Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Έγκλημα και τιμωρία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή 20 Μάιου 2007

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Φωτ.: ΧΡ. ΛΙΑΤΣΗΣ

Ανεπαρκείς έκρινε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εγκατάλειψη των αρχείων στο πρώην αναμορφωτήριο θηλέων Παπάγου και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το μείζον θέμα με τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. η Αρχή είχε επιβάλει αντίστοιχα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη ποινή, που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε οργή στον Αν. Παπαληγούρα, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς από συστάσεως της Αρχής είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει «τιμωρία» στο υπουργείο που την εποπτεύει!

*Η επιβολή ποινής στο ίδιο το υπουργείο σχολιάσθηκε θετικά από τον νομικό κόσμο. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι είναι ορθή και ευπρόσδεκτη η απόφαση της Αρχής, για τον επιπλέον λόγο ότι αφορά ζητήματα που ενδιαφέρουν λίγους και μάλιστα «χειμαζόμενους» πολίτες.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Με την απόφαση της Αρχής, διαπιστώθηκαν οι πολλαπλές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και επιβλήθηκε στον υπουργό που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των δεδομένων, πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αξίζει να τονισθεί ότι η απόφαση διακρίνεται για την προσήλωση στο μέτρο, αφού εν προκειμένω προέχει προφανώς όχι η καταβολή ενός μικρού προστίμου στο Δημόσιο Ταμείο αλλά η αποκατάσταση της νομιμότητας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

*Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λίλιαν Μήτρου παρατηρεί:

«Η απόφαση της Αρχής να επιβάλει κύρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναδεικνύει ακόμη μια φορά τη νομική υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να εισάγουν -και να ακολουθούν αυστηρά - διαδικασίες για την ασφαλή τήρηση αλλά και την ασφαλή καταστροφή των αρχείων που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες».

*Αρχή στην απόφασή της (η οποία προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα της «Κ.Ε.») καταλογίζει στο υπουργείο ότι «όφειλε να λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων, και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας. (...) Δεδομένα που αφορούν την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, αποτελούν ευαίσθητα δεδομένα».

*Ενδεικτικό είναι ότι η Αρχή κάλεσε τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα να παραστεί σε ακρόαση ενώπιον της Ολομέλειας στη συνεδρίαση της 29-03-2007, αλλά ο ίδιος προτίμησε να εκπροσωπηθεί από τους αντιπροσώπους του υπουργείου, Φ. Γεωργακόπουλο, νομικό σύμβουλο του κράτους και Χ. Πέτρου, Γενική Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής.

*Στην απόφαση, η Αρχή κάνει επίκληση στις γενικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών για την ειδική μεταχείριση των ανηλίκων ειδικά στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

*Παρά τις αιτιάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Αρχή σημειώνει: «Τα αρχεία δεν αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας, καθώς το ίδρυμα έχει παύσει τη λειτουργία του εδώ και 10 χρόνια. Θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί με ασφαλή τρόπο ή να είχαν αποθηκευτεί σε ασφαλή χώρο, ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο αθέμιτης επεξεργασίας, όπως διάδοσής τους σε τρίτους. Η διαπίστωση ότι τους χώρους του Ιδρύματος χρησιμοποιούσαν τρίτοι αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη για την ύπαρξη δυνατότητας πρόσβασης στα εν λόγω δεδομένα».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=20.05.2007,id=81987756

ΑΡΧΕΙΟ