Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Πόλεμος κατά της Ανεξαρτησίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ


Σε τροχιά ανοικτής ρήξης με τις ανεξάρτητες Αρχές βρίσκεται εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Το ΑΣΕΠ, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ΑΔΑΕ, ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη δέχονται κατά κύματα «πυρά» κυβερνητικών στελεχών.

Λεζάντα φωτογραφίας: Ενοχλημένο εμφανίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον έλεγχο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στην υπόθεση του αναμορφωτηρίου θηλέων Παπάγου, που αποκάλυψε η «Κ.Ε.».

Η πολιτική εξουσία δείχνει με τη στάση της ότι δεν θέλει οι ανεξάρτητες αρχές, να «μπερδεύονται στα πόδια της». Αρκετοί υπουργοί ζητούν πλέον ανοικτά να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς λειτουργίας τους. Αφορμή αποτέλεσαν διάφορες αποφάσεις των Αρχών που αμφισβήτησαν ευθέως βασικές κυβερνητικές επιλογές:

*Πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη κατήγγειλε μεθοδεύσεις παράκαμψης του ΑΣΕΠ, ενώ στην τελευταία έκθεσή του μιλά για σωρεία παρανομιών και εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιοίκησης.

*Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να ενοχλείται από την παρέμβαση του Συνηγόρου στις φυλακές ενώ ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τα ευαίσθητα αρχεία ανηλίκων που έμειναν προκλητικά εκτεθειμένα στο εγκατελελειμμένο αναμορφωτήριο θηλέων Παπάγου, όπως αποκάλυψε η «Κ.Ε.».

Υποχρηματοδότηση

Λεζάντα φωτογραφίας: Α. ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές, όπως καταγγέλλουν στελέχη τους, έχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές, ενώ υποχρηματοδοτούνται συστηματικά και καθυστερούν επί μήνες, ή και χρόνια, η πλήρωση των κενών θέσεων των μελών τους.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει λήξει η θητεία του προέδρου του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδη, που παραμένει όμως στη θέση του, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2007 έληξε και η θητεία του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δημ. Γουργουράκη.

Τέλη Απριλίου λήγει η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη Γ. Καμίνη, αλλά και του προέδρου του ΑΣΕΠ Γ. Βέη. Η θητεία του προέδρου της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλου λήγει σε λίγους μήνες, ενώ έχει λήξει και για δύο τουλάχιστον μέλη της ίδιας Αρχής.

Για να μην υπάρχει ασυνέχεια στη λειτουργία των Αρχών θεσπίσθηκε διάταξη που υποχρεώνει τα μέλη να ασκούν τα καθήκοντά τους, ακόμη και αν λήξει η θητεία τους, έως ότου ορισθεί αντικαταστάτης. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι με την τακτική της αδράνειας η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει σε «οιονεί ομήρους» τα στελέχη των Αρχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Vodafone, στην προσφυγή της κατά της επιβολής προστίμου από την ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές, επικαλείται τη λήξη της θητείας ορισμένων μελών της Αρχής.

Λεζάντα φωτογραφιών: Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ, Δ. ΓΟΥΡΓΟΥΡΑΚΗΣ, Γ. ΒΕΗΣ

Ας δούμε, τώρα, μερικά στιγμιότυπα από την πορεία σύγκρουσης κυβέρνησης-ανεξάρτητων Αρχών:

*ΑΣΕΠ: Δημιουργήθηκε το 1994, με το νόμο Πεπονή, για να περιορίσει το «ρουσφέτι». Η αύξηση του όγκου δουλειάς του ΑΣΕΠ δεν ακολουθήθηκε όμως και από αύξηση των στελεχών και των πόρων. Παράλληλα θεσπίσθηκαν διάφορες εξαιρέσεις-παρακάμψεις του γενικού κανόνα των προσλήψεων, τις οποίες στηλίτευσε με πρόσφατη αναφορά του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης και άλλοι υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν το ΑΣΕΠ για καθυστερήσεις ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος πρότεινε και νομική ρύθμιση για την παράκαμψή του ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ.

*Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Η άρνησή της να επιτρέψει τη γενικευμένη λειτουργία καμερών στους δρόμους της Αθήνας, ήταν η πιο σημαντική σύγκρουσή της με την κυβερνητική πολιτική. Η επιβολή προστίμου στην ΕΛ.ΑΣ. επειδή εξακολουθούσε παράνομα να λειτουργεί κάμερες που έπρεπε να είχαν αποκαθηλωθεί, ενέτεινε τη ρήξη.

Οι υποκλοπές

Η θέση της κατά της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων ήταν μία ακόμη εστία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

*ΑΔΑΕ: Ιδρύθηκε τυπικά το 2003 αλλά απέκτησε ουσιαστικά το νομικό υπόβαθρο για τη λειτουργία της μόλις το 2005. Η κυβέρνηση καθυστέρησε όσο μπορούσε ώστε να μην αναλάβει η ΑΔΑΕ κανένα σοβαρό ελεγκτικό ρόλο το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κυβέρνηση, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών έδωσε εντολή στη Vodafone να μην ενημερώσει την ΑΔΑΕ. Το επιχείρημα ήταν ότι η Αρχή δεν ήταν ακόμη οργανωμένη και έτοιμη να αναλάβει τέτοια καθήκοντα, παραβλέποντας ότι εκείνη είχε την ευθύνη για την παράλειψη αυτή.

Όμως οι εξελίξεις την διέψευσαν και την εξέθεσαν στην κοινή γνώμη. Η ΑΔΑΕ ακόμη και με το ελλιπές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, έφερε στο φως άγνωστες πτυχές του σκανδάλου, τις οποίες επί 11 μήνες έκρυβε η κυβέρνηση. Όπως λένε στελέχη της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να εμποδίσει το έργο τους, με κορυφαία πράξη την άρνησή της να της γνωστοποιήσει το πόρισμα της ΕΥΠ.

*Συνήγορος του Πολίτη: Θεσμοθετήθηκε το 1998. Δεν εκδίδει υποχρεωτικά εκτελεστές για τη διοίκηση αποφάσεις, όμως, το κύρος του ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αποδεχθούν σχεδόν όλες τις προτάσεις του.

Σημαντικές θεωρούνται οι παρεμβάσεις του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των μεταναστών, για την ατιμωρησία παρανομούντων αστυνομικών και για τα διαβατήρια.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.04.2007,id=47139492

ΑΡΧΕΙΟ