Κυριακή 18 Μαρτίου 2007

Σιγή ιχθύος για το «έγκλημα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Κόλαφος για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το πόρισμα των ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την άθλια εγκατάλειψη των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στο Αναμορφωτήριο Θηλέων του Παπάγου, που αποκάλυψε η «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή.

Λεζάντα φωτογραφίας: Μία ακόμη εικόνα από τα εγκαταλειμμένα αρχεία με προσωπικά δεδομένα ανηλίκων στο Αναμορφωτήριο Θηλέων.

Η αρχή κάλεσε το υπουργείο να δώσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη εξηγήσεις και ζήτησε να σφραγιστεί ο χώρος του αναμορφωτηρίου. (ήδη το υπουργείο έσπευσε καθυστερημένα να βάλει τρία λουκέτα ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις).

Χιλιάδες έγγραφα

Οι ελεγκτές της Αρχής διαπίστωσαν και κατέγραψαν -φωτογράφησαν στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος, βιβλία εισόδου-εξόδου ανηλίκων, ατομικούς φακέλους, που περιγράφουν την οικογενειακή τους κατάσταση, αλλά και την αιτία που «τελούσαν εν κινδύνω», στοιχεία από το πρωτοδικείο Αθηνών - δικαστήριο ανηλίκων, ατομικούς φακέλους από το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, στοιχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, γράμματα κρατουμένων που δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους, εκθέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, και στοιχεία από το τμήμα αναζητήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε τη «σιωπή»: «Δεν έχει να δηλώσει τίποτε για το θέμα», μας πληροφόρησε το γραφείο του!

Η απάντηση, όμως, στον Α. Παπαληγούρα έρχεται από δύο κορυφαίους καθηγητές Νομικής που παρεμβαίνουν με δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.» (βλ. κάτω), ενώ το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.

Η τελευταία διευθύντρια

Συγκλονιστική είναι η απάντηση της Χ. Ε., που έζησε στο Αναμορφωτήριο και σήμερα βιώνει δεύτερη φορά τον «βιασμό» των δικαιωμάτων της: «Εμείς δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε. Μόνες θα μαζέψουμε με τα χέρια μας τα αρχεία και θα τα πάμε έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης να τα κάψουμε, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τα προφυλάξουμε. Είμαστε συνηθισμένες να βιώνουμε τραγικά συναισθήματα, όχι μόνο από τις αναμνήσεις της ταλαιπωρημένης μας ζωής, αλλά και νιώθοντας σαν κλαριά στον άνεμο από την αδιαφορία που επιδεικνύει το κράτος».

Πώς, όμως, κατέληξαν τα αρχεία του Αναμορφωτηρίου να βρίσκονται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Αναζητήσαμε την τελευταία διευθύντρια του ιδρύματος Ισμήνη Τσουκανά, η οποία ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που αποχώρησε πριν κλείσει οριστικά την πόρτα του.

«Η μοναδική επαφή που είχα με το ίδρυμα εδώ και δέκα χρόνια, ήταν το δημοσίευμά σας. Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω την φρίκη που αισθάνθηκα. Δούλεψα τόσα χρόνια εκεί μέσα, τα παιδιά τα ένιωθα δικά μου. Τρομάζω που οι ιστορίες τους βρίσκονται σε κοινή θέα. Είχαν συγκεντρωθεί σε εμάς όλα τα αρχεία από τα αναμορφωτήρια των Αθηνών που έκλεισαν, όπως και αρχεία ανηλίκων με παραβατικότητες από τις φυλακές Κορυδαλλού.

»Σφραγίσαμε με χονδρές κλειδαριές τα δωμάτια με τους φακέλους και κλειδώσαμε τα υπόλοιπα. Τοποθετήθηκε φύλακας σε καθημερινή βάση να φυλάσσει το κτίριο, την περιουσία που διέθετε, αλλά πάνω από όλα τα προσωπικά αυτά δεδομένα μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τι θα τα κάνει. Αυτή την υπόσχεση φύλαξης πήρα πριν υπογράψω τον Ιανουάριο του '98 τα πρωτόκολλα για την παράδοση του ιδρύματος».

Δήλωση Κουβέλη


Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη και παράνομη την εγκατάλειψη του αρχείου του Αναμορφωτηρίου Θηλέων και προσθέτει:

«Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για όλους εκείνους που ολιγώρησαν και αδιαφόρησαν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων, εκθέτοντας την προσωπικότητά τους.

Όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης παρανομούν, τότε... ερρέτω».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.03.2007,id=49967812


«Το τραγελαφικό της υπόθεσης»

Του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ*


1. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστική για την αδιαφορία με την οποία (και) οι δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αλλά όταν η αδιαφορία αυτή προέρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η απογοήτευση συμβαδίζει με την οργή. Αντί το υπουργείο Δικαιοσύνης να πρωτοστατεί στην πιστή εφαρμογή του νόμου εμφανίζεται να αδιαφορεί πλήρως για ένα αρχείο των υπηρεσιών του.

2. Η εγκατάλειψη του αρχείου αυτού και η έκθεσή του στην κοινή περίπου θέα δεν συνιστά απλώς μια τυπική παράβαση του νόμου, αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα αυτά. Και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων ή, ακόμη, η ποινική ευθύνη, δεν ακυρώνουν την προσβολή στην προσωπικότητα των προσώπων αυτών.

3. Το τραγελαφικό της υπόθεσης -αλλά και χαρακτηριστικό του παραλογισμού που χαρακτηρίζει το δημόσιο βίο- είναι ότι αν η Αρχή διαπιστώσει παράβαση του νόμου, θα πρέπει να υποβάλει κυρώσεις στο υπουργείο, στο οποίο υπάγεται!

4. Με δεδομένη τη γνωστή ευαισθησία της Αρχής η συγκεκριμένη περίπτωση αποκαλύπτει γιατί είναι τόσο ενοχλητική για τη δημόσια διοίκηση η ύπαρξή της, γεγονός που εξηγεί και τις οργίλες ενίοτε κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της.

* Ο Θ. Κ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ είναι καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.03.2007,id=55760964


«Ελπίζω να επιβληθούν κυρώσεις»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ*


Διάβασα με έκπληξή μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 11.3.2007 το δημοσίευμα με τίτλο «Ενα "Εγκλημα" στο αναμορφωτήριο». Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος του συνταγματικού δικαίου αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι είναι πολύ δύσκολο να μην αγανακτήσει κανείς για την αδιαφορία και την περιφρόνηση προς την αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου και προς την προσωπικότητα των δυστυχισμένων τροφίμων, που επέδειξαν τα αρμόδια όργανα με την εγκατάλειψη στη δημόσια θέα του αρχείου του αναμορφωτηρίου.

Τα στοιχεία που περιέχουν οι εγκαταλελειμμένοι φάκελοι του αρχείου αποτελούν αυστηρώς προσωπικά δεδομένα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η εγκατάλειψή τους αυτή σε κοινή θέα, όπως περιγράφεται και εικονίζεται στο δημοσίευμα, ανεξάρτητα από το αν και πόσοι διάβασαν το περιεχόμενό τους, αποτελεί σοβαρή προσβολή της προσωπικότητας των προσώπων, τα στοιχεία των οποίων περιέχονται στους εν λόγω φακέλους.

Αποτελεί, επίσης, παραβίαση της αρχής προστασίας της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς και της ειδικής προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα στα προσωπικά δεδομένα.

Τα όργανα του κράτους και του αναμορφωτηρίου (αν αυτό ήταν ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο) που είχαν την αρμοδιότητα για τη φύλαξη του αρχείου των τροφίμων, έχουν βαρύτατη ευθύνη, και, ελπίζω, να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ είναι ομ. καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.03.2007,id=70590916

ΑΡΧΕΙΟ