Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Ζαρντινιέρα με ερωτηματικό

ΕΘΝΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
ktom@pegasus.gr

Νέα περίπτωση «ζαρντινιέρας», ή «κακιά στιγμή», όπως θέλει να το παρουσιάσει η Αστυνομία, είναι πίσω από τον βαρύτατο τραυματισμό 34χρονου ψυχασθενούς, που συνελήφθη στις 22 Μαΐου στην Καλλιθέα και κατέληξε να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο;

Η αστυνομική έρευνα αποδίδει σε πιθανό αυτοτραυματισμό τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο 34χρονος μετά την κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, ενώ οι συγγενείς επιμένουν κατηγορηματικά ότι κακοποιήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς. Αυτό διαφαίνεται και από την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, ειδικού ιατροδικαστή, κ. Δημοσθένη Μπούκη, ενώ ο ιατροδικαστής Αθηνών κ. Γιώργος Ντιλέρνια, ο οποίος ορίστηκε από την Αστυνομία για να εξετάσει τον τραυματία, επιφυλάσσεται να εκφράσει τελική άποψη για τον τρόπο πρόκλησης των τραυμάτων και θα κάνει δεύτερη εξέταση εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια και ο κ. Ντιλέρνια συμφωνούν ότι έχει βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Η έκθεση του κ. Μπούκη μάλιστα είναι καταπέλτης, αφού αναφέρει ότι «τα τραύματα προκλήθηκαν από θλώντα αμβλέα όργανα» και «οι χαρακτήρες των κακώσεων συνηγορούν υπέρ της πρόκλησής τους υπό πλέον του ενός ατόμου, κατά τη διάρκεια συμπλοκής, ή και κατά την προσπάθειά του να αντισταθεί στη σύλληψή του και όχι μόνο».

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 34χρονος συνελήφθη στις 11 το πρωί της 22ας Μαΐου, στην πλατεία Κύπρου, στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, τους οποίους φώναξε ο ιδιοκτήτης καφετέριας, γιατί ο 34χρονος, λόγω της κατάστασής του, μιλούσε άσχημα, ενοχλούσε τον κόσμο και είχε δημιουργήσει πρόβλημα στους πελάτες.

Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ύστερα από αρκετές ώρες, στη 1.30 τα ξημερώματα, ο 34χρονος είπε ότι δεν αισθανόταν καλά και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Θριάσιο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε «υποσκληρίδιο αιμάτωμα αριστερής κροταφοβρεγματικής χώρας», χειρουργήθηκε και παραμένει σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική.

Προανάκριση

Την επόμενη μέρα ανατέθηκε προανάκριση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, οι αστυνομικοί της οποίας πήραν καταθέσεις από 16 πολίτες που ήταν παρόντες στη σύλληψη, αλλά και στο αστυνομικό τμήμα.

Ολοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, καταθέτουν ότι κανένας από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν δεν τον χτύπησε, αλλά ούτε και στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατούνταν στον χώρο υποδοχής και όχι στα κρατητήρια.

Ωστόσο, από κάποιες καταθέσεις, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει ότι ο 34χρονος την ώρα της σύλληψής του αντιστάθηκε με μανία, χτυπιόταν στο έδαφος, πιάστηκε από μια κολόνα και δεν άφηνε τους αστυνομικούς να του περάσουν χειροπέδες. Κατά τις ίδιες καταθέσεις κάποια στιγμή, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, χτύπησε το κεφάλι του στην κολόνα, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία τη στιγμή εκείνη, ούτε και ο 34χρονος είπε κάτι.

Οι αστυνομικοί εμμέσως αποδίδουν την εγκεφαλική αιμορραγία σε αυτό το χτύπημα και τους μώλωπες στο ότι σερνόταν στο έδαφος και στις προσπάθειες των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν.

Αυτά, βέβαια, οι συγγενείς τα ακούνε βερεσέ και πιστεύουν ότι τον χτύπησαν στο τμήμα και μάλιστα με τρόπο «επιστημονικό».

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και η λύση θα δοθεί από τη Δικαιοσύνη, αφού ο θείος του 34χρονου έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων, ζητώντας την τιμωρία τους, και δηλώνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει μέχρι να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=114288

ΑΡΧΕΙΟ