Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

"Υπαρκτό πρόβλημα τα ναρκωτικά"

www.skai.gr

Λεζάντα φωτογραφίας: Αυστηρά και επαρκή θεωρεί το υπουργείο τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στις φυλακές.

Πένθος για το σωφρονιστικό σύστημα χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, το θάνατο κάθε κρατούμενου από τα ναρκωτικά, παραδεχόμενος ότι δεν είναι πάντα επιτυχείς οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να παρεμποδιστεί η εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές.

"Δεν εφησυχάζουμε και δεν καταφεύγουμε σε εύκολες ρητορίες. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μεθοδικά και ουσιαστικά. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές. Νοιαζόμαστε για τους, δυστυχώς πολλούς, έγκλειστους συνανθρώπους μας που η εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά τούς στερεί διπλά την ελευθερία τους, κατέληξε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε καταβληθεί τόσο ευρεία και συντονισμένη προσπάθεια στήριξης των τοξικομανών κρατουμένων. Μεταξύ άλλων:

• Έχει ενισχυθεί με ειδικευμένο προσωπικό το Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών.

• Έχει γίνει μερική μετατροπή της νέας φυλακής Τρικάλων σε Θεραπευτικό Κατάστημα, όπου θα εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του έτους πλήρες πρόγραμμα απεξάρτησης.

• Εγκρίθηκε η λειτουργία συμβουλευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης που σταδιακά θα λειτουργήσουν σε όλα τα καταστήματα κράτησης σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, με το οποίο υπογράψαμε σχετική προγραμματική συμφωνία.

• Τέθηκε σε λειτουργία βελτιωμένο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης και απεξάρτησης σε ημερήσια βάση στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

• Ενεργοποιήθηκε ο ειδικός φορέας "Επάνοδος", στους σκοπούς του οποίου περιλαμβάνεται και η οργάνωση προγραμμάτων στήριξης των φυλακισμένων, των αποφυλακιζομένων τοξικομανών και των οικογενειών τους, με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία".

Στο μεταξύ, αυστηρά και επαρκή χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Πανούτης, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις φυλακές, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Κορυδαλλό με αφορμή τους θανάτους κρατουμένων από ναρκωτικά.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου και ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=55707

Δείτε το ρεπορτάζ: Τέταρτος θάνατος στις φυλακές (02/08/2007)

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=55749

ΑΡΧΕΙΟ