Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

«Κοιμόμαστε στο πάτωμα γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια»

TA NEA

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΑΝ

λεζάντα φωτογραφίας: Η εξέγερση στις φυλακές Ιωαννίνων έληξε όταν δυνάμεις της Αστυνομίας επενέβησαν κάνοντας χρήση χημικών

«ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ο ένας πάνω στον άλλον. Ακόμη και στο πάτωμα. Δεν υπάρχουν κρεβάτια. Γι΄ αυτό διαμαρτυρόμαστε. Οι συγκεκριμένες φυλακές κανονικά χωρούν 65 κρατούμενους και είμαστε 311».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν κρατούμενοι στα «ΝΕΑ» τις συνθήκες κράτησής τους στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων. Συνθήκες που τους οδήγησαν προχθές σε ακόμη μία εξέγερση.

Η εξέγερση στις φυλακές Σταυρακίου άρχισε το βράδυ του Σαββάτου, όταν ομάδα πέντε Ελλήνων κρατουμένων κατέλαβε ένα εσωτερικό φυλάκιο, άναψε φωτιές με κουβέρτες και ζητούσε την επίλυση αιτημάτων τους. Το κυριότερο ήταν η μεταφορά τους σε άλλες φυλακές, λόγω της υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων.

Δύο από τους κρατουμένους ζήτησαν να μεταφερθούν για νοσηλεία και εξετάσεις στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κάτι που έγινε.

Πάντως κρατούμενοι έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι οι συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Σταυρακίου όπως και σε πολλές άλλες φυλακές στην Ελλάδα είναι απάνθρωπες. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες σε πολλές φυλακές σε όλη την Ελλάδα.

Συμπλήρωναν μάλιστα ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος της εξέγερσής τους, «η οποία όμως ακόμη μία φορά αντιμετωπίστηκε με τη χρήση βίας και δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις». Η μόνη λύση, ανέφεραν οι κρατούμενοι, είναι η δημιουργία νέων φυλακών.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070813&nid=5524754&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

ΑΡΧΕΙΟ