Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Τα νοσοκομεία στις φυλακές, είναι κολαστήρια που χάνονται ζωές

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Διαδήλωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Κρατούμενοι αδέλφια δεν είστε μόνοι, η αλληλεγγύη μας ενώνει, φώναζαν οι διαδηλωτές από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Έξω, τρόπος του λέγειν, δηλαδή, καθώς αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο συγκρότημα των φυλακών.

Η διαδήλωση – διαμαρτυρία, έγινε με αφορμή την αυτοκτονία του 15χρονου Ματιέα Ντομίντ στο περιβόητο νοσοκομείο των φυλακών, τις σοβαρότατες καταγγελίες των κρατουμένων για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης –και όχι νοσηλείας– των ασθενών κρατουμένων, αλλά και το θάνατο του νεαρού Ε. Τσολάκη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Τελικά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν σε σημείο που είχαν οπτική επαφή με την πρώτη πτέρυγα των φυλακών, αλλά και με το νοσοκομείο. Η παρουσία των διαδηλωτών έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους κρατούμενους, οι οποίοι ανταπέδιδαν τα συνθήματα, σφύριζαν, έβγαζαν τα χέρια τους από τα κάγκελα και χαιρετούσαν ή κουνούσαν πανιά.

Οι διαδηλωτές συνέχιζαν να επικοινωνούν με τους κρατούμενους φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Είναι κατάντια και ντροπή, ανήλικοι πεθαίνουν στη φυλακή», «Το πρόβλημα δεν είναι οι φυλακές να φύγουν, είναι οι συνθήκες ανθρώπινες να γίνουν», «Τα νοσοκομεία στις φυλακές είναι κολαστήρια που χάνονται ζωές», «Όχι ανήλικοι στις φυλακές», «Ο δήμαρχος κάνει το παπί, δεν άκουσε δεν είδε για τη φυλακή», «Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Τα συνθήματα έπεφταν σαν βροχή και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε περισσότερο όταν κρατούμενος φώναξε «εδώ σκοτώνουν παιδιά».

Λίγο πριν φύγουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ευχήθηκαν στους κρατούμενους «κουράγιο», «καλό μήνα», ενώ υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των ασθενών – κρατουμένων, το νοσοκομείο της φυλακής ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι, όπως θα έπρεπε στο υπ. Υγείας.

Επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πεθάνει δεκάδες κρατούμενοι। Καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, ενώ έχουμε πολλά καρδιακά χωρίς να καμία πρώτη βοήθεια. Μόνο ένας κρατούμενος, από τους τρεις που έχουν αναλάβει το «βαρύ» έργο έχει μεταφέρει το τελευταίο εξάμηνο 45 νεκρούς. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών (Ασθενείς με ηπατίτιδα, καρκινοπαθείς και τοξικομανείς είναι όλοι μαζί). Ελάχιστα κρεβάτια διαθέτουν σεντόνια ή μαξιλάρια, ενώ τους ανήμπορους ασθενείς τους καθαρίζουν συγκρατούμενοί τους. Δεν υπάρχουν απορρυπαντικά και χαρτιά τουαλέτας, ή κατάσταση, όπως οι ίδιοι οι κρατούμενοι περιγράφουν είναι φρικτή. Υπάρχουν έως και ανάπηροι γέροντες. Τα στρώματα είναι βρομερά, όπως και οι κουβέρτες. Οι θάλαμοι – κελιά δεν διαθέτουν κάθισμα, ενώ τα ψυχοφάρμακα τα δίνουν με τις χούφτες.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καταγγέλλει τις μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης, που μόνο με το κινηματογραφικό έργο «εξπρές του μεσονυχτίου» μπορεί να συγκριθεί.

Ζητάει, να υπαχθεί άμεσα το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στο υπουργείο Υγείας και να στελεχωθεί με επαρκές νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, να πάρει τέλος το απαράδεκτο καθεστώς του άβατου και να ανοίξουν οι πόρτες της φυλακής στις κοινωνικές οργανώσεις.

Τέλος, θεωρεί αδιανόητο να κρατούνται στον ίδιο χώρο ανήλικοι. Θεωρεί δε, ότι έφτασε ή ώρα να καταργηθούν εξολοκλήρου οι φυλακές ανηλίκων, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από τον προθάλαμο για τις φυλακές των ενηλίκων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 3635667, 6944361139 – 6974942918 (Πάνος Λάμπρου, Θεανώ Ποτήρη)

ΕΠΟΧΗ 01/04/2007

ΑΡΧΕΙΟ