Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Το εξπρές του μεσονυχτίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΕ ΜΙΑ δεκαετία 364 άνθρωποι πέθαναν μέσα στις φυλακές


Δεν είναι δεκάδες αλλά εκατοντάδες πλέον. Για την ακρίβεια, 364 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές την τελευταία δεκαετία, από το 1998 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Οι 165 από αυτούς πέθαναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, από το 2004. Μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2007 βρήκαν τον θάνατο στα χέρια του κράτους και των σωφρονιστικών του καταστημάτων οι 30· πέντε για κάθε μήνα. Σε αυτούς ας προστεθούν και οι τρεις νεκροί κρατούμενοι από ναρκωτικά των τελευταίων ημερών, για να φτάσει ο αριθμός τους 168 από το 2004 ή 364 σε 10 χρόνια. Αμφιβάλλει κανείς ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή της τετραετίας, αν προτιμάτε, οι νεκροί θα έχουν φτάσει τους μισούς της δεκαετίας; Μήπως πρόκειται για συστηματικά, μαζικά και κατ' εξακολούθηση εξοντωτήρια κρατουμένων, κι ας έχει καταργηθεί η θανατική ποινή; Και φυσικά μην περιμένετε να αναλάβει κανείς ευθύνες γι' αυτό το προμελετημένο πλέον κρατικό έγκλημα διαρκείας στις φυλακές-καταστήματα εξόντωσης μικροπαραβατών.

Γιατί, μήπως ενδιαφέρθηκε κανείς για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και της συμπεριφοράς των υπαλλήλων που ξεσήκωσαν τους κρατουμένους σε όλες τις φυλακές της χώρας πριν από λίγους μόλις μήνες; Και όσοι θεσμικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν, βρίσκονται ερμητικά αποκλεισμένοι από τα σύγχρονα εξοντωτήρια, ενώ σωρεύονται τα πορίσματα που περιγράφουν την αβίωτη φρίκη στην οποία εξαναγκάζονται οι κρατούμενοι. Το πιο τρομερό; Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν θα έπρεπε να είναι καν κρατούμενοι, αφού είναι υπόδικοι, δηλαδή δεν έχουν καταδικαστεί και, άρα, τεκμαίρονται αθώοι. Ψιλά γράμματα. Ας βρεθεί κάποιος να το εξηγήσει στον 42χρονο προφυλακισμένο τοξικομανή που πέθανε την περασμένη Παρασκευή στον Κορυδαλλό. Συγκεκριμένα, από τους 10.772 κρατουμένους τον Ιούνιο μόνον οι 5.821 είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα, οι 2.328 είχαν καταδικαστεί για αδίκημα σχετικό με ναρκωτικά, ενώ οι 4.951 ήταν υπόδικοι. Μάλλον οι 4.950 πλέον...

Οι επίσημοι αριθμοί υπολείπονται, βέβαια, κατά πολύ των εκτιμήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και των ίδιων των κρατουμένων, που κάνουν λόγο για 90 ναρκω-θανάτους και συνολικά περισσότερους από 250 νεκρούς τον τελευταίο χρόνο. Πώς γίνεται; «Τους στέλνουν με κλούβες στα νοσοκομεία σχεδόν νεκρούς για να μη χρεωθούν εδώ οι θάνατοι», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στις 29/3/2007 ο κρατούμενος τότε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού Κ. Αρχαγγελίδης.

Τα στοιχεία του εγκλήματος; Ικανά για να δικαιολογήσουν τις «αυτοκτονίες», τους καμένους, όσους τελικά διαφεύγουν τη φρίκη μέσω του θανάτου, που φαίνεται να είναι η μόνη ασφαλής επιλογή, καθώς οι θεαματικές αποδράσεις μετά ελικοπτέρου δεν είναι για όλους: μόνο στον Κορυδαλλό, χωρητικότητας 640 θέσεων, στοιβάζονται υπερτριπλάσιοι κρατούμενοι, 2.044 για την ακρίβεια. Πώς, αλήθεια;

Τα ναρκωτικά

Όσο για τα ναρκωτικά στις φυλακές; Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες δύο κρατουμένων, όπως διατυπώθηκαν στην εκδήλωση «Αντιλαλούν οι φυλακές» της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τον περασμένο Φεβρουάριο.

* «Ξεκίνησα την "καριέρα" μου στις φυλακές Αυλώνα 18,5 ετών. Ήταν ένα πανεπιστήμιο κακοποιών, τι ναρκωτικά, τι σιδεριές, τι μαχαιριές... Μετά πήγα στις φυλακές Ναυπλίου, όπου οι υπάλληλοι περνούσαν την πρέζα αέρα μέσα...» - Γ. Σταματίου.

* «Αυτό που πήρα εγώ από τη φυλακή... είναι μόλις βγω να έχω ανοιχτές πόρτες είτε για να διακινήσω είτε για να βρω εύκολα ναρκωτικά. Να βγαίνεις και να έχεις περισσότερες γνωριμίες. Αυτό για μένα λειτούργησε καταλυτικά για τη μετέπειτα πορεία μου στην εξάρτηση» - Ν. Κοβάνης, από ανήλικος στις φυλακές και υπότροπος.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.08.2007,id=98636264

ΑΡΧΕΙΟ