Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Να αποπεμφθεί ο Πολύδωρας για τη νέα μεθόδευση ατιμωρησίας βασανιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καλεί τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να αποπέμψει αμέσως τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα για τον τρόπο που μεθόδευσε για άλλη μια φορά, μετά την πασίγνωστη υπόθεση «ζαρντινιέρας» και πάμπολλες άλλες λιγότερο γνωστές υποθέσεις αστυνομικής βίας, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του νέου επεισοδίου ρατσιστικής αστυνομικής βίας, αυτή τη φορά με σκηνές βασανιστηρίων Αλβανών κρατουμένων αλά «Αμπού Γκράιμπ» στο δυσώνυμο Α.Τ. Ομόνοιας.

Η υποκριτικά δακρύβρεχτη και καταδικαστική σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού (http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=5438819) πληροφορεί πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα μόνο ο αρχιφύλακας που φαίνεται στο βίντεο να καθοδηγεί τα βασανιστήρια και όχι οι άλλοι δύο αστυνομικού που τα «απολάμβαναν» και τα «αποθανάτιζαν» ενώ όπως μετέδωσε ακόμα και η ΝΕΤ στο δελτίο των 3μμ. (Γ. Γκιώνης) «τα ονόματα και των τριών αστυνομικά είναι γνωστά και σε μας». Στοιχειώδης γνώσεις δικαίου λένε πως οι άλλοι δύο ήταν τουλάχιστο ηθικοί αυτουργοί αν όχι συνεργοί αφού διαφαίνεται πως ο βασανισμός έγινε με σκοπό και να μαγνητοσκοποηθεί. Αν δε όπως όλοι οι δημοσιογράφοι μεταδίδουν το βίντεο είχε κυκλοφορήσει μεταξύ αστυνομικών και ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας το γνώριζε, η απλή μετάθεσή του γίνεται για να θολώσει τα νερά.

Όπως ακριβώς μετατέθηκε στην αρχή ο Διευθυντής Κρατικής Αφάλειας Νικόλαος Παππάς και επικεφαλής των αστυνομικών της «ζαρντινιέρας», δήθεν δυσμενώς στο … αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και μετά ανέλαβε κανονικά την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, ενώ διωκόταν ποινικά. Όταν δε το ΕΠΣΕ αποκάλυψε αυτή τη «δυσμενή προαγωγή του» το Υπουργείο δήλωσε ψευδόμενο: «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δικαιολογεί το γεγονός ότι ο αστυνομικός διευθυντής δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, επειδή σε βάρος του δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη» («Εθνος» 1/6/2007 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=112080). Έξι ημέρες αργότερα γνωστοποιείτο η παραπομπή του «μη διωκόμενου» αστυνομικού σε δίκη («Ελευθεροτυπία» 7/6/2007 http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=34060028) για «απλή συνέργεια σε απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, η οποία τελέστηκε από δύο και περισσότερα άτομα». Η βούληση συγκάλυψης από το Υπουργείο φαίνεται από το γεγονός ότι για αυτές τις πράξεις του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της αργίας 10 ημερών. Αστυνομία αλλά και δικαιοσύνη αγνόησαν πως ο αξιωματικός αυτός όχι μόνο δεν απέτρεψε τον ξυλοδαρμό και δεν συνέλαβε τους δράστες αυτόφωρου αδικήματος αστυνομικούς αλλά μαζί με όλους τους άλλους παραπληροφόρησαν και εξέθεσαν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. περί «ζαρντινιέρας», που θα είχε κυριαρχήσει αν δεν υπήρχε το βίντεο.

Όπως και ο αποκαλυφθείς τώρα εξευτελισμός των αλλοδαπών κρατουμένων, αν δεν προβαλλόταν το βίντεο από την τηλεόραση δεν θα οδηγούσε σε καμιά αντίδραση το Υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό πως το βίντεο είναι διαθέσιμο στο youtube.com από τις 14 Ιουνίου 2007 (http://www.youtube.com/watch?v=gCc7xc8hxDQ&NR=1), χωρίς να προκαλέσει καμιά αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου, που αντέδρασαν μόλις σήμερα. Τέλος, επισημαίνεται πως το βίντεο δείχνει κακουργηματικής μορφής βασανιστήρια με σκοπό την τιμωρία και τον εκφοβισμό που τιμωρούνται με 5-20 χρόνια κάθειρξη (Άρθρο 137Α.1).

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3150

ΑΡΧΕΙΟ