Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Συνέντευξη Τύπου

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 60)

«Να επανέλθει η θανατική ποινή για μένα και μόνο»


Δραματική επιστολή του κρατούμενου Παναγιώτη Γεωργιάδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επιχειρούν να τον φιμώσουν και δεν τα καταφέρνουν. Έχουν φυλακίσει το σώμα του, αλλά όχι και τη ψυχή του. Μιλάμε για τον κρατούμενο Παναγιώτη Γεωργιάδη, που βρίσκεται στο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού, όμηρος ενός κράτους ανάλγητου και εν πολλοίς εκδικητικού. Θέλουν τον κρατούμενο απλό αριθμό, πειθήνιο όργανό τους, χωρίς δικαίωμα λόγου και σκέψης. Ωστόσο, ο Π. Γεωργιάδης δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Έχει την «τρέλα», στην πραγματικότητα το θάρρος να μιλάει, να υπερασπίζεται τον απλό κρατούμενο, τον ανάπηρο κρατούμενο, τον φτωχό κρατούμενο, τον τσιγγάνο κρατούμενο. Και έχει την απίστευτη δύναμη να μην πειθαρχεί στις άνωθεν εντολές, να βγάζει την οργή και την απελπισία έξω από τα σύνορα των φυλακών. Αυτός είναι ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και αυτό πληρώνει.

Την ίδια ώρα που τα «μεγάλα ονόματα» απολαμβάνουν των ευεργετημάτων του νόμου ή αποφυλακίζονται για την πλάκα τους, ο Γεωργιάδης σαπίζει στη φυλακή, καθώς του στερούν την άδεια, που δικαιούται, του αφαιρούν το δικαίωμα να αγγίξει τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του και τη γυναίκα του.

Και για όσους αναρωτιούνται γιατί αυτή η διάκριση σε βάρος ενός ανθρώπου που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, που δεν έχει πειθαρχικά στο διάστημα του εγκλεισμού του, η απάντηση είναι ότι ο Π. Γεωργιάδης έχει την «κακή συνήθεια» να μην σκύβει το κεφάλι, να μην ενσωματώνεται στη λογική της βαρβαρότητας, να μην γίνεται κρίκος στην αλυσίδα μιας παράλογης κατασταλτικής μηχανής, που ισοπεδώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαιωνίζει την εγκληματικότητα.

Ο Π. Γεωργιάδης, δίνει μια ύστατη μάχη. Με δημόσια επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητάει να επανέλθει η θανατική ποινή για τον ίδιο και μόνο. Διότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του «δεν θέλω να βλέπω, να ζω τον αργό, βασανιστικό και προγραμματισμένο μου θάνατο».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Ιουλίου 1 το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60. Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου θα δοθεί στους εκπροσώπους του Τύπου η ανοιχτή επιστολή του Π. Γεωργιάδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και καταγγελίες κρατουμένων για την κατάσταση στις φυλακές.

ΑΡΧΕΙΟ