Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Ναρκο-χημείο και «ξέφραγο αμπέλι»

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Των Μ. ΨΑΡΑ - Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ακόμη περισσότερους θανάτους τοξικομανών στις φυλακές, μετά τους τέσσερις των τελευταίων ημερών, φοβούνται οι ίδιοι οι κρατούμενοι για το επόμενο διάστημα. Στη μακάβρια λίστα των υποδίκων που πεθαίνουν στα κελιά τους προστέθηκε κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και ένας 29χρονος, από την έκτη πτέρυγα του Κορυδαλλού, η οποία θεωρείται υψίστης ασφαλείας, αφού εκεί μέχρι πρότινος κρατούνταν τα μέλη της «17 Νοέμβρη».

Οι θάνατοι αποδίδονται σε νοθευμένη ηρωίνη που κυκλοφορεί στις φυλακές. Αλλά στον Κορυδαλλό, το «Χημείο των Ναρκωτικών» όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. «Ο συνδυασμός είναι που «σκοτώνει», λένε όσοι ξέρουν. «Οι περισσότεροι συνδυάζουν την ηρωίνη με υπνωτικά χάπια, αυτοσχέδια ρακή, ακόμα και λιωμένες μπαταρίες. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνοι συνδυασμοί, πολλές φορές θανατηφόροι».

Στην είσοδο του Κορυδαλλού βρίσκεται ένα μηχάνημα - ανιχνευτής ναρκωτικών. Κόστισε περίπου 50 εκ. δραχμές και μπορεί να «πιάσει» τα ναρκωτικά «των ατζαμήδων», όπως λένε οι σωφρονιστικοί.

Ανιχνεύει μόνο κόκκους

Τι εννοούν; Μόνο κόκκους ηρωίνης και κοκαΐνης αντιλαμβάνεται το μηχάνημα. Αν το ναρκωτικό είναι πολύ καλά σφραγισμένο σε πακέτο, σε σαλάμι, ακόμα και μέσα από τα ρούχα, δεν μπορεί να το βρει. Και αυτό το ξέρουν όσοι μεταφέρουν τα «βαριά» ναρκωτικά.

«Το μηχάνημα είναι το άλλοθι του τεμπέλη υπαλλήλου», σχολιάζουν οι γνωρίζοντες. «Χωρίς δίκτυα πληροφοριών πώς να πιάσεις τα ναρκωτικά; Στον Κορυδαλλό και στην Πάτρα που υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα οι φυλακές είναι ξέφραγο αμπέλι στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών, ενώ στην Τρίπολη, για παράδειγμα, δεν μπαίνει τίποτα. Τα μηχανήματα δεν κάνουν τίποτα», λένε.

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.

Ανώτατες σπουδές στις φυλακές


«Εδώ έχουμε περισσότερα ναρκωτικά από την Πλατεία Βάθη! Το να βρούμε να πιούμε στη φυλακή είναι το πιο εύκολο», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο κρατούμενος Γιώργος Χ., που εκτίει σήμερα την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών... «Ξεκίνησα τη δική μου καριέρα από τις φυλακές Αυλώνα. Ήταν ένας παράδεισος ναρκωτικών. Μπήκα για μικροκλοπές, αλλά σύντομα έμαθα τα μυστικά της πρέζας. Μου τα μάθανε οι άλλοι. Ήταν σαν πανεπιστήμιο για μένα. Μετά πήγα στις φυλακές Ναυπλίου, όπου οι υπάλληλοι περνούσαν την πρέζα αέρα μέσα. Τα ίδια και τώρα», μας λέει.

«Εμπόρους και αρρώστους μας έχουν μαζί. Σε εμάς φέρονται χειρότερα μάλιστα, γιατί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Άμα θέλουν σε βάζουν και στο νοσοκομείο και εκεί είναι ό,τι χειρότερο», λέει ο Γιώργος. «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Πιάσανε προχθές άνθρωπο για 1 γραμμάριο ηρωίνης. Οι ποινές είναι εξοντωτικές και πάντως δεν μπορούν να μας σωφρονίσουν...».

Τ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ

Απαράδεκτη η συνύπαρξη εμπόρων -χρηστών


«Το γεγονός ότι συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους των φυλακών έμποροι ναρκωτικών και απλοί χρήστες είναι μια βασική αιτία που οι φυλακές είναι γεμάτες με ναρκωτικά», επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο γνωστός ποινικολόγος Τάκης Μιχαλόλιας. «Αυτό πρέπει να αλλάξει αμέσως. Μέσα από τις φυλακές οι έμποροι έχουν στα πόδια τους πλήθος... καταναλωτών. Ένα γραμμάριο ηρωίνης εκεί μέσα κοστίζει περίπου 300 ευρώ, δηλαδή 10 φορές περισσότερο απ ό,τι έξω. Σαν να βρίσκονται στο γραφείο τους, κλείνουν δουλειές, διακινούν μέσα και έξω από τη φυλακή ναρκωτικά, και τα χρήματα πληρώνονται με εντολές, από συνεργούς, μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών! Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να σταθεί αν δεν υπήρχαν και επίορκοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είτε κάνουν στραβά μάτια στα όσα συμβαίνουν, πάντα με το αζημίωτο, ή, όπως έχει σε πολλές περιπτώσεις καταγγελθεί, ευθέως συνεργάζονται στη διακίνηση ναρκωτικών!».

Φυλακές Κορυδαλλού

Πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά στα ...σωφρονιστικά ιδρύματα


1: Μικρές ποσότητες σε σόλες παπουτσιών, σε φόδρες ρούχων, ακόμα και σε πλαστικοποιημένες κάψουλες που τις καταπίνουν και τις... ανακτούν μέσα στη φυλακή.

2: Συχνά πέφτουν την ώρα του προαυλισμού «τόπια» και μικροδέματα, που διαγράφουν τροχιά πάνω από τους μαντρότοιχους.

3: Έχει συμβεί κρατούμενοι στη διάρκεια της εξόδου τους να εμποτίζουν ρούχα με υγρή ηρωίνη και στη συνέχεια μέσα στη φυλακή να τα βράζουν και να κάνουν ένα είδος απόσταξης για να επανασυλλέξουν το ναρκωτικό.

4: Συγγενείς επιχειρούν να τα φέρουν στη φυλακή μέσω τροφίμων ή ρούχων.

5: Οι μεγάλες ποσότητες, όμως, έρχονται μέσα σε κάδους με τα φορτηγά της τροφοδοσίας ή τα οχήματα καθαριότητας, ανεξάρτητα αν οι οδηγοί το γνωρίζουν ή όχι.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=124355

ΑΡΧΕΙΟ