Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Παπαληγούρας εναντίον... Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για το πρόστιμο-«χαστούκι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στρέφεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που εισέπραξε για την εγκατάλειψη των αρχείων ανηλίκων στο πρώην Αναμορφωτήριο Θηλέων του Παπάγου.

Είναι η πρώτη φορά που η Αρχή «τιμώρησε» το υπουργείο που την εποπτεύει, καθώς διαπίστωσε ότι υπήρξε σαφής παραβίαση των προσωπικών δεδομένων διότι δεν είχε λάβει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο αθέμιτης επεξεργασίας, όπως η διάδοσή τους σε τρίτους. Στην απόφασή της (33/2007) η Αρχή επικαλείται τις διεθνείς συνθήκες για την ειδική μεταχείριση των ανηλίκων (Συνθήκη Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ευρωπαϊκός Χάρτης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα) σύμφωνα με τις οποίες τα δεδομένα τα οποία αναφέρονται σε ανηλίκους είναι από τη φύση τους ιδιαίτερα ευαίσθητα και απαιτούν αυξημένο επίπεδο ασφάλειας.

Τον Μάρτιο του 2007 η Αρχή, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχείων παρέμενε μέσα στο κτίριο του ιδρύματος παρ' όλο που είχαν περάσει 10 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, ενώ η πρόσβαση τρίτων στα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των ανηλίκων (ατομικοί φάκελοι για την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, το ποινικό τους ιστορικό, υπηρεσιακά έγγραφα, άλμπουμ με φωτογραφίες τροφίμων, εργαζομένων κ.λπ.) ήταν εντελώς ελεύθερη αφού δεν υπήρχε κανενός είδους φύλαξη. Η κεντρική πύλη, οι είσοδοι των κτιρίων, οι εσωτερικές πόρτες ήταν όλες ανοικτές. Όπως διαπιστώθηκε, οι χώροι στο κεντρικό κτίριο είχαν χρησιμοποιηθεί από αστέγους και ναρκομανείς.

Ο κ. Παπαληγούρας αφού ενημερώθηκε για την εγκατάλειψη των αρχείων από σχετικό δημοσίευμα της «Κ.Ε.», στη συνέχεια μετέφερε το παρατημένο αρχείο στην ΚΑΥΦ, διέταξε ΕΔΕ και τώρα με την προσφυγή του, παραβλέποντας την ουσία ότι έστω και καθυστερημένα αποκαταστάθηκε η νομιμότητα, επικαλείται τυπικούς λόγους για να ακυρώσει το πρόστιμο. Η υπόθεση είχε απασχολήσει και τη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, ενώ ο συνταγματολόγος Γ. Παπαδημητρίου είχε χαρακτηρίσει την παράλειψη διαφύλαξης του αρχείου «διαρκές έγκλημα». Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του υπουργού:

- Τα όργανα της Αρχής εισήλθαν, χωρίς να ενημερώσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που υπαγόταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου και συνέλεξαν έγγραφα χωρίς να προβλέπεται διαδικασία κατάσχεσης. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στερήθηκε τη δυνατότητα να διαπιστώσει την ακρίβεια του πορίσματος της Αρχής και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

- Το υπουργείο είχε τοποθετήσει το 2000 κλειδαριές ασφαλείας αλλά οι πόρτες του κτιρίου είχαν παραβιαστεί από αγνώστους.

- Το πρόστιμο παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, πέραν του παραλόγου να επιβάλλεται οικονομική κύρωση εις βάρος του Δημοσίου, το οποίο είναι ταυτοχρόνως και δικαιούχος του σχετικού εσόδου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=08.08.2007,id=91694024

ΑΡΧΕΙΟ