Σάββατο 30 Ιουνίου 2007

Νέο σοκ στον Κορυδαλλό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΒΙΑΖΑΝ και έδερναν επί 27 ολόκληρες ημέρες 23χρονο συγκρατούμενό τους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ


Ένα νέο έγκλημα βασανισμού κρατουμένου, αυτή τη φορά μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα προσωπικά για την κατάντια του αποκαλούμενου «σωφρονιστικού» συστήματος της χώρας, το οποίο δεν παρέχει την παραμικρή ασφάλεια σε όσους βρεθούν «εντός των τειχών».

Λεζάντα φωτογραφίας: Το νέο έγκλημα που αποκαλύφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του υπ. Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα

Νεαρός κρατούμενος, που προφυλακίστηκε μόλις πριν από ένα μήνα, βρέθηκε βαριά κακοποιημένος μέσα στο κελί του. Όπως έγινε γνωστό, ο 23χρονος έγκλειστος μεταφέρθηκε ήδη σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο της φυλακής, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε άμεσα ο εισαγγελέας και διενεργήθηκε έρευνα από τις αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κακοποιημένος κρατούμενος βρισκόταν στο κελί 54 της Δ' πτέρυγας ως υπόδικος, μαζί με άλλους τρεις συγκρατούμενούς του, οι οποίοι φέρονται ότι του έπαιρναν τα τρόφιμα, τον έδερναν διαρκώς και τον βίαζαν επί 27 ολόκληρες ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η δραματική για εκείνον περίοδος της προφυλάκισής του!

Ο 23χρονος, που είναι σωματικό και ψυχολογικό ράκος, βίωνε επί ένα μήνα μια απίστευτη κτηνωδία. Του είχε μάλιστα απαγορευτεί να βγαίνει από το κελί του και η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν τον επισκέφτηκαν οι γονείς του (κατά μια άλλη εκδοχή το αποκάλυψε σωφρονιστικός υπάλληλος που αντελήφθη το περιστατικό).

Όπως μας είπαν άνθρωποι που τον είδαν στο νοσοκομείο, ο νεαρός είναι κυριολεκτικά μαυρισμένος στο πρόσωπο από το άγριο ξύλο και νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ. Παρόμοια, εκτιμούν άλλοι κρατούμενοι, πρέπει να ήταν η κατάσταση που βίωνε και ο 15χρονος Πολωνός κρατούμενος που τον περασμένο Μάρτιο είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο κελί του, στο ψυχιατρείο των κρατουμένων Κορυδαλλού.

Για την τραγική αυτή υπόθεση έχουν κινηθεί ήδη, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρχές της φυλακής, οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες για την τιμωρία των δραστών. Όμως οι περιπτώσεις θανάτων μέσα στη φυλακή από διάφορες αιτίες, κυρίως από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όσο και αν τις αποκρύπτουν οι αρχές, πληθαίνουν διαρκώς. Και τα ερωτήματα προς τον κ. Παπαληγούρα παραμένουν αναπάντητα: Είναι δυνατόν, εν έτει 2007, το ελληνικό κράτος να μην παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο ασφάλειας και προστασίας, σ' ένα νεαρό παιδί που βρίσκεται ξαφνικά στη φυλακή, αφήνοντάς το κυριολεκτικά έρμαιο στην τύχη και τη διάθεση της τοπικής παράνομης εξουσίας; Έτσι ερμηνεύει άραγε τις έννοιες του διαχωρισμού των κρατουμένων και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στη φυλακή;

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=30.06.2007,id=62802324

ΑΡΧΕΙΟ