Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Δεν κρίνονται αναγκαία πρόσθετα μέτρα μετά τους πρόσφατους θανάτους κρατουμένων

www.in.gr

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση»

Λεζάντα φωτογραφίας: ΑΠΕ - Η κεντρική είσοδος των φυλακών Κορυδαλλού

«Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους κρατουμένων στις φυλακές. «Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταβληθεί τόσο ευρεία και συντονισμένη προσπάθεια στήριξης των τοξικομανών κρατουμένων» πρόσθεσε.

«Κάθε θάνατος ναρκομανούς κρατουμένου στις φυλακές αποτελεί πένθος για το σωφρονιστικό μας σύστημα που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες -όχι πάντα επιτυχείς- να παρεμποδίσει την εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές, κυριότατα από τους επιστρέφοντες από άδεια τοξικομανείς κρατουμένους, οι οποίοι μετέρχονται αδιανόητες μεθόδους και μέσα. Δεν εφησυχάζουμε και δεν καταφεύγουμε σε εύκολες ρητορείες. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μεθοδικά και ουσιαστικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαληγούρας.

Σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Π.Πανούρη πραγματοποιήθηκε στον Κορυδαλλό για το θέμα. Ο κ. Πανούρης είπε ότι εξήχθησαν συμπεράσματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμα, ενώ για το έαν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο απάντησε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει μόνιμα μέτρα που εφαρμόζονται βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε θλιβερό, αλλά και ανησυχητικό, το γεγονός των θανάτων κρατουμένων από ναρκωτικά. Ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν είναι κάτι το οποίο έχει μια ιδιαίτερη έξαρση» ενώ αναφορικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τόνισε ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι.

Στην πλήρη κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία απέδωσε ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, Χρήστος Πρωτόπαπας, τα πρόσφατα κρούσματα θανάτων από χρήση ναρκωτικών στις φυλακές.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι, ακόμα και τώρα, «παραμένει στα λόγια» και εμφανίζεται «άβουλη και αδύναμη» μπροστά στα σοβαρά αυτά θέματα, ενώ δεν εφαρμόζει και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστω και αν απειλούνται ανθρώπινες ζωές από τη μη εφαρμογή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=821703&lngDtrID=244

ΑΡΧΕΙΟ