Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Για «κατάσταση μεσαίωνα» στις φυλακές μίλησε ο Αλέκος Αλαβάνος

www.in.gr

Επίσκεψη στον Κορυδαλλό


Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος, η υπεύθυνη του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΝ Μάγδα Σπηλιοπούλου, και εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», επισκέφθηκαν την Μ.Τετάρτη το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ συναντήθηκαν και με τη διοίκηση.

Μετά την επίσκεψη ο κ. Αλαβάνος ανέφερε πως «σήμερα πολλοί πολίτες στη χώρα μας βιώνουν τα πάθη ενός φυλακισμένου Χριστού. Εμείς ήρθαμε εδώ, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και όλων των φυλακών της Ελλάδας, για να θυμίσουμε την υπόθεση του 16χρονου Πολωνού του Ματθαίου Νομίν, ο οποίος υπόδικος, όχι καν κατάδικος, για χρήση και κατοχή μικρής ποσότητας ναρκωτικών, απαγχονίστηκε μέσα στις φυλακές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια κατάσταση Mεσαίωνα η οποία πρέπει να σταματήσει και η οποία αφορά σε όλους τους φυλακισμένους και ιδιαίτερα στους νέους φυλακισμένους».

Συνέχισε, λέγοντας: «Είναι αδιανόητο να έχουμε ένα ψυχιατρείο φυλακών σε όλη την Ελλάδα από το οποίο περνάνε 3.000 περίπου ψυχασθενείς το χρόνο και στο οποίο υπάρχει ένας μόνο ψυχίατρος, τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, και μόνο ένας ψυχολόγος.

Με την ευκαιρία, o κ. Αλαβάνος έθεσε και το θέμα του μεγάλου αριθμού νέων κρατουμένων και φυλακισμένων για υποθέσεις μικρής παραβατικότητας. «Θεωρούμε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές, μπορεί να δείχνουν έλλειψη ανοχής στους νονούς του καρτέλ ή στους νονούς με τα Ταμεία και από την άλλη μεριά εξαντλούν τη σκληρότητά τους απέναντι σε νέα παιδιά τα οποία υποπίπτουν σε κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Σε άλλες χώρες τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με εναλλακτικές ποινές μέσα στην κοινωνία, χωρίς να υπάρχει αυτή η επιβάρυνση η οποία υπάρχει σήμερα αλλά και αυτή η διπλή καταδίκη» δήλωσε.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=792539

ΑΡΧΕΙΟ