Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Στα κελιά των ανηλίκων

Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επισκέφτηκαν την περασμένη Τρίτη, τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, με σκοπό να παραδώσουν είδη καθαριότητας και ρουχισμό στους ανήλικους κρατούμενους.

Η επίσκεψη, κράτησε πάνω από δύο ώρες, όπου διαπιστώθηκαν οι πολύ σοβαρές ελλείψεις, αλλά και η ακαταλληλότητα του κτιρίου να στεγάσει κρατούμενους. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται ποτέ. Ο μοναδικός χώρος κίνησης είναι ένας στενός διάδρομος, που ουσιαστικά χρησιμεύει ως πρόσβαση στις λιγοστές τουαλέτες. Οι κρατούμενοι δεν τρώνε ποτέ σε τραπεζαρία για τον απλούστατο λόγο ότι τραπεζαρία δεν υπάρχει. Τρώνε στο δάπεδο, καθώς το κελί δεν διαθέτει ούτε τραπέζι, ούτε καρέκλα. Τα κελιά, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, έχουν μόνο δύο στρώματα. Ούτε κουβέντα να γίνεται για σεντόνια και μαξιλάρια.

Τα χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε είδη καθαριότητας. Το χαρτί υγείας, είναι προφανώς είδος… πολυτελείας, ενώ οι 80 περίπου γυναίκες πέρα όλων των άλλων δεν έχουν σερβιέτες.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έχει εδώ και καιρό «υιοθετήσει» τους ανήλικους της Πέτρου Ράλλη, αλλά πιστεύει, επίσης, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην απάνθρωπη αλλά και παράνομη κράτηση ανηλίκων, οι οποίοι σημειωτέον, κρατούνται μόνο και μόνο γιατί δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά χαρτιά.

ΕΠΟΧΗ 01/04/2007

ΑΡΧΕΙΟ