Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

“Κολαστήριο” καταγγέλλουν επίσημα 5 κρατούμενοι

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ


Μετά τα αστυνομικά τμήματα, σειρά έχουν οι φυλακές. Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλουν επίσημα, με αίτημα που πρωτοκόλλησαν στη γραμματεία, ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και άσκησης ψυχολογικής βίας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η “Ε” έχει στη διάθεσή της όλες τις χειρόγραφες καταγγελίες αλλά δεν είναι φυσικά σε θέση να διασταυρώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων. Αυτό είναι προφανώς έργο των εσωτερικών πειθαρχικών οργάνων της φυλακής αλλά και των εισαγγελικών αρχών, στις οποίες έχουν κοινοποιηθεί οι καταγγελίες.

Το γεγονός όμως ότι οι καταγγελίες είναι πλέον πολλές, διατυπώνονται επωνύμως και κατονομάζουν ως υπεύθυνους συγκεκριμένα πρόσωπα των φυλακών, εντείνει τις ανησυχίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πληροφορίες από τις φυλακές λένε, μάλιστα, πως αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως σύντομα, μόλις σπάσει το “τείχος σιωπής”, οι καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά υπαλλήλων θα πέσουν “βροχή”.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, η απλή κατάθεση 5 καταγγελιών με συγκεκριμένα περιστατικά δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικό πρόβλημα στο υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να τις “καταπιεί”. Οφείλει να διατάξει σε βάθος έρευνα για να εξακριβωθεί η αλήθεια, διαφορετικά θα είναι σαν να συγκαλύπτει την υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι πέντε κρατούμενοι που έκαναν τις καταγγελίες (τρεις Έλληνες και δύο Αλβανοί) αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, επικαλούνται τη μαρτυρία και άλλων συγκρατουμένων τους, ενώ ένας από αυτούς διαθέτει προς απόδειξη των ισχυρισμών του για ξυλοδαρμό, ιατρική βεβαίωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι έφαγαν ξύλο, κατά την μεταφορά τους στη φυλακή ή μετά από έλεγχο για την ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα ένας αναφέρει ότι υπέστη σωματική και ψυχολογική βία από συγκεκριμένο υπάλληλο, διότι το μηχάνημα ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ανίχνευσε ίχνη κοκαΐνης στις παλάμες των χεριών και τα ρούχα του.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει σε άτομα που βρίσκονται στην απόλυτη δικαιοδοσία της (συλληφθέντες, κρατούμενοι).

Για τα περιστατικά αυτά, αρμοδιότητα να διενεργήσουν έρευνα μέσα στη φυλακή, ακόμη και αυτεπαγγέλτως, έχουν και τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη, αν και ο κ Παπαληγούρας αρνείται πεισματικά να ανοίξει το άβατο των φυλακών στη θεσμοθετημένη ανεξάρτητη αρχή.

Το μαζικό κύμα καταγγελιών για άσκηση βίας σε βάρος κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές έρχεται λίγο καιρό μετά την μεγάλη εξέγερση και την εφαρμογή του σχεδίου ανελέητης καταστολής που ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας. Η επιλογή της σκληρής γραμμής, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυττε ο ίδιος έως τότε για φυλακές ανοικτές στη κοινωνία, βάρυνε το ήδη άσχημο κλίμα που επικρατούσε στο σαθρό σωφρονιστικό μας σύστημα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές Διαβατών αλλά και σε άλλες, είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα, 30 Ιουνίου 2007, οι κρατούμενοι απείχαν συμβολικά το βράδυ από το συσσίτιο με αίτημα να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και οι εξευτελιστικές συμπεριφορές των υπαλλήλων και των προϊσταμένων της φυλακής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αίτημα κρατούμενου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες γίνονται επίσης μία μόλις εβδομάδα μετά το περιστατικό του βασανισμού και βιασμού ενός νεαρού κρατούμενου από συγκρατουμένους του, επί 27 ημέρες μέσα στη Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας από κρατούμενους που βλέπουν να τους μεταχειρίζονται σαν άτομα χωρίς δικαιώματα.

Ο Π. Γεωργιάδης, για παράδειγμα, καταγγέλλει ότι το κράτος τού συμπεριφέρεται εκδικητικά και αρνείται να του χορηγήσει άδειες, αν και τις δικαιούται, επειδή πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων. Για το λόγο αυτό ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναφερθεί, μόνο για αυτόν, η θανατική ποινή!

Ο Χρ. Καραμπίνης με επιστολή του περιγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο κρατουμένων (“και τα ζώα θα υπέφεραν”) ενώ άλλοι το αποκαλούν “χοιροστάσιο” και καταγγέλλουν ότι οι θάνατοι στη φυλακή είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=30823732

ΑΡΧΕΙΟ