Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Ένα μήνα μετά...

Ένα μήνα μετά τις κινητοποιήσεις στα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και την επιστροφή των κρατουμένων στα κελιά τους, οι προσδοκίες ότι οι αρμόδιες αρχές θα διερευνούσαν αμερόληπτα τα καταγγελλόμενα περιστατικά που πυροδότησαν την αναταραχή παραμένουν επί ξύλου κρεμάμενες. Ουδέν νεότερο επίσης για τις καταγγελίες αναφορικά με την καταστολή αλλά και για τα αιτήματα των κρατουμένων επί της ουσίας.

Έξω από τα κάγκελα ΔΣΑ & Συνήγορος του Πολίτη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας εμμένει στη θέση του να μην επιτρέπει την πρόσβαση θεσμικών φορέων στις φυλακές, δήλωση που επανέλαβε και στην πρόσφατη (21/05/2007) συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΔΣΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει εδώ και δύο χρόνια την παράνομη πρακτική του υπουργείου να απαγορεύει την πρόσβαση της θεσμικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Το χτίσιμο νέων φυλακών δεν είναι λύση για την αποσυμφόρηση των φυλακών ενώ αποσπασματικές διορθωτικές κινήσεις όπως η προφορική δέσμευση του υπουργού για τον διαχωρισμό των καταστημάτων κράτησης υποδίκων από τους κατάδικους δεν είναι παρά ένα ίχνος ίασης μπροστά στα βαθιά τραύματα που προκαλεί η άρνηση κάθε συζήτησης για ουσιαστικές αλλαγές όπως:
1. n παρουσία εκπροσώπων των δικηγόρων στα συμβούλια των φυλακών αλλά και στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, προκειμένου να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στη διοίκηση των φυλακών και να αποφεύγεται η αυταρχική συμπεριφορά στους κρατουμένους,
2. η άρση του υαλόφραχτου στα επισκεπτήρια των συνηγόρων στις φυλακές.

Η προφορική δέσμευση για τη χωρίς διακρίσεις εθνικότητας παροχή αδειών στους κρατούμενους δεν φτάνει να διασφαλίσει την εξάλειψη των αυθαίρετων κρίσεων από τα όργανα της φυλακής δεδομένης και της πρόσφατης εισαγγελικής γνωμάτευσης που απαγορεύει τις άδειες σε αλλοδαπούς που τους έχει επιβληθεί και ποινή απέλασης.

Μέσα από τα σύνορα, πίσω από τα κάγκελα

Με κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήρθε αντιμέτωπη αντιπροσωπεία μελών Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων από όλη την Ελλάδα και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων που επισκέφτηκε το νεόκτιστο επονομαζόμενο «Πρότυπο Κέντρο Φύλαξης και Υποδοχής Λαθρομεταναστών» στον Έβρο στις 19 Μαΐου στο οποίο βρίσκονταν 123 άνθρωποι που εισήλθαν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, μεταξύ άλλων,:
· Οι κρατούμενοι ήταν ουσιαστικά σε απομόνωση. Κατήγγειλαν ότι: Δεν υπήρχαν ακόμα καρτοτηλέφωνα, οπότε η επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν ανύπαρκτη για τους περισσότερους. Δεν κλήθηκαν κατάλληλοι διερμηνείς για όλους οπότε τόσο η ενημέρωση για την κατάστασή τους και τα δικαιώματά τους όσο και η ίδια η διαδικασία ήταν από προβληματική ως απαράδεκτη. Δεν δόθηκε σε όλους το ενημερωτικό έντυπο του Υπουργείου στη γλώσσα τους ώστε να μπορούν να το διαβάσουν. Τους έβαλαν και υπέγραψαν χαρτιά στα ελληνικά χωρίς να καταλαβαίνουν το παραμικρό (μεταξύ άλλων τις αποφάσεις απέλασής τους).
· Υπήρχαν ανήλικοι κρατούμενοι και σε μερικές περιπτώσεις κρατούνταν μαζί με τους ενήλικες.
· Μία μόνο φορά κάθε μήνα περίπου έρχεται ένας γιατρός και μία νοσοκόμα από την Αθήνα.

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων, προσφύγων και μεταναστών τονίζονται και στην Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας (περιλαμβάνει συμβάντα του έτους 2006). Η παγκόσμια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει σχετικά στο λήμμα για την Ελλάδα:
«Η κυβέρνηση παρέλειψε να επιτρέψει σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στη χώρα και συνέχισε να τους επιστρέφει στη χώρα προέλευσής τους, χωρίς νομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Οι συνθήκες κράτησης αναφέρεται ότι ισοδυναμούσαν με κακομεταχείριση. Αναφέρθηκε επίσης η κράτηση ανηλίκων. Υπήρξαν επίσης αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.»

Κάγκελα εντός των τειχών

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της Νομαρχίας Πειραιά για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού χαρακτηρίζοντάς τες «αποθήκες ανθρώπων».

Η ειδική επιτροπή - αποτελούμενη από ιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά - που συγκροτείται βάσει της σωφρονιστικής νομοθεσίας διαπίστωσε το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, «ενώ το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο κρατουμένων λειτουργούν χωρίς καν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, με υποδομές πεπαλαιωμένες και με τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να εκτελούν χρέη νοσηλευτών φύλακες και κρατούμενοι!»

Η πραγματικότητα περιγράφεται ανατριχιαστική: «Σε κάθε κρατούμενο, αντί των 6,5 τετραγωνικών μέτρων, αναλογούν μόλις 2,5! Τα φάρμακα δεν φυλάσσονται σε σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και βρίσκονται σε ανασφάλιστα ερμάρια, στα κελιά με τουαλέτα δεν διαχωρίζονται ο χώρος υγιεινής από τον χώρο διαβίωσης, δεν ακολουθείται ο ενδεδειγμένος από τη νομοθεσία τρόπος διαχείρισης των ιατρικών μολυσματικών αποβλήτων, ενώ στο αναρρωτήριο των γυναικείων φυλακών δεν υπάρχουν στρώματα, παρά μόνο γυμνά κρεβάτια.»

Ψυχές στα κάγκελα

Αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες καταγγελίες κρατουμένου που κινδυνεύει να χάσει και το άλλο του πόδι – το πρώτο είναι ήδη κομμένο – ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την ρητορική ερώτηση «Για ένα πόδι κάνεις έτσι;» από το ιατρικό προσωπικό στις φυλακές Κορυδαλλού όταν αναζήτησε βοήθεια.

Η εντεταλμένη Πολιτεία όχι μόνο παρανομεί με τις απαγορεύσεις της και την άρνηση κάθε συζήτησης για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διεθνώς αναγνωρισμένων και κατοχυρωμένων, αλλά εμμέσως ενθαρρύνει το καθεστώς της βαρβαρότητας μέσα στις φυλακές και τα κρατητήρια καθώς και τις διακρίσεις μεταξύ των ήδη βασανισμένων τροφίμων των λεγόμενων ιδρυμάτων σωφρονισμού. Συνεχίζει τις πρακτικές ηθικής και σωματικής εξόντωσης των ανθρώπων εξαντλώντας σταδιακά και κάθε μέτρο φαντασίας.

Καθώς δεν φαίνεται να απασχολεί τις Αρχές ούτε ο διεθνής διασυρμός της χώρας με τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επιφυλάσσει στους κρατούμενους είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπενθυμίζουμε τις καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υπερπληθυσμού στις φυλακές.

ΑΡΧΕΙΟ