Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

Υπερβολική δόση του νόμου περί ναρκωτικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 150.000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.


Αμέσως μετά τους πρόσφατους θανάτους από ναρκωτικά στις ελληνικές φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να παρεμποδιστούν τα ναρκωτικά στις φυλακές. Παρέλειψε, όμως, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι κρατούμενοι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών αυξάνονται διαρκώς, όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αφού ξεπερνούν τους 4.600 σε σύνολο 10.700 κρατουμένων. Δηλαδή το 45% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών!

*Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ο μέσος όρος είναι γύρω στο 20-25%.

Σκληρές ποινές

Μάλιστα η κατάσταση στις φυλακές ξεφεύγει αν προσθέσουμε και άλλους 2.000-3.000 τοξικομανείς, οι οποίοι εκτίουν ποινές για αδικήματα που έκαναν για τα χρήματα της δόσης τους. Τα 2/3 των κρατουμένων, δηλαδή πάνω από 7.000 άτομα, βρίσκονται μέσα λόγω της σχέσης τους με ναρκωτικές ουσίες!

*Τα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα δεν μετατράπηκαν σε ναρκω-φυλακές από τη μία μέρα στην άλλη. Η αύξηση είναι ραγδαία από το 1997 όταν αυξήθηκε η αστυνομική καταστολή. Είναι εφιαλτικό, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδόν 150.000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών!

Μόνο για το 2006 είχαμε πάνω από 13.497 κατηγορηθέντες σε σύνολο 9.500 υποθέσεων. Άλλοι 14.558 πολίτες συνελήφθησαν το 2005. Από το 2000 και μετά ο αριθμός κινείται σταθερά πάνω από τις 12.000. «Κάποτε οι φυλακές ήταν γεμάτες με κομμουνιστές, σήμερα είναι με χρήστες ναρκωτικών», παρατηρεί η δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου.

Αναφέρεται δε «σε πειραματισμούς και γκρίζες οδηγίες του υπουργείου, με θύματα εκατοντάδες κρατούμενους που δεν δικάστηκαν ως χρήστες αλλά ως έμποροι. Δεν θα έπρεπε να είχαν προφυλακιστεί. Οι δικαστές, όμως, τους θεωρούν καθάρματα, εγκληματίες και εμπόρους».

*Σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί για προσωπική χρήση, ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες μέχρι ένα χρόνο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα ξεμπέρδευε πληρώνοντας ένα χρηματικό πρόστιμο, χωρίς να φτάσει σε δικαστήριο.

Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν αν καταδικαστεί κάποιος για εμπορία. Σύμφωνα με την Κατερίνα Ιατροπούλου, «η νομοθεσία επιτρέπει στους δικαστές να αντιμετωπίζουν τους εξαρτημένους που κάνουν μικροδιακίνηση ως εμπόρους. Μια σχέση η οποία έχει δαιμονοποιηθεί και έτσι οι περισσότεροι καταδικάζονται σε πολλά χρόνια για μερικά γραμμάρια πρέζας».

*Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και όσοι συλλαμβάνονται με κάνναβη. Πρώην φυλακισμένος εξηγεί ότι «ο κατηγορούμενος απαγορεύεται να κάνει το παραμικρό λάθος στην κατάθεσή του, αφού κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθεί για εμπορία και να μπει φυλακή ακόμη και για δύο με τρία γραμμάρια χασίς. Οι φυλακές είναι γεμάτες με τέτοιες περιπτώσεις».

Εξεγέρσεις με λόγο

Ίσως το κυριότερο από τα αιτήματα των εξεγέρσεων του Μαΐου ήταν να καταργηθεί η διάταξη περί έκτισης των 4/5 της ποινής για τα κακουργήματα περί ναρκωτικών και να καθιερωθεί το όριο των 3/5.

Η Κατερίνα Ιατροπούλου πιστεύει ότι «η απόσυρσή της είναι κρίσιμη αν θέλουμε αποσυμφόρηση και μείωση των ποινών. Ουσιαστικά είναι ένα βλακώδες μέτρο, το οποίο φαινομενικά εναρμονίζεται με την απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη των εμπόρων, στην πράξη όμως αυξάνει τον πληθυσμό των φυλακών».

*Μαζί της συμφωνούν και τα ανησυχητικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αυστηρότητα των ποινών.

Το 40% των κρατουμένων έχει καταδικαστεί με ποινές που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία κυμαίνεται γύρω στο 7,5% και στη Γερμανία στο 4,5%!..

Μεταξύ 5 και 10 χρόνων φυλάκισης βρίσκεται το 30% των φυλακισμένων. Στις ποινές μεταξύ ενός και πέντε χρόνων το ποσοστό πέφτει στο 20%, την ίδια στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι τουλάχιστον διπλάσιο. Οι μικρότερες ποινές περιλαμβάνουν το 10% των κρατούμενων.

*Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχονται και οι θάνατοι κρατουμένων από ναρκωτικά οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα στους 168 που καταγράφηκαν την τελευταία τριετία.

Την κατάσταση αυτή βιώνει καθημερινά ο Η. Μπογιόκας, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, ο οποίος θυμάται ότι «πριν από μερικά χρόνια γινόταν χαμός αν συνέβαινε κάποιος θάνατος από ναρκωτικά στις φυλακές. Σήμερα ελάχιστοι δίνουν σημασία».

Του ζητάμε να μας εξηγήσει τι είναι ακριβώς το «πνευμονικό οίδημα», στο οποίο αναφέρονται οι περισσότερες ιατρικές γνωματεύσεις. «Πρόκειται για την κλινική εικόνα των πνευμόνων και σημαίνει καρδιαναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να επέλθει από διάφορες παθολογικές αιτίες, κυρίως καρδιογενείς».

Ο ιατροδικαστής τονίζει ότι «επειδή οι εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η ηρωίνη, προκαλούν αρρυθμίες, είναι συχνό φαινόμενο οι χρήστες να εμφανίζουν πνευμονικό οίδημα. Αυτό προκαλείται λόγω υπερ-δοσολογίας ή ταυτόχρονης χρήσης διαφορετικών ουσιών, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=19.08.2007,id=64835848

ΑΡΧΕΙΟ