Κυριακή 29 Απριλίου 2007

Kαμπάνα αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές

ΕΘΝΟΣ

Τα κενά, τις παρατυπίες και τις παραλείψεις του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος καταγράφει σε αναλυτική έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην έκθεση της Επιτροπής, έκτασης 82 σελίδων, αναφέρονται με λεπτομέρειες περιστατικά κακομεταχείρισης, καθώς και προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών. Το πόρισμα είχε διαβιβαστεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος όμως την έβαλε αμέσως στο αρχείο με το σκεπτικό ότι οι καταγγελίες απαντώνται ικανοποιητικά από τις εξηγήσεις των συναρμοδίων υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Για το λόγο αυτό, το κλιμάκιο της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής πραγματοποίησε δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν σημειωθεί βήματα προόδου.

Η σημερινή κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας παραμένει ζοφερή και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των φυλακών, δεν έχει οριστεί ένας υπεύθυνος γιατρός και εξειδικευμένες νοσοκόμες. Οπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, τα κελιά απομόνωσης στη Χίο και την Κομοτηνή χρειάζονται σύντομα ανακαίνιση, ώστε να έχουν φυσικό φως, ικανό τεχνητό φωτισμό και εξαερισμό, όπως επίσης κρεβάτι και τραπέζι. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες απομόνωσης στον Κορυδαλλό πρέπει να βελτιωθούν και ακόμα και οι κρατούμενοι που είναι υπό τιμωρία, πρέπει να έχουν μία ώρα τουλάχιστον άσκησης την ημέρα.

Ένα τηλέφωνο για 160 άτομα

Ακόμα και το ότι οι δικαστικές φυλακές Χίου έχουν μία τηλεφωνική γραμμή για περισσότερους από 160 κρατουμένους είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να βελτιωθεί.

Το πιο βασικό πρόβλημα που «βλέπει» στην έκθεσή της η Επιτροπή ήταν ο υπερπληθυσμός. Για την αντιμετώπισή του, σύστηνε «στα κελιά των 9,5 τετραγωνικών μέτρων να μείνουν μόνο δύο κρατούμενοι και όχι 3 ή περισσότεροι. Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικά καταστήματα Χίου και την Κομοτηνή να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων δραστικά για να γίνουν βιώσιμα τα κελιά. Κι επίσης, τα κελιά των 9 τετραγωνικών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού σε καμιά περίπτωση να μην τοποθετούνται περισσότερα από δύο άτομα (προτιμώμενο να φιλοξενούν μόνο ένα)».

Τα πρόσφατα περιστατικά των εξεγέρσεων των κρατουμένων αλλά και τα αιτήματά τους μαρτυρούν ότι σημεία βελτίωσης δεν έχουν ακόμα φανεί, ενώ στοιχεία που παρουσιάζουν ο Συνήγορος του Πολίτη, το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν την άθλια κατάσταση.

Αν δεν υπάρξουν αυτές οι διορθωτικές κινήσεις και σύντομα ένα συνολικό σχέδιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού μας συστήματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι «θα προβεί σε νέα αιτιολογημένη έκθεση με αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα και απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Να συσταθεί ανεξάρτητο Σώμα Επιθεωρητών

Σειρά θεσμικών προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις φυλακές υποβάλλει ομάδα δικηγόρων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και υποστηρίζοντας τη συγκρότηση οργάνων που θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Για να σπάσουν τη σιωπή οι δικηγόροι ζητούν, κατά τα ξένα πρότυπα, τη συγκρότηση Σώματος Επισκεπτών (Board of Visitors) στις φυλακές, που θα συμβάλει σημαντικά στη διαφάνεια της λειτουργίας τους (ιδίως αν συμμετέχουν έμπειροι δικηγόροι), αλλά και τη δημιουργία του Συνηγόρου (Ombudsman) των φυλακισμένων για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των κρατουμένων.

Ο σύμβουλος ΔΣΑ Ν. Κανελλόπουλος, ο καθηγητής ΑΕΙ Ι. Πανούσης και οι δικηγόροι Μ. Τζίφρας, Γ. Σκαρίπας, Κ. Χρυσικόπουλος, Π. Περάκης τονίζουν ότι το Σώμα Επιθεωρητών στις φυλακές πρέπει να γίνει πλήρως ανεξάρτητο από την εκτελεστική εξουσία, ενώ θεωρούν κρίσιμη την ανεξάρτητη λειτουργία του ΚΕΣΦ (Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών), που ως επιστημονικό έργο πρέπει να καταρτίσει σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, χωρίς να υποτάσσει την επιστημονική γνώση του σε πολιτικές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακόμα υποστηρίζουν την ανάγκη λειτουργίας μόνιμης και διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα σωφρονιστικά καταστήματα, που θα συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία θα συζητείται στη Βουλή.

Έτσι με θεσμούς ορατότητας και διαφάνειας (ΚΕΣΦ, Σώμα Επισκεπτών), με θεσμούς ελέγχου των ελεγχόντων (του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Σώματος Επιθεωρητών), με θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων (δικαστής έκτισης κυρώσεων, Συνήγορος φυλακισμένων), με κώδικα δεοντολογίας και ηλεκτρονική διαχείριση αφενός θα αποδειχθεί ότι δεν αρνούμαστε κάθε ευθύνη για όσους φυλακίζονται και θα δοθεί στην κοινωνία η ευκαιρία να διαπιστώσει τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές, δίνοντας λύσεις με γόνιμο διάλογο.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=106408

ΑΡΧΕΙΟ