν δίκτυα αλληλεγγύης που εξανθρωπίζουν τις φυλακές. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό του. Οι καιροί αλλάζουν, οι φυλακές παύουν να είναι οι «αόρατοι» στην κοινωνία τόποι, το αίτημα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτές διατυπώνεται από περισσότερους και έξω από τις φυλακές, όλο και εντονότερα. Πολύ περισσότερο, οι ίδιοι οι φυλακισμένοι που αγωνίζονται για τη βελτίωση αυτή, δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, πλέον μόνοι τους σε αυτήν τους την προσπάθεια.

ΑΡΧΕΙΟ