Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Από το χαρτί υγείας στη μάχη της σερβιέτας

Μπορεί να ακούγεται «φιλανθρωπικό», έως «περιθωριακό», αλλά η πραγματικότητα λέει καμιά φορά περισσότερα, από τις θεωρητικές μας προσεγγίσεις... Έτσι, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μετά τη μάχη για το χαρτί υγείας, αρχίζει τη μάχη της… σερβιέτας.

Την περασμένη Τρίτη, μέλη της «πρωτοβουλίας» επισκέφτηκαν τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπου κρατούνται αλλοδαποί, ανάμεσά τους και ανήλικοι, για να τους παραδώσουν είδη ατομικής καθαριότητας, ρουχισμό, κουβέρτες κ.λ.π.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πριν ανέβουν στο δεύτερο όροφο, όπου κρατούνται οι ανήλικοι, συζήτησαν για αρκετή ώρα με την αστυνομική διεύθυνση, όπου διαπιστώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή, Οι κρατούμενοι, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για παραβατικές ενέργειες, δεν προαυλίζονται. Ο «αρχιτέκτονας» του κτιρίου, αν και είναι καινούριο, δεν προέβλεψε, όχι μόνο προαύλιο, αλλά ούτε και τραπεζαρία, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να τρώνε στο δάπεδο. Οι τουαλέτες που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, αδυνατούν, όπως είναι φυσικό, να καλύψουν τις ανάγκες των κρατουμένων, που ξεπερνούν συνήθως τους 200. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είδη ατομικής καθαριότητας, αλλά και χαρτί υγείας είναι άγνωστα για όσους και όσες είχαν την… τύχη να «φιλοξενούνται» στην Πέτρο Ράλλη.

Οι γυναίκες κρατούμενες, 76 στον αριθμό την εβδομάδα που μας πέρασε, αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πρόβλημα, αφού δεν τους παρέχουν σερβιέτες.

Η «Πρωτοβουλία» σε συνεννόηση με γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, σχεδιάζουν νέα παρέμβαση. Αυτή τη φορά, το φορτηγάκι, δεν θα έχει μόνο ρούχα ή χαρτί υγείας, αλλά και σερβιέτες. Στις αποσκευές τους οι διοργανωτές θα έχουν, επίσης, όλο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, ανάδειξης της εγκληματικής λογικής που διέπει το σωφρονιστικό σύστημα και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των μεταναστών και μεταναστριών.

ΕΠΟΧΗ 01/04/2007

ΑΡΧΕΙΟ