Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Φυλακές Σταυρακίου - Αντί για λύση, ΜΑΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετραπλάσιοι από το προβλεπόμενο οι κρατούμενοι

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Με την εισβολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η «τάξη» αποκαταστάθηκε στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου, στα Ιωάννινα, και οι εξεγερμένοι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους. Ωστόσο η αναστάτωση παραμένει, καθώς, όπως είπαν και οι ίδιοι οι κρατούμενοι, σε κελιά για 80 άτομα στοιβάζονται 235.


Η εξέγερση σημειώθηκε προχθές το βράδυ, από ομάδα πέντε κρατουμένων Ελλήνων βαρυποινιτών, που κατέλαβαν ένα εσωτερικό φυλάκιο των φυλακών. Άναψαν φωτιές και ζήτησαν από τη διεύθυνση να αντιμετωπίσει τα αιτήματά τους, κυριότερο από τα οποία ήταν η μεταφορά τους σε άλλες φυλακές, λόγω υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων, σε αυτές των Ιωαννίνων.

Οι κρατούμενοι φώναξαν συνθήματα, ενώ στις φυλακές έφτασαν τα ΜΑΤ και εισαγγελέας. Στις 4 τα ξημερώματα οι αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χημικών, εισέβαλαν στο εσωτερικό της φυλακής και απομάκρυναν τους κρατούμενους.

Δύο εκ των πρωτεργατών της εξέγερσης ζήτησαν να μεταφερθούν για νοσηλεία και εξετάσεις στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, πράγμα που έγινε. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν κανονικά στα κελιά τους, αφού παρέδωσαν τη λίστα με τα αιτήματά τους στους υπευθύνους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Ε», ένας εκ πρωταγωνιστών της κινητοποίησης κατήγγειλε ότι οι κρατούμενοι δεν είναι 235 αλλά 311 και μόνο όρθιοι χωράνε πλέον μέσα στα κελιά. Τόνισε ότι μόνη λύση είναι να μεταφερθούν στις νέες φυλακές Δομοκού, Σερρών και Γρεβενών. Κατήγγειλε ότι τα επεισόδια είναι καθημερινά και ότι τους χτυπούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Όσο δε για την εξέγερση, είπε ότι δεν κατέλαβαν τίποτα και απλώς αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά, αλλά τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα και τους χτύπησαν αδιακρίτως.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.08.2007,id=48706168

ΑΡΧΕΙΟ