Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

ΟΥΤΕ μια παραίτηση! / Κολαστήριο της Ομόνοιας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ της βίας ρεζίλεψε τη χώρα

«Αμπού Γκράιμπ» το Τμήμα της Ομόνοιας

Ο Καραμανλής ως συνήθως εξέφρασε την... οργή του

Αντιπολίτευση - Εδώ οδηγεί η ατιμωρησία. Να καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες

Για ένστολους βρυκόλακες μιλάει ακόμη και η ΠΟΑΣΥ


Δυο σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν και ντροπιάζουν. Αστυνομικός ξεσπά στους δύο κρατούμενους που τους υποχρεώνει να αλληλοχαστουκίζονται για να «σπάνε πλάκα» εκείνος και οι άλλοι τρεις παρόντες συνάδελφοί του.

Σάλο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό προκάλεσε το βίντεο με την κακοποίηση νεαρών κρατουμένων από αστυνομικούς. Ο πρωθυπουργός, «ως κοινωνικός σχολιαστής», κατά το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει την οργή του, η κυβέρνηση ψελλίζει τα τετριμμένα σε παρόμοιες περιπτώσεις και ο Βύρων Πολύδωρας παραμένει ακλόνητος, παρά τα επανειλημμένα κρούσματα βίας. Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον Κ. Καραμανλή την πολιτική ευθύνη, το ΚΚΕ μιλά για γενικευμένη αστυνομική τρομοκρατία, ενώ ο ΣΥΝ καλεί τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπ. Δημ. Τάξης.

Βία και πολιτεία της ΕΛ.ΑΣ.
Ευρωπαϊκές εκθέσεις εκθέτουν Πολύδωρα-κυβέρνηση


http://www.enet.gr/online/online?dt=17%2F06%2F2007


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙ... ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΗ

Σοκ για το κολαστήριο της Ομόνοιας αλλά ουδείς παραιτείται

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ


Κάτω από τις απαιτήσεις της περίστασης στάθηκε η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, μετά την αποκάλυψη της κτηνώδους μεταχείρισης κρατουμένων από αστυνομικά όργανα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Μπορεί το γεγονός αυτό να πήρε συμπτωματικά δημοσιότητα, αλλά δυστυχώς αποτελεί κοινή διαπίστωση όσων παρακολουθούν τα της Αστυνομίας ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί πρακτική ενός σημαντικού ποσοστού των αστυνομικών οργάνων, που, αν μπορούσε να μετρηθεί, θα προκαλούσε σοκ και δέος.

Παρακάμπτοντας αυτή την ουσιώδη παράμετρο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προέβη σε μια κοινότοπη δήλωση καταδίκης της «πράξης» ως «απαράδεκτης και καταδικαστέας, που προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας».

Προφανώς έχασε τη φαντασία του ο υπουργός και έμεινε στα τετριμμένα περί απόλυτου σεβασμού στη νόμιμη μεταχείριση των κρατουμένων και στην επιβολή αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων με ένα αναχρονιστικό πειθαρχικό δίκαιο που ισχύει στην Αστυνομία.

Θεωρεί την υποβολή παραίτησης πράξη δειλίας και τόνισε ότι δεν είναι ρίψασπις για να παραιτηθεί, ανάγοντας το θέμα της παραμονής του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Εκτός αυτού, συσχέτισε τη δημοσιοποίηση του βίντεο της ντροπής με την επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός διευθυντής το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή του Γκάζι, υπονοώντας σαφώς ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, προκειμένου να κουκουλωθεί το θέμα της επίθεσης στον αξιωματικό των ΜΑΤ εκτός υπηρεσίας.

Υπάρχουν, όμως, στοιχεία ότι το βίντεο υπήρχε σε δικτυακό τόπο πριν από την επίθεση στον αστυνομικό και απλώς πέρασε σε δεύτερο δικτυακό τόπο μετά τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού στο Γκάζι.

Οι παθογένειες μέσα στην Αστυνομία είναι διαχρονικές και οι αυθαιρεσίες κάθε μορφής στο ρεπερτόριο και στην πρακτική σημαντικής μερίδας αστυνομικών κάθε βαθμίδας.

Μόνο που αυτές οι παθογένειες δεν εξαλείφονται με την πολιτική που ασκεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη δημόσια τάξη ο Βύρων Πολύδωρας.

Πιστεύοντας ή θέλοντας να πιστεύει ότι απευθύνεται σε ένα ιδεατό Σώμα ηθικής αρτιότητας, επαγγελματικής επάρκειας και ανθρωπισμού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει αναγάγει σε αρχαγγέλους της κοινωνίας τους αξιωματικούς και, κατ' επέκταση, το κατώτερο προσωπικό της Αστυνομίας, λες και απευθύνεται σε έφηβους προσκόπους και όχι σε έναν σκληρό μηχανισμό άσκησης εξουσίας. Η τελευταία παραίνεση του υπουργού περί «κυριαρχίας στο επιχειρείν» ήταν ένα ακόμη περιστατικό πολιτικής αποθέωσης ενός νοσούντος μηχανισμού, του οποίου την ασθένεια επιβαρύνει.

Η μόνιμη επωδός του αρχηγού της Αστυνομίας περί ενός σώματος με «ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση», δυστυχώς, δεν αποτελεί πραγματικότητα, αλλά ζητούμενο το οποίο δεν επιτυγχάνεται με λόγια.

Μόλις προχθές σημειώναμε ότι οι παρενέργειες της πολιτικής Πολύδωρα στην Αστυνομία θα υφίστανται καιρό, αφού ο υπουργός ουσιαστικά ομιλεί και απευθύνεται στη σκιά μιας ιδεατής Αστυνομίας.

Η εποχή της περιβόητης κρεμμύδας, την οποία έβαζαν στο στόμα των κρατουμένων για ν' αρχίσουν το κλάμα πριν τους πλακώσουν στο ξύλο, στο παλιό «Τέταρτο» της Ομόνοιας φαίνεται πως αναβιώνει με καινούργια κόλπα. Ευτυχώς η άκρατη διαστροφή και η ματαιοδοξία του αστυνομικού που την κατέγραψε τον εκδικήθηκε.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=55348100


ΕΠΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Εφτά αστυνομικοί βρίσκονταν στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας στις 24 του περσινού Ιουνίου, όταν συνέβη και βιντεοσκοπήθηκε η αποτρόπαιη ασφαλίτικη μεταχείριση δύο μικροκακοποιών.


Το αποκρουστικό βίντεο βασανισμού, κατάχρησης εξουσίας, επαγγελματικής αήθειας και αγρίων ενστίκτων, ως βραδυφλεγής βόμβα έσκασε ένα χρόνο μετά και κοινολογήθηκε στο πανελλήνιο μέσω Διαδικτύου από κάποιον «αδύναμο κρίκο» της αλυσίδας των «έμπιστων» κοινωνών του.

Βουβό και αμήχανο, παρ' ότι υπόλογο, το αρχηγείο της Αστυνομίας, αρκέστηκε στην κοινότοπη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί αυστηρής τιμωρίας των ένοχων αστυνομικών, ύστερα και από την πρωθυπουργική παρέμβαση. Μια παρέμβαση που σκοπό έχει να αμβλύνει τις εντυπώσεις μιας κρίσης για την Αστυνομία και όχι να θεραπεύσει τις αιτίες που παράγουν αυτές τις κρίσεις, όπως είναι η επιλογή ηγεσιών και υπουργών.

Πέρα από την πειθαρχική έρευνα για τον βασανισμό στο «Τέταρτο», διεξάγεται και ποινική προανάκριση για τον σχηματισμό δικογραφίας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=69669124


30ΧΡΟΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ο πρωταγωνιστής και εμπνευστής του βασανιστηρίου των κρατουμένων βρέθηκε γρήγορα και απολογήθηκε πρώτος. Πρόκειται για τριαντάχρονο αστυνομικό που κατετάγη με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων του 1996, σε ηλικία 19 χρόνων, έγινε αρχιφύλακας το 2003 και υπηρέτησε πολλά χρόνια στα κεντρικά της Ασφάλειας Αττικής.


Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Τμημάτων Ασφαλείας το 2005, μετατέθηκε στο τμήμα Ομόνοιας, το πάλαι ποτέ «Τέταρτο», που σηκώνει το βάρος της εγκληματικότητας της πρωτεύουσας και επανδρωνόταν ανέκαθεν με σκληρούς ασφαλίτες, που βάδιζαν επί ξηρού ακμής. Διαφθορά, παρανομία, κατάχρηση.

Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εικόνα, ο 30χρονος αστυνομικός απέδωσε τη συμπεριφορά του στην πλάκα. Αργότερα είπε ότι είχε εξοργιστεί με τη συμπεριφορά των δύο κρατουμένων προς τη γυναίκα που λήστεψαν και ήθελε να τους δώσει ένα μάθημα.

Οι δύο συνοροφύλακες που συνέλαβαν και οδήγησαν στο τμήμα τους δύο νεαρούς πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν σήμερα. Ενας απ' αυτούς βιντεοσκοπούσε με το κινητό τηλέφωνο το βασανιστήριο των κρατουμένων. Αλλοι τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα αρχιφύλακας, που βρισκόταν στο τμήμα εκείνη την ώρα, θα εξεταστούν επίσης. Ο διοικητής διαπιστώθηκε ότι απουσίαζε και είπε ότι δεν είχε γνώση του περιστατικού, διαφορετικά θα έκανε ό,τι έπρεπε. Είναι σε διαθεσιμότητα, όπως και ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου.

Οι δύο νεαροί συλληφθέντες, τους οποίους ο αρχιφύλακας ανάγκαζε να αλληλοχτυπιούνται εκ περιτροπής, είχαν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα για αρπαγή τσάντας από μια 42χρονη γυναίκα στην οδό Πειραιώς.

Η γυναίκα αυτή διαμένει στο Αιγάλεω και η Αστυνομία χρειάστηκε πάνω από 15 ώρες για να την εντοπίσει, αφού δεν είχαν κρατηθεί τα στοιχεία της στο βιβλίο συμβάντων και αναγκάστηκαν να τα αναζητήσουν στα αρχεία των δικογραφιών.

Πρόκειται για μια γυναίκα που απασχολείται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και συνοδεύει άτομο με ειδικές ανάγκες σε κλινική της Γλυφάδας.

Ο ένας από τους κακοποιηθέντες δράστες της επίθεσης βρίσκεται φυλακισμένος στον Κορυδαλλό, απ' όπου επιβεβαίωσε τα όσα υπέστη αυτός και ο συγκρατούμενός του. Σήμερα έχει προγραμματιστεί η εξέτασή του από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που σχηματίζει τη δικογραφία. Έχει ελληνικές ρίζες και κατάγεται από το Καζακστάν, ανέφεραν πληροφορίες από την Αστυνομία. Η Αστυνομία αναζητεί τον δεύτερο από τους κακοποιηθέντες, που είναι αλβανικής καταγωγής.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=77489796


ΑΣΚΗΣΕΙΣ... ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ


Προσπαθώντας η Αστυνομία να ισορροπήσει κάπως τις εντυπώσεις, είχε αρχικά ανακοινώσει ότι οι δράστες άρπαξαν την τσάντα ανήμπορης ηλικιωμένης. Χθες, αστυνομικές πηγές τροποποίησαν το σενάριο, μιλώντας για γυναίκα όχι ηλικιωμένη, αλλά 42χρονη, που αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και ουσιαστικά πρόκειται για άτομο με ειδικές ανάγκες! Και ότι αυτό δεν ειπώθηκε εξαρχής για να προστατευτεί η προσωπικότητα της γυναίκας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=91671556


ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟ

Kabamaru Igano: Δεν περίμενα να προκαλέσω τέτοιο σάλο
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας νεαρός χρήστης του Διαδικτύου και blogger, μόλις 23 ετών, που χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο το όνομα ενός ήρωα βίντεογκεϊμ με νίντζα, φέρεται να είναι αυτός που με όπλο τη νεανική του οργή, αλλά και μια προσωπική του εμπειρία, «ανέβασε» στο Ιντερνετ το επίμαχο βίντεο και έτσι έριξε ένα πολύ μεγάλο «χαστούκι» στους εμπνευστές και φυσικούς αυτουργούς τού εξευτελισμού των δύο αλλοδαπών.


Νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο και στην κοινότητα του Διαδικτύου θα σημάνει συναγερμός. Ο ανεξάρτητος και εναλλακτικός διαδικτυακός τόπος ενημέρωσης «Indymedia» έχει στις σελίδες του ένα βίντεο με την κακοποίηση και τον εξευτελισμό δύο αλλοδαπών νεαρών στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Το βίντεο αυτό είχε εντοπιστεί σε έναν άλλον διαδικτυακό τόπο, τον http://youtube.com, όπου υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο ερασιτεχνών από όλον τον κόσμο με πολυποίκιλο περιεχόμενο.

Ο Kabamaru Igano -αυτό είναι το ψηφιακό ψευδώνυμο του «δράστη»- δεν φανταζόταν τον σάλο που θα προκαλούσε με το βίντεο που «έριξε» στο Διαδίκτυο, το οποίο μάλιστα βρήκε από «τον αδερφό ενός φίλου του», όπως έγραψε ο ίδιος. Το βίντεο αυτό κυκλοφορούσε έναν ολόκληρο χρόνο από κινητό σε κινητό με τη διαδικασία με την οποία κυκλοφορούν χιλιάδες άλλα καθημερινά, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με την υπόθεση της κακοποίησης της μαθήτριας από τη Βουλγαρία στο λύκειο της Αμαρύνθου, στα τέλη Οκτωβρίου του 2006. Οπως ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που άρχισε να κυκλοφορεί το βίντεο, κάποια στιγμή θα έβγαινε και στο πιο πρόσφορο μέσο που διαθέτει η νέα γενιά- στο Διαδίκτυο.

Ο ίδιος έγραψε στο «Indymedia» τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή: «Καλησπέρα. Δεν περίμενα ότι θα προκαλέσω τέτοιο σάλο, αλλά όταν είδα πρώτη φορά το βίντεο στο κινητό ενός πιτσιρικά, το πήρα με σκοπό να δείξω σε όλους τους χρήστες τού Ιντερνετ το τι γίνεται στα αστυνομικά τμήματα, εφόσον κάποτε είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια παρόμοιες σκηνές, όταν πήγα για κατάθεση σε ένα τροχαίο που είχαμε με έναν φίλο. Και τότε χτυπούσαν έναν ναρκομανή μέσα στο ασανσέρ. Ετσι, τώρα που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βίντεο, το ανέβασα με τη μία και το πόσταρα και στο μπλογκ μου».

Η πορεία του βίντεο δείχνει ότι το ανέβασε ο ίδιος στο «youtube» στις 14 Ιουνίου, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «hitthat1983». Εκεί υπήρχαν και πολλά άλλα βίντεο, από αστείες φάρσες μέχρι ό,τι βάλει ο νους. Οταν πληροφορήθηκε και αυτός ότι το βίντεο εντοπίστηκε από άλλους -ιδεολογικά ευαισθητοποιημένους- χρήστες και «ανέβηκε» και στο «Indymedia», έστειλε το παραπάνω μήνυμα και σημείωσε ότι, όποιος ήθελε να επικοινωνήσει μαζί του, μπορούσε να του στείλει μήνυμα στο «hitthat1983.blogspot.com» δηλώνοντας τη διεύθυνση του προσωπικού του διαδικτυακού ημερολογίου. Εκεί, λοιπόν, συστήνεται ως Kabamaru Igano. Πρόκειται για ένα παιδί-νίντζα, ήρωα ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Αναφέρεται, βέβαια, και απλά το όνομά του - «Κώστας». Κάτω από το βίντεο είχε ανοίξει μέχρι χθες το απόγευμα, ένας μικρός διάλογος με επισκέπτες του blog του. Κάποιος του έγραφε ότι έκανε καλή δουλειά. Κι εκείνος απάντησε: «Το ξέρω, φίλε μου, και ειλικρινά μόλις το είδα έμεινα κάγκελο. Μα πότε πρόλαβαν και το βρήκαν...». Και κάποιος άλλος: «Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση, αλλά παίζει σε όλα τα κανάλια το βιντεάκι που ανέβασες στο youtube».

Πριν το βίντεο με την κακοποίηση των δύο συλληφθέντων ανέβει στο «Indymedia», αυτός που το εντόπισε το επεξεργάστηκε ψηφιακά, ώστε να καλύψει τα πρόσωπα των δύο νεαρών, αλλά και να «καθαρίσει» τις φωνές, ώστε να ακούγονται καθαρότερα οι εντολές. Μια διαφορετική ψηφιακή εκδοχή της ενημέρωσης κατάφερε να ξεσηκώσει, για άλλη μια φορά, τα ΜΜΕ.

kkyr@enet.gr

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99177860


ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Ο... ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ζήτησε από τον υπ. Δημόσιας Τάξης να «εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα»

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ


Οργισμένος ο πρωθυπουργός από το βίντεο-σοκ με τις σκηνές εξευτελισμού και κακοποίησης αλλοδαπών, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι «σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να σπιλώνει τον πολιτισμό της χώρας μας και να αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας». Χρησιμοποίησε μάλιστα το βήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, κατά την τελετή επιστροφής του αγάλματος του Λυκείου Απόλλωνα που είχε κλαπεί και η οποία προγραμματίστηκε για να ενισχύσει επικοινωνιακά το προσυνέδριο της Ν.Δ. που έγινε στη Χερσόνησο.

«Ο πολιτισμός επιβάλλει καθημερινό αγώνα σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. «Όλοι οι Έλληνες συγκλονισμένοι μάθαμε ένα απαράδεκτο για τα δημοκρατικά μας ήθη περιστατικό. Ένα περιστατικό που προσβάλλει την ελληνική πολιτεία. Ουδείς έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση του νόμου».

Η ουσία είναι όμως ότι και σ' αυτήν την περίπτωση ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα» σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τους αστυνομικούς που πρωταγωνιστούν στο βίντεο-ντροπή. Ο πολύς Βύρων Πολύδωρας έμεινε και πάλι στο απυρόβλητο. Συνεχίζει να έχει την στήριξη του Κώστα Καραμανλή αλλά και στελεχών όπως ο Βουλγαράκης, ο Ζαγορίτης και άλλοι.

Για «μεμονωμένα περιστατικά» μίλησε και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σουφλιάς, Σιούφας, Παπακώστα και άλλοι έχουν σταθεί απέναντί του στο παρελθόν είτε γιατί θεωρούν ότι πλήττει τη στρατηγική του μεσαίου χώρου, είτε γιατί τον βλέπουν και σαν αντίπαλό τους στη Β' Αθήνας. Λιάπης και Πετραλιά, που επίσης εκλέγονται στη Β' Αθήνας και ήταν στην Κρήτη για το προσυνέδριο, απέφυγαν να κάνουν δήλωση για το βίντεο και τον Πολύδωρα. Στο παρελθόν, πάντως, είχαν κρατήσει αποστάσεις από άλλες δηλώσεις του.

Ο «εκλεκτός» Βύρων

Οι γαλάζιες φωνές κατά του Πολύδωρα δεν εισακούονται. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δέχεται δριμεία κριτική και από την αντιπολίτευση, διότι με τις γνωστές δηλώσεις του περί πραιτόρων-αστυνομικών πυροδότησε μια σειρά από ακραίες συμπεριφορές τους, με αποκορύφωση αυτήν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, που είδε το φως της δημοσιότητας, και αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Ο λόγος που συνεχίζει ο πολύς Βύρων να παίρνει συγχωροχάρτι είναι προφανής. Μπροστά στον φόβο της πεντακομματικής Βουλής, καλύπτεται από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης κατά τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»:

1. Με τις ακραίες κορόνες του εκτιμάται ότι γίνεται ανάχωμα στις ψήφους της Ν.Δ. που διαρρέουν προς το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

2. Ταυτόχρονα με την πολεμική που έχει ξεκινήσει εναντίον του ΣΥΝ, επιχειρώντας να τον απαξιώσει, ελπίζουν ότι θα βάλει εμπόδια και στη δική του είσοδο στη Βουλή.

Πληροφορίες της «Ε» μάλιστα αναφέρουν ότι το κόμμα της Αριστεράς άρχισε να αντιμετωπίζεται από τη Ρηγίλλης ως ο «αδύναμος κρίκος». Δηλαδή, ως ο πιο εύκολος αντίπαλος σε σχέση με τον ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά στις τάσεις και επομένως είναι πιο δύσκολο να ανακοπεί η είσοδός του στη Βουλή όπως υποστηρίζουν γαλάζιοι αναλυτές.

Στη συγκεκριμένη στρατηγική εντάσσεται και η νέα επίθεση του Βύρωνα Πολύδωρα κατά του ΣΥΝ, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο «Εθνος της Κυριακής». Χαρακτήρισε το κόμμα της Αριστεράς «φωλιά της βίας». «Γοητεύτηκε από τη βία», είπε. «Πλαστογράφησε τον εαυτό του έτσι. Δεν είναι όμως δική μου δουλειά να αξιολογώ τις μεταλλάξεις του Συνασπισμού. Εγώ σέβομαι το κόμμα ως κοινοβουλευτικό κόμμα και φυσικά αναγνωρίζω το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του. Δεν μπορώ να τον δεχθώ όμως ως "φωλιά της βίας". Τελικός κριτής ο λαός».

Δοξάστε τον!

korai@enet.gr


http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=12278340


«ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ, ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης την πολιτική ευθύνη για το περιστατικό του βασανισμού στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. «Ο αυταρχισμός, το κομματικό κράτος, η ατιμωρησία καλλιεργούν την αντίληψη ότι "το κράτος είμαστε εμείς", γεννά τέτοια φαινόμενα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλία του στην Πέλλα.


Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου είχε κάνει λόγο για «βάναυσες παραβιάσεις δικαιωμάτων», τις οποίες απέδωσε επίσης στην ατιμωρησία, η οποία «συμβάλλει στη χωρίς συνέπειες επανάληψή τους».

Ο κ. Ευθυμίου καταλόγισε στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη για την κομματικοποίηση της Αστυνομίας και τα φαινόμενα διάλυσης στους κόλπους της». Υπενθυμίζει την περίπτωση της «ζαρντινιέρας» στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει: «Οι ευθύνες του κ. Πολύδωρα και της κυβέρνησης είναι αυτονόητες και αυταπόδεικτες. Και ο κ. Καραμανλής, αντί να διαρρέει τη δυσαρέσκειά του, έχει ο ίδιος στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη».

Σε άλλη δήλωσή του, ο κ. Ευθυμίου επικρίνει τον πρωθυπουργό διότι μίλησε ως «κοινωνικός σχολιαστής» για το μείζον αυτό θέμα του βασανισμού κρατουμένων.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=18064324


«ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ»

Όλες τις ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για τη συμπεριφορά του Βύρωνα Πολύδωρα και την επιστροφή «στη μετεμφυλιοπολεμική Δεξιά», επιρρίπτει ο Αλέκος Αλαβάνος και τον καλεί να αποπέμψει τον υπουργό του.


«Το ποτήρι ξεχείλισε», δήλωσε οργισμένος μετά τη «διαπίστωση» του υπεύθυνου υπουργού για τη δημόσια τάξη, ότι δεν μπορεί να δεχτεί τον ΣΥΝ «ως φωλιά της βίας» (συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»). Παρατηρεί ότι μετά τον χαρακτηρισμό που επιφύλαξε προ μηνών ο Βύρωνας Πολύδωρας στην ηγεσία του ΣΥΝ ως «έκνομη» και κινούμενη «εκτός κοινοβουλευτισμού», τώρα «κλιμακώνει το σκόπιμο παραλήρημα σε βάρος του κόμματός μας» και τονίζει: «Ζητώ από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης σήμερα κιόλας. Ο κ. Καραμανλής έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί στηρίζει τη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί βεντέτες και αγριότητα μέσα στην κοινωνία. Γιατί επιστρέφει στη μετεμφυλιοπολεμική Δεξιά που επιχειρεί να διαδώσει το στερεότυπο ότι η Αριστερά συνδέεται με τη βία». Διαβεβαιώνει μάλιστα, προφανώς σε πείσμα του κ. Πολύδωρα, ότι «θα συνεχίσουμε ειρηνικά αλλά μαχητικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φοιτητών, των μεταναστών, των νέων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί τον πρωθυπουργό αποκλειστικά υπεύθυνο για το φαινόμενο αρρυθμίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση, με ακραίες συνέπειες για την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου. Αφήνοντας ο Κ. Καραμανλής τους υπουργούς του να παίζουν ο καθένας τον δικό του ρόλο, έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ένας θεωρούμενος «κεντρώος» Γιώργος Σουφλιάς να ακυρώνεται από τον ακραίο Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των πυρήνων της σκληρής Δεξιάς. Ο ΣΥΝ, πιστεύουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, έχει προκαλέσει τις βολές της Ν.Δ., επειδή δεν έπαιξε τον ρόλο του καλού παιδιού, του παιδιού που δεν ενοχλεί τους μηχανισμούς της εξουσίας.

«Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να αποπέμψει αμέσως τον συκοφάντη και εμπρηστή υπουργό του», δήλωσε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΝ απεχθάνεται τη βία και γι' αυτό και τον πολεμά ο κ. Πολύδωρας, που "χαϊδεύει" και "ρίχνει στα μαλακά" την κτηνωδία της Ομόνοιας και τους πραίτορες της "ζαρντινιέρας"».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=25823556


«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Συκοφαντίες και αντιπερισπασμούς καταλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης με αφορμή την επίθεσή του στον ΣΥΝ, του συνιστά να εγκαταλείψει αυτή την τακτική και τον καλεί «να αναγνωρίσει κάτι που είναι ολοφάνερο: Τα τελευταία χρόνια -όπως αναφέρει- σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα με νόμους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφωθεί ένας μηχανισμός πολυπλόκαμος, κρατικής αστυνομικής βίας, παρααστυνομικής, ακόμα και παραστρατιωτικής, και εργοδοτικής τρομοκρατίας, εναντίον των λαών που υποφέρουν και αγωνίζονται, εναντίον διαδηλωτών, που επεκτείνεται βεβαίως σε βία και εναντίον κρατουμένων για ποινικά και άλλα αδικήματα».

Η γ.γ. του ΚΚΕ επισημαίνει ότι το φαινόμενο «που ζήσαμε χθες με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε δεν είναι μεμονωμένο. Μεμονωμένα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τέτοια περιστατικά, ενώ τα περισσότερα κρύβονται κάτω από το βάρος της τρομοκρατίας και των απειλών». Υποστηρίζει επίσης ότι η τρομοκρατία δεν υπάρχει μόνο στα αστυνομικά τμήματα, αλλά εκδηλώνεται και στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και υπάρχει ακόμα πιο αδυσώπητη στους τόπους δουλειάς. «Για μας τίποτα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», αναφέρει και θεωρεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι «ο δικομματισμός είναι επικίνδυνος, γιατί την αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί παρά να ακολουθεί και η πολιτική βίας».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=40017604


«ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΙΣΧΟΣ

Με μια μόνο λέξη, τη λέξη «αίσχος», χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων όσα φρικιαστικά συνέβησαν στο Α.Τ. Ομονοίας, κάνοντας παράλληλα λόγο στην ανακοίνωσή της για «ένστολους βρικόλακες».


«Το βίντεο σοκ, που κάνει το γύρο του κόσμου από χθες, ας γίνει ανάθεμα σε όλους εκείνους που επιχείρησαν στο πρόσφατο παρελθόν με τον πλέον σκανδαλώδη, άτιμο και ποταπό τρόπο να δυσφημίσουν τους αγώνες της Ομοσπονδίας και των ευσυνείδητων συναδέλφων μας για μια σύγχρονη, λειτουργική και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Για τις επαίσχυντες συμπεριφορές στο τμήμα της Ομόνοιας, πρέπει πρωτίστως να απολογηθούν αυτοί που ήθελαν και θέλουν τον Ελληνα αστυνομικό, όχι ως έναν δημοκρατικά εκπαιδευμένο επαγγελματία αστυνομικό λειτουργό, αλλά ως ένα πειθήνιο εκτελεστικό όργανο της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, με αποκρουστικό πρόσωπο-δυνάστη και καταπιεστή των συνήθων "Αγιάννηδων" του συστήματος», επισημαίνουν.

«Με αισθήματα οδύνης και αγανάκτησης, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει σήμερα σε κάθε καλόπιστο κριτή της πορείας της, ότι είχε εγκαίρως επισημάνει το μέγεθος των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που επί χρόνια συσσωρεύονταν κάτω από το αστυνομικό χαλί του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι γνωστές θεωρίες για τους πραίτορες, τα ακούνητα στρατιωτάκια και τους κρίκους, τις ζαρντινιέρες και τα χρωμοσφαιρίδια, κάθε άλλο παρά οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στην έξοδο από τη βαθιά κρίση», συμπληρώνουν και καταλήγουν: «Τα κροκοδείλια δάκρυα περίσσεψαν πια!».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=46523460


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ: ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΦΘΕΙ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

Να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, για τη νέα μεθόδευση ατιμωρησίας των βασανιστών της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) «για τον τρόπο που μεθόδευσε για άλλη μία φορά, μετά την πασίγνωστη υπόθεση "ζαρντινιέρας" και πάμπολλες άλλες λιγότερο γνωστές υποθέσεις αστυνομικής βίας, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του νέου επεισοδίου ρατσιστικής αστυνομικής βίας, αυτή τη φορά με σκηνές βασανιστηρίων Αλβανών κρατουμένων α λα "Αμπού Γκράιμπ" στο δυσώνυμο Α.Τ. Ομόνοιας».


Αναφερόμενο στο γνωστό επεισόδιο αστυνομικής βίας στη Θεσσαλονίκη, το ΕΠΣΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι και σε εκείνη την περίπτωση «οι υπεύθυνοι έπεσαν στα μαλακά».

«Αν δεν προβαλλόταν το βίντεο από την τηλεόραση ο εξευτελισμός των αλλοδαπών κρατουμένων δεν θα οδηγούσε σε καμία αντίδραση το υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό πως το βίντεο είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο από τις 14 Ιουνίου 2007 χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου», αναφέρει και τονίζει πως «το βίντεο δείχνει κακουργηματικής μορφής βασανιστήρια με σκοπό την τιμωρία και τον εκφοβισμό που τιμωρούνται με 5-20 χρόνια κάθειρξη (Αρθρο 137Α.1)».

«Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι βασανιστές αστυνομικοί, να παραιτηθεί ο Βύρων Πολύδωρας, να μπει φραγμός στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία και να έχουν ίσα δικαιώματα όλοι οι μετανάστες» ζητεί το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, που καλεί σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (20 Ιουνίου) από το Πεδίον του Αρεως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

«Οι μάσκες έπεσαν. Τα κυβερνητικά ψεύδη κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Το βίντεο της ντροπής που αποκάλυψε το Indymedia απέδειξε όσα εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις: το Α.Τ. Ομόνοιας είναι ένα κολαστήριο όπου τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί είναι ο κανόνας», αναφέρουν σε ανακοίνωση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62672324


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Προεκλογική και γι' αυτό καθόλου πειστική η οργή του πρωθυπουργού για τα όσα έγιναν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.


Και δεν είναι πειστική, γιατί ο κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν οργίστηκε, αλλά ουδέν έπραξε:

-Οταν ξυλοκοπήθηκε άγρια ο Κύπριος σπουδαστής στη Θεσσαλονίκη από τους αστυνομικούς και οι ευθύνες αποδόθηκαν στη... ζαρντινιέρα και όταν πρόσφατα εκείνοι οι αστυνομικοί έπεσαν στα μαλακά για τη βία που άσκησαν κατά του φοιτητή.

-Οταν ο Βύρων Πολύδωρας ενθάρρυνε ουσιαστικά τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας, λέγοντας τους «κυρίαρχοι στο ενεργείν» και πραίτορες.

-Οταν ο ίδιος υπουργός ταύτιζε τους κουκουλοφόρους με τον ΣΥΝ.

-Οταν τον περασμένο χειμώνα η Αστυνομία είχε αναλάβει... το υπουργείο Παιδείας με την κάλυψη Πολύδωρα - Γιαννάκου, «νουθετώντας» με κλομπ και δακρυγόνα τους φοιτητές, που είχαν βγει στους δρόμους με εκπαιδευτικά αιτήματα και κατά του άρθρου 16. Θερίζει ό,τι έσπειρε ο κ. Καραμανλής, κι αυτοί που έχουν κάθε δικαίωμα τώρα να οργίζονται μαζί του είναι οι πολίτες.

sokos@enet.gr

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68473668


ΣΥΞΥΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
με τα κατορθώματα της ΕΛ.ΑΣ.

Πραίτορες, ακούνητα στρατιωτάκια και ζαρντινιέρες

Των ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ - ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Αστυνομική βία διαρκείας. Εναντίον ημεδαπών αλλά και αλλοδαπών. Εναντίον μεμονωμένων ατόμων αλλά και ολόκληρων ομάδων διαδηλωτών. Εναντίον της κοινωνίας. Αλλά και εναντίον του πολιτεύματος. Διότι τα βασανιστήρια δεν αποτελούν μόνο προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των θυμάτων. Αλλά και ύβριν εναντίον μιας χώρας που θέλει να θεωρείται ευνομούμενη και δημοκρατική.

Λεζάντα φωτογραφίας: Οι «πραίτορες» μόλις έχουν ολοκληρώσει το έργο τους

Η φράση του πολιτικού αυτουργού Βύρωνα Πολύδωρα «είμαστε για τα μπάζα» αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων μάλλον επιεικής. Τα κρούσματα ωμής αστυνομικής βίας μαρτυρούν πως οι «πραίτορές» του μόνον «ακούνητα στρατιωτάκια» δεν είναι.

Αντιθέτως επιδεικνύουν αρκούντως απάνθρωπη δραστηριότητα και ως πραγματικοί «άνδρες» (της ΕΛΑΣ) εξαντλούν τον «ανδρισμό» τους σε βάρος κυρίως ανήμπορων να αντιδράσουν ανθρώπων: μεταναστών, με ψυχολογικά προβλήματα, που φορούν χειροπέδες.

Τέτοια αποτρόπαια γεγονότα συνέβαιναν πάντα. Το γεγονός όμως ότι πλέον τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι δεκάδες, σημαίνει πως στην πραγματικότητα το Αμπού Γράιμπ έχει καταστεί και εθνικό φαινόμενο. «Η βία, οι ξυλοδαρμοί και η κακομεταχείριση», όπως ακριβώς περιγράφονται και στις εκθέσεις των διεθνών οργάνων που εγκαλούν την Ελλάδα ακριβώς για τούτα, φανερώνουν ότι αυτά τα φαινόμενα βίας έχουν γίνει ανεξέλεγκτα. Και δεν γίνονται όλα γνωστά...

Λεζάντα φωτογραφίας: ...Η «γροθιά» της ΕΛ.ΑΣ. στους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς

Τρεις καταγγελίες σε μια μέρα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Μόνο μέσα σε μία μέρα, την περασμένη Δευτέρα («Ε» 11/6), έγιναν τρεις καταγγελίες για:

* Εναν 33χρονο με ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος «έφυγε» σε κώμα από το Α.Τ. Καλλιθέας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε το θράσος να ανακοινώσει ότι «αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε ο ίδιος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο». Τη διαψεύδουν η ιατρική βεβαίωση νοσηλείας και η ιατροδικαστική έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

* Την 20χρονη που κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού και πέρασε την πρώτη νύχτα κράτησης στο νοσοκομείο φρουρούμενη και δεμένη με ιμάντες. Και αυτή και οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί της χτυπήθηκαν ανηλεώς, όπως βεβαίωσε στην «Ε» αστυνομικός.

* Έναν Ιρακινό πρόσφυγα που πήγε να καταθέσει αίτηση ασύλου στο τμήμα Χανίων και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα.

Δύο μέρες μετά (13/6), προστέθηκε η καταγγελία Μολδαβής που ζει νόμιμα στην Ελλάδα και έφυγε από τη ΓΑΔΑ δαρμένη, με κακώσεις στον αυχένα και το κεφάλι.

Λεζάντα φωτογραφίας: ...Όταν οι ζαρντινιέρες ξυλοκόπησαν τον φοιτητή

Πώς τολμούν να μιλούν ακόμη για «μεμονωμένα περιστατικά»; Να τους θυμίσουμε τη ζαρντινιέρα; «Η Αστυνομία... ενήργησε με πολλή αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Ηταν απόλυτα σε κάθε περίπτωση αμυντική...» είχε δηλώσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μετά το τέλος της πορείας για την 33η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η προβολή του βίντεο με την κακοποίηση του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που προβλήθηκε την επόμενη μέρα, δεν έπεισε τηνΕΛ.ΑΣ. που «ψύχραιμα» ανακοίνωσε ότι ο φοιτητής έπεσε θύμα... ζαρντινιέρας και της πήρε άλλη μια μέρα για να ανακοινώσει: «Σε περίπτωση που οι υπαίτιοι είναι αστυνομικοί, θα επιβληθούν κυρώσεις».

Όσο για την αυτοσυγκράτηση; Στην Αθήνα την πιο ειρηνική πορεία των τελευταίων χρόνων σημάδεψε η απρόκλητη και ανεξέλεγκτη επίθεση της Αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

Για το σίριαλ αστυνομικής βίας που παιζόταν σε επανάληψη κάθε βδομάδα στους δρόμους της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων -δηλαδή άγριοι ξυλοδαρμοί, εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, συλλήψεις στο σωρό- ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν μεμονωμένο;

Όλοι θυμούνται τη φωτογραφία του αιμόφυρτου φοιτητή και όλοι είδαν ότι οι πυροβολισμοί στον αέρα από το όπλο του ειδικού φρουρού στο υπουργείο Αιγαίου (1/3) δεν ήταν πράξη αυτοάμυνας.

Το όργιο της καταστολής ξεσήκωσε ακόμη και την μήνιν της Δικαιοσύνης, που όχι μόνο αθώωσε τους 49 από τους 51 συλληφθέντες του συλλαλητηρίου της 8ης Μαρτίου αλλά ζήτησε να διερευνηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν οι αστυνομικοί σε βάρος των φοιτητών, όπως άσκηση σωματικής βίας, ψευδορκία -προφανώς από μάρτυρες αστυνομικούς- αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών. Ενας από αυτούς, ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια, δέχθηκε και πάλι τις «περιποιήσεις» των αστυνομικών (5/5) για να «μιλήσει», όταν συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη λόγω χρώματος υποδημάτων.

Βία, βία, βία

Λεζάντα φωτογραφίας: ...Ανθρωποι αγράΜΑΤοι ξύλο απελέκητο

Στα μαζικά δείγματα βίας εντάσσονται μεταξύ άλλων:

* Η καταστολή στη διάρκεια της μακρόχρονης απεργίας των δασκάλων, με τη χαρακτηριστική εικόνα του πραίτορα με τη σιδηρογροθιά («Ε», 3/10/2006).

* Ο άγριος ξυλοδαρμός των εργαζομένων στα λιπάσματα που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στη Θεσσαλονίκη («Ε», 17/02/2006).

* Ο τραυματισμός τριών εποχικών δασοπυροσβεστών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους («Ε», 2/11/2006).

* Επίθεση των ΜΑΤ δέχθηκαν και οι συμβασιούχοι των δήμων έξω από τη Βουλή στη διάρκεια πορείας («Ε», 17/11/2006).

* Επιθέσεις δέχτηκαν σχεδόν όλες οι μηχανοκίνητες πορείες συμπαράστασης σε κρατούμενους που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Όσο για το Τμήμα Ομονοίας; Έχει το δικό του αλγεινό παρελθόν. Δεν έχει πρωταγωνιστήσει μόνο στην έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων εκθέτοντας ΕΛ.ΑΣ. και Ελλάδα διεθνώς για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων. Τον περασμένο Νοέμβριο («Ε», 27/11/2006) είχε δημοσιευτεί καταγγελία για το θάνατο υγιούς Μαροκινού άντρα λίγες ώρες μετά την πολύωρη κράτησή του στο Τμήμα Ομονοίας, απ' όπου έφυγε χτυπημένος σε όλο του το σώμα, σύμφωνα με την καταγγελία της συντρόφου του.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα («Ε», 28/11/2006) δύο μετανάστριες από τη Γεωργία καταγγέλλουν άγριο ξυλοδαρμό τους με γροθιές και κλοτσιές, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, ειρωνείες και στήσιμο δικογραφίας σε βάρος τους από συνοροφύλακες στο εν λόγω αμαρτωλό τμήμα.

Αυτά είναι μερικά μόνον από τα περιστατικά που δημοσιοποιήθηκαν. Προς επίρρωση του στίχου: «Όταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει» («Μαρία Νεφέλη», Οδυσσέας Ελύτης).

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=76495044


ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΛΥΔΩΡΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Μπορεί το άγριο περιστατικό βασανισμού νεαρών κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας να σοκάρει με την ωμότητά του, όμως η άσκηση βίας, ο εξευτελισμός, η απάνθρωπη μεταχείριση, ακόμη και τα βασανιστήρια σε βάρος πολιτών που συλλαμβάνονται ή θεωρούνται γενικώς ύποπτοι αποτελούν «κοινό μυστικό» για όσους παροικούν την... ΕΛ.ΑΣ.


Οι πρόσφατες εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), που επιθεωρεί τακτικά τη χώρα, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος και αποδεικνύουν ότι είναι τουλάχιστον υποκριτής, κ. υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, όποιος επιμένει να δηλώνει άγνοια για τα κατορθώματα των πραιτόρων του.

Κυρίως όμως οι εκθέσεις καταδεικνύουν πλήρως τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης για τον αδιάφορο και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα «ζαρντινιέρας».

Η περίεργη άρνηση διερεύνησης των καταγγελιών, η συχνή απαλλαγή των κατηγορούμενων αστυνομικών από τα δικαστήρια και η κάλυψη που δίνεται, με αστείες δικαιολογίες και αμφισβήτηση των γεγονότων, στη χρήση βίας καλλιεργούν και ενισχύουν το γενικότερο κλίμα ανοχής και ασυλίας που απολαμβάνουν οι παρανομούντες αστυνομικοί. Χαρακτηριστικά επισημαίνονται με έμφαση δύο πράγματα:

1. Η πρακτική της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα αστυνομικά κρατητήρια, τους χώρους συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών και τους δρόμους. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές, αλλά δημοσιοποιούνται πολύ λιγότερες από όσα απαράδεκτα γίνονται στην πράξη, καθώς πολλοί προτιμούν να μη μιλήσουν από τον φόβο αντιποίνων.

2. Καθοριστικό ρόλο στη διόγκωση αυτών των φαινομένων αστυνομικής βίας διαδραματίζει η πλήρης ατιμωρησία των υπεύθυνων αστυνομικών. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) και ο Συνήγορος του Πολίτη μιλούν για ανεπαρκείς έρευνες των καταγγελιών και για ΕΔΕ που γίνονται για τα μάτια του κόσμου και καταλήγουν τελικά στο αρχείο.

Τα μέλη της CPT έμειναν κατάπληκτα από τις μεθόδους και τις παραπλανητικές τακτικές που μετήλθαν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να αμφισβητήσουν τα ευρήματά τους, να μειώσουν την αξία των καταγγελιών και να συσκοτίσουν την αλήθεια γύρω από τον καταλογισμό πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών στους αστυνομικούς-βασανιστές. Σε μία μάλιστα περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. ενέπαιξε κυριολεκτικά τα μέλη της Επιτροπής, καθώς οι υπηρεσίες της μπέρδευαν και έχαναν τα ονόματα των καταγγελλόντων και τις ιατρικές γνωματεύσεις!

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι σήμερα ουδείς αστυνομικός παραπέμφθηκε σε δίκη για βασανισμό κρατουμένου. Μοναδική ίσως εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η υπόθεση του ομαδικού βασανισμού Αφγανών κρατουμένων από αστυνομικούς του Τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα το 2003. Η ανάκριση έκλεισε από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί ακόμη παραπεμπτικό βούλευμα. Η εισαγγελική πρόταση, πάντως, ζητεί την παραπομπή δύο αστυνομικών για το κακούργημα των βασανιστηρίων.

Σε μια αντίστοιχη καταγγελία Νιγηριανού, ότι του έκαναν ηλεκτροσόκ μέσα σε αστυνομικό τμήμα, η ΕΔΕ απήλλαξε τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο και με το γενικότερο κλίμα που καταγράφει πανευρωπαϊκή έρευνα για την αύξηση των εγκλημάτων κατά μεταναστών στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη πανευρωπαϊκά, μετά το Βέλγιο, καθώς περισσότεροι από το 16% των μεταναστών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα εγκλημάτων μίσους.

Ενα από τα προβλήματα απονομής ευθυνών είναι συχνά το γεγονός ότι οι μετανάστες που καταγγέλλουν την κακομεταχείριση απευλάνονται από τη χώρα και δεν μπορούν αν εμφανιστούν στις δικαστικές αρχές για να υποστηρίξουν τις καταγγελίες τους.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάχθηκαν πριν από μερικά χρόνια από την κατηγορία του βασανισμού λιμενικοί που είχαν κατηγορηθεί για άσκηση απρόκλητης βίας σε μετανάστες που συνέλαβαν στα Χανιά. Οι τρεις κατηγορούμενοι λιμενικοί καταδικάστηκαν τελικά από το Ναυτοδικείο σε ποινές φυλάκισης 6 μηνών για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ενός Κούρδου ομοφυλόφιλου λαθρομετανάστη, ενώ πειθαρχικά τούς επιβλήθηκε μικρή ποινή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι λιμενικοί συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά και να συλλαμβάνουν λαθρομετανάστες!

Εάν διάβαζε, λοιπόν, τις εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών και των ανεξάρτητων αρχών ο Βύρων Πολύδωρας ή τουλάχιστον αν ενημερωνόταν από τις εφημερίδες, θα γνώριζε ήδη πολύ καλά ότι:

Η έκθεση του CPT κατήγγειλε από τον περασμένο Δεκέμβριο το περίφημο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας ως ένα από τα «αμαρτωλά Τμήματα» μαζί με τη ΓΑΔΑ και άλλα κέντρα κράτησης μεταναστών. Τρία άτομα κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν εκεί από αστυνομικούς με ρόπαλα στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια. Η ΕΛ.ΑΣ. στην επίσημη απάντησή της αμφισβήτησε την αξιοπιστία της καταγγελίας.

Στο ίδιο Τμήμα βρέθηκαν 4 αλλοδαποί να κρατούνται με χειροπέδες στο πάτωμα, ενώ έγινε και προσπάθεια να αποκρυβούν στοιχεία από τους υπεύθυνους αστυνομικούς του Τμήματος!

Τον περασμένο Δεκέμβριο Πακιστανός κατήγγειλε ότι αστυνομικοί του Τμήματος του έκλεψαν 400 ευρώ. Οι αστυνομικοί το αμφισβητούν και απάντησαν με μήνυση κατά του Πέτρου Κωνσταντίνου, εκπροσώπου της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, που πήγε επί τόπου για να υποστηρίξει το θύμα.

Εξάλλου πρόσφατη είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε την Ελλάδα για τον ξυλοδαρμό δύο Ρωσοπόντιων, το 2001, μέσα και έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Στο περιστατικό του ξυλοδαρμού πήρε μέρος και ένας από τους αστυνομικούς που εμφανίζονται να συμμετέχουν στον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιητητή, τον περασμένο Οκτώβριο, από «ζαρντινιέρα» της Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή ήταν καταπέλτης κατά της κυβέρνησης, καθώς την εγκαλούσε ευθέως ότι όχι μόνο δεν ερεύνησε σε βάθος την καταγγελία, αλλά προσπάθησε με διάφορες τεχνικές (ΕΔΕ, μη συνεκτίμηση των ιατρικών γνωματεύσεων) να συγκαλύψει τις ευθύνες των αστυνομικών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη, ο οποίος καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να ελέγξει την αστυνομική βία και να αλλάξει επιτέλους το καθεστώς εσωτερικού ελέγχου των παρανομούντων αστυνομικών.

Όσον αφορά τις ευθύνες της Δικαιοσύνης, η έκθεση της CPT επισημαίνει ότι το διάστημα 2005-2006 οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές έδειξαν να αγνοούν επιδεικτικά σωρεία σοβαρών καταγγελιών αστυνομικής βίας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, με συγκεκριμένες οδηγίες προς τους εισαγγελείς και τους δικαστές, τονίζει ότι υποχρεούνται να διατάσσουν αμέσως εξονυχιστική έρευνα κάθε φορά που γίνονται αποδέκτες καταγγελιών κακομεταχείρισης κρατουμένων.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=90672708


Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ

Του ΕΥΤΥΧΗ ΦΥΤΡΑΚΗ*


Η νέα υπόθεση αστυνομικής βίας αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο δύο προβλήματα για το κράτος Δικαίου: αφενός της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αφετέρου του πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου τέτοιων πράξεων. Και βέβαια η συγκεκριμένη υπόθεση θα κατέληγε, όπως και τόσες άλλες, στο αρχείο, αφού «δεν θα προέκυπταν ευθύνες», αν δεν μεσολαβούσε η αδιάψευστη τηλεοπτική εικόνα και η επακόλουθη κοινωνική πίεση. Διαφορετικά, ποιος αστυνομικός ή ποιος εισαγγελέας θα πίστευε ένα «κλεφτρόνι» που έλεγε ότι βασανίστηκε με τέτοιο διαστροφικό τρόπο, και μάλιστα ενώπιον και άλλων αστυνομικών (οι οποίοι θα το αρνούνταν); Η μακρά εμπειρία δεν αφήνει καμία αμφιβολία: Κανείς!

«Εχουμε τα μεμονωμένα περιστατικά τα οποία τα τσακίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για το θέμα1. Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να συμφωνήσει μ' αυτή τη διαβεβαίωση. Αντίθετα, τα περιστατικά τέτοιου είδους ούτε μεμονωμένα πλέον μπορούν να θεωρούνται αλλά ούτε και η παραμικρή βεβαιότητα υπάρχει ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν αναλόγως. Ας δούμε γιατί:

*Η συχνότητα των κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας, η εμπλοκή κάθε φορά πολλών αστυνομικών (πρωταγωνιστών και θεατών), η αποτύπωση και η περαιτέρω ευρεία διάδοση του «θεάματος» και βέβαια, τέλος, η επακόλουθη σιωπή όσων γνώριζαν αναδεικνύουν την αποδοχή, ή έστω την ανοχή, που τέτοιες συμπεριφορές απολαμβάνουν στο εσωτερικό της Αστυνομίας. Ακόμα χειρότερα, αποκαλύπτουν μια κυρίαρχη κουλτούρα, που διαπνέει από το ροπαλοφόρο δράστη ώς τον προϊστάμενο που κάνει ότι δεν βλέπει! Πρόκειται για μια κουλτούρα αυθαιρεσίας, κρατικής παραβατικότητας και ατιμωρησίας, η οποία ενυπάρχει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, συνθέτοντας τον ιδεολογικό τους πυρήνα. Σ' αυτή τη βάση, το να θεωρεί κανείς, αυτάρεσκα, τέτοια φαινόμενα ως ατομικές συμπεριφορές υποβαθμίζει την ουσία του ζητήματος και συσκοτίζει την αλήθεια2. Ομως, ο αστυνομικός που αυθαιρετεί δεν είναι άτομο αλλά μέρος ενός μηχανισμού αυθαιρεσίας.

*Παράλληλα, στο πλαίσιο των πειθαρχικών διαδικασιών της Αστυνομίας, φαίνεται να κυριαρχούν αντιλήψεις εσωτερικής διαπραγμάτευσης, αξιολογικής απομείωσης και (τελικά) αποδοχής εγκληματικών ενεργειών. Η επίδειξη μιας εσωτερικής «κατανόησης και αλληλεγγύης» οδηγεί σε καθεστώς πειθαρχικής ατιμωρησίας, ευτελίζοντας την έννοια του εσωτερικού ελέγχου του κράτους και υποβαθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, η δικαστική αποτίμηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχίες. Σχεδόν ποτέ τέτοιες υποθέσεις (ακόμα και σκαστών βασανιστηρίων) δεν φτάνουν στα ακροατήρια, αλλά και, όταν αυτό συμβαίνει, ή οι δράστες αθωώνονται με «απίθανες» αποφάσεις ή απλώς χαϊδεύονται, με ποινές που ισοδυναμούν προς επιβράβευση3. Και βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν συγκινούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου... Ευτυχώς όμως «υπάρχουν δικαστές στο Στρασβούργο»! Οι απανωτές καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για βασανιστήρια από την Αστυνομία αρκούν για να καταδείξουν την έκταση του προβλήματος4. Δεν φτάνουν όμως, τελικά, για να καταρρίψουν τη ρητορεία περί «μεμονωμένων συμβάντων».

Στην κρατούσα αστυνομική-δικαστική ιδεολογία η κλοπή είναι έγκλημα, ενώ το βασανιστήριο είναι «ατυχές περιστατικό»! Ετσι, το κλεφτρόνι είναι κακοποιός, ενώ ο βασανιστής-αστυνομικός είναι υπάλληλος (οικογενειάρχης κ.λπ.) που απλώς έκανε ένα λάθος... Τι κι αν ο δεύτερος έχει τελέσει ένα βαρύ κακούργημα όχι μόνο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και κατά του πολιτεύματος. Ετσι, η θεωρία των μεμονωμένων-ατομικών παρεκτροπών δεν επιτρέπει να διαγνωστούν οι ρίζες του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί αυτό ως δομικό πρόβλημα του μηχανισμού! Παράλληλα, βέβαια, ούτε και αυτές οι ατομικές ευθύνες αποδίδονται. Εδώ ακριβώς εμπεδώνεται ένα κλίμα ποινικής και πειθαρχικής ασυλίας των αστυνομικών και διαπλάθεται η κουλτούρα της αυθαιρεσίας. Με άλλα λόγια: ο βασανιστής δεν είναι ορφανός. Ισως ήρθε ο καιρός να αναζητήσουμε τους γεννήτορές του!

1 Τηλεόραση MEGA 16/6/2007 (Δελτίο ειδήσεων, 20.25).

2 Βλ. Σ. Βιδάλη, στον Τιμ. τόμο Ι. Μανωλεδάκη, ΙΙ, 2007, σ. 1042.

3 Βλ. ενδ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, Ποιν. Δικαιοσύνη, 2003, σ. 1357, Ν. Παρασκευόπουλο, Ελευθεροτυπία 18/4/2007).

4 Μπέκος και Κουτρόπουλος κατά Ελλάδος, 13/12/2005, Alsayed Allaham κατά Ελλάδος, 18/1/2007, Ζελίλωφ κατά Ελλάδος, 24/5/2007.

* Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=98441156

ΑΡΧΕΙΟ