Κυριακή 29 Απριλίου 2007

Ράπισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή 29 Απριλίου 2007


Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

«Ηχηρό χαστούκι» εισπράττει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την εγκατάλειψη των αρχείων ανηλίκων στο Αναμορφωτήριο Θηλέων του Παπάγου, που αποκάλυψε η «Κ.Ε.». Έπειτα από εξονυχιστική έρευνα, η Αρχή θεωρεί πως υπήρξε σαφής παραβίαση των διατάξεων για την προστασία των αρχείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου(!). Θα είναι η πρώτη φορά από συστάσεως της Αρχής, που θα τιμωρήσει το ίδιο το «αφεντικό» της...

Λεζάντα φωτογραφίας: Μία από τις εικόνες ντροπής που είχε καταγράψει ο φακός της «Κ.Ε.» στο παλαιό Αναμορφωτήριο Θηλέων Παπάγου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις ευθύνες του υπουργείου υποστηρίζει, όπως προκύπτει από απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ. Φ. Κουβέλη, τα εξής: «Το υπουργείο στις 1-7-2004, με επιτροπή παραλαβής αποτελούμενη από υπαλλήλους της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), είχε ελέγξει, καταγράψει και μεταφέρει το αρχείο σε χώρο της ΚΑΥΦ. Μετά το δημοσίευμα της "Κ.Ε." αναφορικά με ένα μικρό αριθμό εγγράφων που εντοπίστηκε στους πίσω χώρους των πλυντηρίων και των μαγειρείων του κτιρίου της διοίκησης του ιδρύματος θηλέων, υπήρξε άμεση ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων».

«Παραβίαση του νόμου»

Και ενώ το υπουργείο αναμένει την ΕΔΕ για να καταλήξει εάν προκύπτουν πειθαρχικές παραβάσεις, το πόρισμα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: «Είναι σαφές. Υπάρχει παραβίαση του νόμου 2472/1997 αρ. 10 όσον αφορά το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας αρχείου με προσωπικά δεδομένα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι οι χώροι είχαν ασφαλιστεί, από το 2004 το κτίριο του ιδρύματος δεν φυλασσόταν καθόλου και όπως αναφέρουν και οι ελεγκτές της αρχής η πρόσβαση τρίτων στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων ήταν σκανδαλωδώς εύκολη. Η διαπίστωση, επίσης, ότι τους χώρους έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν τρίτοι (άστεγοι) αποτελεί απόδειξη για τη διάδοση των δεδομένων.

Στις 8 Μαρτίου 2007 στον έλεγχο της Αρχής διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχείων παραμένει μέσα στα κτίρια του ιδρύματος κι ας έχουν περάσει 10 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του. Ο αριθμός των εγγράφων με προσωπικά δεδομένα χαρακτηρίζεται ως πολύ μεγάλος, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεται ο υπουργός.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι ελεγκτές συνέλεξαν δειγματοληπτικά έγγραφα από όλα τα σημεία του κτιρίου. Πολλά ήταν σκεπασμένα με άλλα αντικείμενα, και άλλα «θαμμένα» σε χώρους δύσκολα προσβάσιμους. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τα 1.000. Όσον αφορά τις χρονολογίες στις οποίες αναφέρονται, καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την περίοδο που λειτουργούσε πριν απ' το 1977 ως αναμορφωτήριο μέχρι και τη δεκαετία του '90.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει:

* Μπροστά στην κεντρική πύλη του ιδρύματος και στο χώρο όπου λειτουργούσε το φυλάκιο που βρίσκεται παραπλεύρως, υπήρχαν διάσπαρτα έγγραφα και έξω στο έδαφος αλλά και μέσα στο πάτωμα.

* Τα έγγραφα περιέχουν στοιχεία εισόδου-εξόδου επισκεπτών του ιδρύματος. Αναγράφονται επίσης και ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με τη μετάβαση τροφίμων για λόγους υγείας σε νοσοκομεία.

* Στους διάφορους χώρους του κεντρικού κτιρίου, όπου υπήρχαν οι κοιτώνες και οι χώροι δραστηριοτήτων των τροφίμων (σχολικές αίθουσες, θέατρο κ.λπ.) παντού βρέθηκαν έγγραφα με προσωπικά δεδομένα. Τα κυριότερα είναι ατομικοί φάκελοι στους οποίους περιγράφεται με λεπτομέρειες η κατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας την ανηλίκων, το ποινικό τους ιστορικό και άλλα στοιχεία της προσωπικής και κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

* Περιέχονται επίσης διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα με εσωτερικούς κανονισμούς στα οποία φαίνονται ονόματα και υπογραφές εργαζομένων.

* Στο κτίριο της διοίκησης βρέθηκε ο κύριος όγκος των εγγράφων με προσωπικά δεδομένα. Βρέθησαν στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών τροφίμων με χρήματα από δωρεές πολιτών.

Μητρώα και φωτογραφίες

Επίσης διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα, όπως βιβλία εσόδων-εξόδων, αποθήκης, αλληλογραφία με άλλες υπηρεσίες, κανονισμοί λειτουργίας του ιδρύματος, πρόγραμμα σίτισης. Μητρώα εισαχθεισών, απολυθεισών, και εν διαφυγή ανηλίκων τροφίμων. Αλμπουμ με φωτογραφίες τροφίμων, εργαζομένων και επισκεπτών. Απουσιολόγια και ενδεικτικά αποφοίτησης από το ίδρυμα. Διάσπαρτα ήταν τα σχολικά βιβλία, περιοδικά, διάφορα ρούχα εργασίας και προσωπικά αντικείμενα τροφίμων. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι οι χώροι στο κεντρικό κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και σήμερα από πολίτες (άστεγους, ναρκομανείς).

**Παρέμβαση για το θέμα έγινε και από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Παπαδημητρίου: «Τα αρχεία περιέχουν πληροφορίες για ευαίσθητα δεδομένα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Παρ' όλα αυτά βρέθηκαν έκθετα στην περιέργεια καθ' ενός που επιθυμεί να γνωρίσει ιδιότητες, στιγμές απόκρυφες και κρίσεις επιβαρυντικές όσων έχουν περάσει χρόνια της ζωής τους στο ίδρυμα. Η παράλειψη αυτή αποτελεί "διαρκές" έγκλημα. Ελπίζω η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τις ενέργειές της να αποκαταστήσει, έστω καθυστερημένα, τη νομιμότητα. Και προ πάντων να μας δείξει ότι διαθέτουμε ακόμη αξίες που σεβόμαστε. Η ντροπή του "Αναμορφωτηρίου" θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο επεισόδιο στην κατάφωρη παραβίαση της προσωπικότητας συνανθρώπων μας».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.04.2007,id=36863436


Μάχη τώρα για το οικόπεδο

Τα αρχεία του Αναμορφωτηρίου Παπάγου μπορεί να αφέθηκαν στα σκουπίδια των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεών του, μαζί τους όμως φαίνεται πως πετάχθηκε και η δέσμευση του υπουργείου να αναμορφωθεί ο χώρος ώστε να στεγάσει τη Μονάδα Μέριμνας Νέων.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν εξετάζεται πλέον. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης», δηλώνει τώρα ο Α. Παπαληγούρας (απαντώντας στην ερώτηση του Φ. Κουβέλη), «προτιμά να ανεγείρει σε αυτή την έκταση το Νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών». Με το υπ' αριθμόν 94010/26-9-2006 έγγραφό του ζητά από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών τη δωρεάν και κατά κυριότητα παραχώρηση στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) τμήματος του συγκεκριμένου δημόσιου κτήματος εμβαδού 6.400 τ.μ.

Από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών μάθαμε ότι το υπουργείο δεν διεκδικεί μόνο τα 6.400 τ.μ., αλλά και τα υπόλοιπα 8.000 τ.μ. που ανήκουν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Στο σύνολο το οικόπεδο του πρώην Αναμορφωτηρίου Παπάγου είναι 14.000 στρέμματα. Όπως προκύπτει, πάντως υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες που εκφράζουν ενδιαφέρον, όπως τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, καθώς και το ΕΚΑΒ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.04.2007,id=44745548

ΑΡΧΕΙΟ