Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Πήγε για άσυλο έφυγε δαρμένος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΧΑΝΙΑ

Πήγε να καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα μια αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου και βρέθηκε άγρια δαρμένος. Το κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως καταγγέλθηκε από την Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων στους Πρόσφυγες, έχει προκαλέσει την οργή της χανιώτικης κοινωνίας. Αύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγοράς στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Σύμφωνα με το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, την Παρασκευή 1 Ιουνίου ένας Ιρακινός πρόσφυγας πήγε στο τμήμα Χανίων για να καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο, όπως τον παρέπεμψε η αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα, η οποία είχε ήδη αποφανθεί ότι το δικαιούται.

Καθώς ήταν καθαρά τυπικό το ζήτημα, ο Ιρακινός δεν παρουσιάστηκε με δικηγόρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να δεχτούν την αίτησή του, βρίζοντάς τον και στην παράκλησή του να επικοινωνήσουν με την Αθήνα, τού πέταξαν τα χαρτιά του κατάμουτρα. Μη ανεχόμενοι άλλο την επιμονή του να τους ζητεί να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά του, τον ξυλοκόπησαν άγρια. Επιπλέον, τον πέταξαν ματωμένο έξω από το κτίριο, «γνωστοποιώντας μας ότι δεν χρειάζονται καν μια τυπική αιτία για να δέρνουν, ούτε καν να εφεύρουν μία για να τον συλλάβουν. Ο μετανάστης νοσηλεύθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί γνωμάτευσαν τον ξυλοδαρμό».

Το περιστατικό καταδίκασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Αντώνης Σχετάκης σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ομαδική αντίδραση απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη και βάναυση συμπεριφορά. Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών, Μάρκος Χατζησάββας, είπε: «Θα πρέπει κάποτε να φτάσουμε σ' ένα καθεστώς όπου η νομιμότητα θα τηρείται κυρίως από τους κρατικούς λειτουργούς».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.06.2007,id=40166220

ΑΡΧΕΙΟ